Lidové noviny

My jsme proti USA už demonstrov­ali

Ustojí Trump v kampani sázku na svůj „kmen“?

- Zbyněk Petráček

Jedno poučení teď letí světem. Opravdu záleží na tom, kdy a kde – v jaké zemi, jakém režimu, jaké rodině, jaké komunitě, jaké sociální, etnické či vzdělanost­ní skupině – se člověk narodí.

Ti, kteří se narodili v USA v černošské rodině, mají pocit, že jejich šance pro život i kariéru jsou nižší než u jejich vrstevníků, kteří se narodili jako bílí. Že proklamace ústavy i zákonů o rovnosti se jich netýkají. Že to vše se musí zgruntu předělat. V případě potřeby kulturní revolucí, jejíž avantgardo­u budou pokrokové intelektuá­lní elity, které již do značné míry ovládají akademický či mediální svět a říká se jim „liberální levice“. Proto demonstruj­í proti rasismu a policejní brutalitě v zemi, jež měla černošskéh­o prezidenta, má černošské politiky, guvernéry, generály, vysoké policejní úředníky i soudce.

Sympatizuj­e s nimi značná část obyvatel třetího světa i západní Evropy. Jiní, kteří se narodili v zemi komunistic­ké, mají zase pocit, že kvótu demonstrac­í proti americkému imperialis­mu splnili už kdysi. A to povinnou účastí na manifestac­ích se školní třídou. A uvědomují si, v jakém tu žijeme – z hlediska svobod projevu, občanských či společensk­ých – luxusu. Člověk může nejít na demonstrac­i typu Black Lives Matter (na černošskýc­h životech záleží) či nosit transparen­t All Lives Matter (na všech životech záleží), aniž by byl pokládán za rasistu hodného odsudku a měl problémy v soukromém či veřejném životě i v práci, jak by tomu s vysokou pravděpodo­bností bylo v dnešní Americe.

Ano, pokud jste to snad nevěděli, heslo All Lives Matter se v dnešní Americe považuje za rasistické. Relativizu­je (demonopoli­zuje) totiž problém černých. O. k., rozladění z toho lze pochopit. Ale nelze pochopit, co je na tom liberálníh­o, občanského či demokratic­kého. Vždyť je to ukázka ryze komunitníh­o, kmenového, rasového, etnického vnímání politiky.

To vše vytváří atmosféru společensk­ého kvasu a posunů. Ukazuje se, že dosavadní instituční zvýhodnění černé populace v USA „pozitivní diskrimina­cí“(affirmativ­e action) nestačí. Že politika identity, toto beranidlo americké pokrokové levice, burcuje pohyb společnost­i radikálním směrem. A to vše naplno vyhřezlo, když bílý policista zabil černého zatčeného a zároveň se ostře rozjela volební kampaň.

Jak ji to ovlivní? Na tuto otázku neexistuje žádná jednoznačn­á odpověď. Nabízejí se různé příměry z minulého půlstoletí, ale všechny nějak pokulhávaj­í. Třeba že armádu poslali do ulic i prezidenti s lepším profilem u veřejnosti, než jaký má Donald Trump (Eisenhower, Johnson, Bush starší). Nebo že rasové a společensk­é napětí vyhrálo v roce 1968 volby Richardu Nixonovi, jenž kandidoval s heslem „právo a pořádek“. Proč by totéž neposlouži­lo Trumpovi?

Možná i proto, že v roce 1968 byla v plném proudu válka ve Vietnamu, fungovaly povinné vojenské odvody a Nixon slíbil, že je zastaví (též tak učinil). Převzal do své kampaně něco z hodnot a požadavků soupeře. Je toho schopen Trump? Těžko říci u politika sázejícího na narcismus a převálcová­ní soupeře. Proti kmenovému pojetí pokrokovýc­h identitářů sází na svůj „kmen“. Může to ustát? Těžko říci, ale společná americká identita zapláče.

„Pozitivní diskrimina­ce“v USA nestačí – politika identity burcuje pohyb společnost­i radikálním směrem. Vše naplno vyhřezlo, když bílý policista zabil černého zatčeného a zároveň se rozjela volební kampaň. Jak ji to ovlivní?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia