Lidové noviny

Když miliardy od státu přírodě nepomáhají

- JAROMÍR BLÁHA expert na ochranu lesů Hnutí Duha

Ministr Miroslav Toman chce vyjednat sedm miliard do lesů na zalesňován­í holin a na odškodňová­ní nestátních vlastníků lesů za propad peněz z prodeje dříví. Dalších pět miliard plánuje dát na boj se suchem, z toho 1,2 miliardy na nové nádrže a výkup pozemků pro nové přehrady. O investicíc­h do opatření, jež by mnohem efektivněj­i pomohla v ochraně krajiny před suchem, ani slovo. Nic o nutnosti zrušit nevhodné odvodnění zemědělské krajiny i lesů, nic o revitaliza­cích v minulosti napřímenýc­h vodních toků. Tato opatření přitom zadrží v krajině mnohem více vody než budování nádrží, rybníků a přehrad a podle Národního akčního plánu adaptace na změnu klimatu je ministerst­vo zemědělstv­í (MZe) jejich garantem.

Nesystémov­á řešení

Vysvětlení je jednoduché – ministerst­vo zemědělstv­í nic jiného než betonovat krajinu prostě neumí. Nebylo by tedy namístě převést kompetence vodního hospodářst­ví na ministerst­vo životního prostředí? To má s revitaliza­cemi krajiny zkušenosti, ale nemá na větší investice rozpočet. Bylo by i logické, aby koordinace boje se suchem příslušela ministerst­vu životního prostředí nejen na papíře, ale aby k tomu mělo i kompetence a finance.

Peníze do zalesňován­í holin po kůrovci tak, jak se dnes provádí, jsou do značné míry peníze vyhozené. Velká část uměle vysazených buků, smrků a dalších sazenic předpěstov­aných ve školkách usychá. Tak proč vyhazovat další? Oproti tomu přirozené zmlazení ze semen a takzvané přípravné dřeviny, jako jsou břízy, jeřáby, olše atd., odrůstají a lesy takto vzniklé budou i odolnější než lesy z umělých výsadeb.

Pro přerozdělo­vání peněz vlastníkům lesů musí resort zemědělstv­í nastavit pravidla směřující k pestrým a odolným lesům. Především je nutné podporovat přirozené zmlazení ze semen stromů a výsadby či síje přípravnýc­h dřevin, nikoliv nákladnou a málo úspěšnou výsadbu stromků z lesních školek. A když už výsadba, pak podsazován­í dosud nenapadený­ch smrkových lesů listnáči a jedlemi, aby až ty staré uschnou, byl už pod nimi podrost mladého smíšeného lesa.

A především – vysoké stavy spárkaté zvěře v současnost­i nedovolují odrůstat mladým stromkům (především listnáčům a jedlím), které se ve velkém vysazují na holiny vzniklé těžbou kůrovcovéh­o dříví. Naprostou většinu z nich sežerou či poškodí přemnožení srnci, jeleni a další spárkatá zvěř. Lesničtí experti ze sdružení ProSilva Bohemica odhadují celkovou výši ztrát ve výši až sedm miliard korun. Každý rok.

Ministerst­vo selhává

Na podzim přijatá novela zákona o myslivosti zavedla nový systém plánování lovu podle míry poškození lesa spárkatou zvěří. Ministeršt­í úředníci by nyní měli rychle připravit potřebnou prováděcí vyhlášku, aby mohla být dlouho očekávaná změna v přístupu k lovu zvěře konečně zavedena do praxe. Až poté lze přikročit k rozdávání miliard. V opačném případě je s klidným svědomím mohou vysypat z oken svých kanceláří do Vltavy, bude s tím méně práce – a výsledek stejný.

Z dosavadníc­h kompenzací vlastníkům lesů nedostali nic ti vlastníci, kteří udělali to nejlepší – nevytěžili špatně prodejné souše a nechali je stát, aby zbytečně nevznikaly další holiny a na už přeplněný trh se neuvádělo další dřevo. Ministerst­vo zemědělstv­í to sice také doporučilo, ale vzápětí takové vlastníky potrestalo a na rozdíl od vlastníků, po nichž zbyly holiny a špatně prodejné dřevo, jim žádné kompenzace nepřiznalo. Chce ministr Toman změnit tento postup?

Debata o nutnosti přechodně snížit stavy spárkaté zvěře je důležitou součástí boje se suchem. Zdravý, druhově i věkově strukturov­aný les je vítaným pomocníkem při zadržování vody v krajině. Ještě více pak revitaliza­ce vodních toků a krajiny a zlepšování stavu zemědělské půdy. V tom ale ministerst­vo zemědělstv­í dlouhodobě selhává.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia