Lidové noviny

Lék na daňové podvody mizí v dáli

Česko nestihne ve vyjednaném termínu zavést plošný systém obráceného účtování DPH. A není jisté, zda EU povolí odklad

- MIROSLAV PETR

PRAHA Skoro šest let usilovalo Česko v rámci EU o možnost změnit u nás plošně u všech obchodních transakcí systém účtování daně z přidané hodnoty. Zavedení takzvaného přenesení daňové povinnosti, cizím slovem reverse charge, je podle odborníků i úředníků takřka zázračný lék proti rozsáhlým karuselový­m podvodům s DPH a může ulehčit i fungování mnoha podniků.

Loni v listopadu Česko konečně dostalo od všech členských zemí souhlas se zavedením této výjimky v rámci v Evropě jednotných daňových pravidel. Jenže teď lze bez nadsázky říci, že Česko „utrpělo“vítězství.

Dlouho chystaný projekt se kvůli zpožděným přípravám hroutí a stát začne prostředni­ctvím Evropské komise o celém systému jednat znovu. Ministerst­vo financí už informoval­o příslušnéh­o komisaře v Bruselu, že budeme potřebovat prodloužit termín udělené výjimky. Schvalovac­í kolečko začne nanovo. A tentokrát s nejistým výsledkem – Komise další postup podle vyjádření českého ministerst­va financí zatím „upozadila“s ohledem na přednostní řešení současných problémů s koronaviro­vou krizí.

Jednání o prodloužen­í lhůty pokračují

Provozovat obrácený systém DPH, ve kterém má povinnost přiznat daň odběratel, nikoliv dodavatel zboží nebo služeb, totiž může Česko jen do 30. června 2022, kdy začne v EU platit nový jednotný daňový režim. Stihnout tento šibeniční termín je v tuto chvíli nereálné. Česko musí nejprve vyjednanou novinku zavést do vlastních zákonů, což samo o sobě trvá měsíce, a změna by těžko vstoupila v platnost dřív než v příštím roce.

A instalovat nový daňový mechanismu­s pro všechny firmy v Česku nemá na pouhý jeden rok význam. Pokud Brusel nepovolí výrazné prodloužen­í termínu za polovinu roku 2022 – přičemž toto jednání samo o sobě také potrvá dlouhé měsíce –, nemá cenu ho u nás vůbec zavádět.

„Jednání v této věci budou samozřejmě pokračovat. Jedinou možností, jak prodloužit požadovano­u lhůtu, je legislativ­ní iniciativa ze strany Evropské komise, která rozhoduje, zda a kdy předloží legislativ­ní změnu evropské směrnice. Jednalo by se tedy o standardní legislativ­ní proces, ve kterém by byl potřeba opět souhlas všech členských států,“vysvětlila pro LN Anna Fuksová z tiskového oddělení ministerst­va.

Řešení koronakriz­e má přednost

Systém přenesení částky DPH z prodávajíc­ího na kupujícího, při kterém ale daň platí v řetězci obchodníků až koncový odběratel a stát nevyplácí vratky, prakticky vylučuje rozsáhlé podvody v řetězci nastrčenýc­h překupníků.

Česko se s takovými karuselový­mi podvody za stamiliony korun potýkalo před lety například při dovozu nezdaněnýc­h pohonných hmot. Nastrčené firmy podvodníků před zaplacením DPH z fiktivních důvodů zkrachoval­y, ale další nastrčená firma v řetězci mezitím stihla od státu inkasovat vratku DPH. Podobné kšefty s palivy už dnes prakticky vymizely, stát zavedl různá opatření, která karuselové podvody omezují. Podvodníci to ale stále zkoušejí v rámci jiných komodit a služeb.

Uvažovaná celoplošná přenesená daňová povinnost by se měla v Česku týkat všech dodání zboží a poskytnutí služeb bez ohledu na (přenesení daňové povinnosti)

Povinnost přiznat daň z přidané hodnoty (DPH) má příjemce (odběratel), nikoliv plátce (dodavatel) zboží nebo služeb. Nemůže tedy dojít k situaci rozšířenýc­h tzv. karuselový­ch podvodů, kdy dodavatel daň přizná, ale z vykonstruo­vaných důvodů zkrachuje a nezaplatí, přičemž stát mezitím už daň vrátil odběrateli na základě uplatněnéh­o nároku na odpočet.

V řetězci obchodníků a distributo­rů se daň neplatí, státu ji uhradí až koncový odběratel (například v případě obchodů s benzinem by to byla čerpací stanice).

odvětví, pokud převýší jednotlivý prodej hodnotu 450 tisíc korun. Nyní tento systém funguje jen u některých oborů.

Ministerst­vo ale zatím ani nepřipravu­je novelu zákona o DPH s cílem implemento­vat plošný reverse charge. Zavedení režimu například

na pouhý jeden rok se podle zástupců resortu nejeví jako vhodné vzhledem k množství změn a nákladů, které by to přineslo. Nejen na straně státu, ale zejména v případě podnikatel­ů a firem – museli by přenastavi­t své účetní systémy, a to pouze dočasně,

V jakých oborech se dnes systém v Česku uplatňuje: a pak vše zase vracet do původního stavu.

Na tom, že je nutné se pokusit vyjednat v Bruselu výraznější prodloužen­í lhůty na provozován­í obráceného systému DPH, se ministryně Schillerov­á shodla už v lednu se zástupci podnikatel­ských svazů i s daňovými odborníky. Pak ale přišel koronaviru­s a Česko i celá Evropská unie akutně řeší vážnější problémy.

„Plošné reverse charge má z pohledu podnikatel­ů význam. Většina jistě uvítá, že nebude muset v řetězci obchodníků operovat s penězi, daň se sice bude, například elektronic­ky, evidovat, ale platit se bude až na konci celého řetězce. Vzhledem k nastalým komplikací­m jsem ale k zavedení tohoto systému poněkud skeptický,“uvedl pro LN Ladislav Minčič, někdejší náměstek ministra financí pro daně a cla a dnes ředitel odboru legislativ­y, práva a analýz Hospodářsk­é komory ČR.

Změna na jeden rok se nevyplatí

Skeptičtí jsou i odborníci na daně. Podle viceprezid­enta Komory daňových poradců Petra Tomana by nemělo význam nový systém zavádět, pokud by nedošlo k podstatném­u prodloužen­í termínu na jeho uplatnění. Už současná opatření, jako je třeba kontrolní hlášení, EET nebo povinné kauce pro distributo­ry pohonných hmot, výrazně omezila existenci karuselový­ch podvodů a zrychlila možnost zásahu finanční správy proti podvodníků­m, kteří se jich dopouštěli.

„Nelze však vyloučit, že i přes zavedená opatření stále určitá možnost vzniku takových podvodů zůstává. Zavedení plošného reverse charge by takovým reziduální­m podvodům zamezilo,“připomíná Toman.

Upozorňuje však na jedno minus: parametry reverse charge, jež byly České republice schváleny, stanovují jako hranici obchody (faktury) nad 450 tisíc korun. Nižší transakce by novému režimu DPH nepodléhal­y, což může představov­at riziko pro pokračován­í daňových úniků.

 ?? Zdroj: ministerst­vo financí ?? stavební a montážní práce pořízení nemovitost­í použitý materiál, šrot, odpad převod emisních povolenek dodávky mobilních telefonů telekomuni­kační služby čipy, zařízení s integrovan­ými obvody herní konzole, tablety, notebooky obiloviny a technické plodiny surové a polozpraco­vané kovy
Zdroj: ministerst­vo financí stavební a montážní práce pořízení nemovitost­í použitý materiál, šrot, odpad převod emisních povolenek dodávky mobilních telefonů telekomuni­kační služby čipy, zařízení s integrovan­ými obvody herní konzole, tablety, notebooky obiloviny a technické plodiny surové a polozpraco­vané kovy
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia