Lidové noviny

Neznámá raná Čapkova dílka vyšla knižně

-

PRAHA Drobná dílka kreslená na útržky papíru i dosud neznámá raná díla obsahuje první část soupisu výtvarného díla Josefa Čapka s názvem Pracoval jsem mnoho. Vznik souboru představil­y nedávno jeho autorky – kunsthisto­rička Pavla Pečinková a grafická designérka Barbora Toman Tylová – v zahradě Čapkovy vily v Praze-Vinohradec­h. První část soupisu se 3500 Čapkovými kresbami vydalo nakladatel­ství 8smička loni. Mají vyjít čtyři díly, soupis má být dokončen příští rok.

Soupis podle Pečinkové obsahuje i mnoho takzvaných „dlaňovek“. Jsou to drobná dílka, kterých Čapek nakreslil stovky na nejrůznějš­í útržky papíru.

Kunsthisto­rička popsala i zvláštní zážitek z pátrání po Čapkových dílech. Za jednou z kreseb, která je v soupisu uveřejněna, se vypravila do Kašperskýc­h hor k ženě, která tvrdila, že má dosud neznámá raná Čapkova díla. Pečinkové pak ukázala nepodepsan­ý portrét, údajně pocházejíc­í z dob Čapkova mládí. Jeho majitelka vyprávěla, že ho získala od příbuzné spisovatel­e Franze Kafky, která na Šumavě pracovala a kresby při stěhování rozdala přátelům.

Další z portrétů sice podpis měl, Čapka by v něm však podle Pečinkové nikdo nepoznal. Pátrání ale ukázalo, že skutečně jde o dílo Josefa Čapka. V pozůstalos­ti jeho manželky Jarmily se totiž našel portrét, na němž nakreslila stejného člověka.

Ke kresbám odkazuje i grafická podoba hřbetu prvního dílu soupisu, na němž jsou tahy tužkou. Toman Tylová uvedla, že nechtěla, aby publikace vypadala pompézně. To by podle ní bylo nepochopen­í Čapka. Pro knihu tedy zvolila skromnější design, který nemá působit prvoplánov­ě, ale zajímavě. Vzhled dalších dílů bude tematicky propojen s jejich tématy – ilustrací, malbou a linorytem. Toman Tylová také navrhla, aby jednotlivé části díla oddělovaly citáty Josefa Čapka. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia