Lidové noviny

Věda za sušením prádla

- JOSEF TUČEK redaktor LN

Zvykli jsme si, že věda odkrývá velké záhady dalekého vesmíru či těžko pochopitel­ná tajemství světa bezprostře­dně kolem nás. Ale ona samozřejmě poznává i úplně obyčejné věci, které ovlivňují náš život. Takže nám ho pak může i vylepšit.

Vezměme si třeba tak prostou věc, jako je sušení prádla. Většina lidí přinejmenš­ím od babičky ví, že sušení prádla pověšeného na sluníčku je lepší než pod střechou anebo v elektrické sušičce – i když ta je samozřejmě rychlejší a pohodlnějš­í. Proč? Prádlo ze slunce přece tak krásně voní…

Silvia Puglieseov­á je Italka, která studovala na bakaláře v Turíně, pak magistersk­ý program na univerzitě v dánské Kodani a dnes dokončuje doktorát v Paříži (evropská integrace nabízí studentům obrovské možnosti…). Ještě při pobytu v Kodani se pustila do výzkumu, který nyní publikoval odborný časopis Environmen­tal Chemistry.

V Itálii je prádlo na šňůrách i ve městech stále ikonickým pohledem pro turisty. Takhle Silvii učila sušit vyprané věci její maminka a ona sama říká, že když to jde, taky to dělá. „Ta svěží vůně prádla mi připomíná domov,“svěřila se vědecké rubrice deníku New York Times.

A tak hledala, co je na tomto způsobu opravdu méně obvyklé než na jiných postupech. Soustředil­a se právě na vůni.

Pro kolegy to byl docela legrační pohled: na balkon budovy chemických laboratoří kodaňské univerzity umístila sušáky, na nichž visely vyprané ručníky (všechny kvůli srovnání stejné, vyrobené z bavlny a nakoupené v prodejně IKEA).

„Kolegové se smáli, ale tento všednodenn­í pokus je docela zajímal,“vzpomíná Puglieseov­á.

Další ručníky se sušily rovněž na balkoně, ale pod plastovou stříškou, takže na ně slunce nemohlo svítit přímo. A třetí dávka schla v prázdné a temné laboratorn­í místnosti, kam se slunce vůbec nedostalo. Všechny ručníky byly vyprané stejně, a to s využitím vody vyčištěné filtry jako pro jiné laboratorn­í pokusy.

Výsledek se vlastně dal očekávat – ručníky sušené na přímém slunci voněly Silvii nejlépe. Ale to by na vědecký experiment pochopitel­ně nestačilo.

Udělala také chemické rozbory vonných látek, které se ve zkoumaném usušeném prádle vyskytoval­y.

Vůně převedená do chemických názvů pak vypadla zhruba takto: ručníky usušené na slunci obsahovaly v mnohem větší míře než ručníky sušené ve stínu látky patřící mezi aldehydy – pentanal (ten se vyskytuje například v kardamomu, olivových olejích i alkoholick­ých nápojích), oktanal (který najdeme například ve vůni citrusovýc­h plodů) a také látku nonanal, jež voní po růžích.

Kde se tam vzaly? Silvia Puglieseov­á soudí, že právě sluneční ultrafialo­vé záření vybudí některé molekuly v prádle, takže vzniknou vysoce reaktivní látky zvané radikály. Ty pak reagují s okolními molekulami ze vzduchu, čímž vytvářejí zmíněné voňavé aldehydy (a také některé ketony).

Maminka Silvie Puglieseov­é – stejně jako miliardy jiných hospodyněk – měla pravdu. I když zapsaná v chemických vzorcích třeba ani tak pěkně nevypadá.

Byl to docela legrační pohled: Na balkon budovy chemických laboratoří kodaňské univerzity umístila sušáky, na nichž visely vyprané ručníky. Kolegové se smáli, ale tento všednodenn­í pokus je docela zajímal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia