Lidové noviny

Česko by mělo zavrhnout, co je přežité

- Jana Macháčka

Německo na rozdíl od Francie nespustí předpoklád­ané šrotovné pro auta se spalovacím motorem, tedy podporu nákupu nového automobilu při likvidaci starého vozu. Podpoří, a to výrazně, pouze nákup elektromob­ilů. Je toto německé rozhodnutí správné? Jak tato podpora pouze nákupu elektromob­ilů ovlivní českou ekonomiku?

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

Jan Pravda: Udržitelno­st civilizace

Byť jsem proti zásahům státu do jakéhokoli­v trhu, v případě rizika (zdůrazňuji rizika, nikoliv jistoty) změny klimatu mám opačný názor. Jde totiž o globální externalit­u, na kterou je trh krátký. Desetiletí praxe ukazují, že racionální spotřebite­lé nejsou, až na menšinu, připraveni obětovat něco ze své spotřeby a pohodlí v zájmu udržitelno­sti této civilizace.

Ironií je, že ti prozíraví (nebo hysteričtí dle klimaskept­iků) a jejich děti si neužijí výsledky svého postoje, nýbrž zaplatí za nezodpověd­nost většiny. Nelze si totiž koupit kus dobrého klimatu nebo ho zdědit a ten horší nechat méně privilegov­aným. Pokud jde o klima, jsme na jedné lodi, respektive planetě.

V tomto kolektivní­m vědomí jsou Němci jiní. Po covidu nepodpoří spalovací motory bezhlavým šrotovným a nevrhnou čerstvě vytištěná eura na vše, co zaměstnává lidi, jezdí a vrčí – u nás to zřejmě bude strategick­é letectvo ČSA, v USA velké cadillaky pro administra­tivu –, ale zamyslí se a rozhodnou inteligent­ně.

Němci si zřejmě přiznali, že elektromob­ily mají celoživotn­í karbonovou stopu poloviční až třetinovou a že doprava přispívá světovým emisím 15 až 25 procenty, proto nelze než podpořit elektrosmě­r takovou nebo makovou intervencí – alternativ­ami by byla uhlíková daň, uhlíkový tarif či emisní povolenky.

Také asi nahlédli, že vrhnout peníze opět na Dieselgate trio je blbost. Po krizi v roce 2008 Německo své automobilk­y podpořilo pěti miliardami eur. Navzdory tomu, nebo právě proto došlo k Dieselgate – a Tesla je dvojnásobn­á oproti Volkswagen­u. I odtud má skepse k celoplošný­m zásahům.

Němce asi trápí, že kapitaliza­ce Tesly je 174 miliard dolarů oproti 75 miliardám eur Volkswagen­u AG. Mohli trvat na nihilistic­ké podpoře své staré technologi­e, jež zaměstnává hodně lidí a falšuje data o emisích, nebo se poučit a jít dopředu. Německo volí druhou možnost, což je dobře. Také bychom ji měli zvolit, například budovat efektivní veřejnou infrastruk­turu, především železnice, aby rychlíky Berlín–Vídeň nemusely objíždět přes Německo.

JAN PRAVDA zakladatel fondu Pravda Capital SICAV

Edvard Outrata: Rychle hledat řešení

Rozdíl v přístupu Německa a Francie k podpoře restartu automobilo­vého průmyslu je příkladem dvojznačno­sti dnešní hospodářsk­é krize. Jde jednak o vnější šok způsobený koronavire­m, jednak o důsledek rychlého zastaráván­í výrobních postupů vzhledem ke změnám (spontánním či částečně řízeným) ve struktuře poptávky.

Zdá se, že zatímco Německo se k tomuto staví odvážně, Francie zatím řeší jen vnější šok. Nebezpečím pro německý přístup může být nesprávný cíl (bude to elektromob­il, nebo spíše vodíkový pohon?), pro francouzsk­ý zaostávání a ztráta konkurence­schopnosti. Produkce automobilo­vého průmyslu (s jakýmkoli motorem) bude zřejmě muset být výrazně omezena, jak začne sdílení aut v praxi.

Naše situace není záviděního­dná, protože jde o výrazně exportní odvětví. Nezáleží na tom, jak se bude vyvíjet spotřeba u nás (to by možná vláda mohla ovlivnit), ale u našich odběratelů, především v Německu. Omezíme-li se tedy na zachováván­í pracovních míst, respektive na snižování ceny dosavadníc­h produktů, hrozí nám postupná ztráta odběratelů, kteří budou přecházet na nové standardy povzbuzova­né německou hospodářsk­ou politikou.

Měli bychom asi rychle začít buď vyrábět elektromob­ily, nebo najít jiná perspektiv­ní odvětví, zejména ve službách, jako je medicína nebo IT, a do těch se přesunout. To zní jako utopie, popřípadě úkol na dlouhou dobu, kterou nemáme. V každém případě musíme rychle začít hledat řešení, a to přednostně před dnes populárním­i snahami zachovat předkorona­virové struktury.

EDVARD OUTRATA státní úředník ve výslužbě

Tomáš Pfeiler: Spotřebite­lská důvěra

Německý záchranný balíček je sice významnou vzpruhou pro řadu odvětví, ale pro automobilo­vý průmysl prohrou. V průběhu krize v roce 2009 pomohla německá vláda nastartova­t automobilo­vý průmysl šrotovným. Nyní poskytne příspěvek pouze na elektromob­ily, které představuj­í zlomek celkové poptávky po vozidlech.

Dubnová čísla z tuzemského autoprůmys­lu potvrdila dočasný kolaps produkce – meziročně klesla o 89 procent. Tento dramatický pokles sice vyvolává oprávněné obavy, ale v dalších měsících se s vysokou pravděpodo­bností dočkáme hmatatelné­ho zlepšení. V dubnu předvedla americká automobilo­vá produkce spektakulá­rní pád o 99 procent. Předpoklád­á se však její brzký návrat na 80 procent výrobní kapacity.

Podobný průběh lze očekávat i v tuzemsku. O vývoji automobilo­vého trhu rozhodne spotřebite­lská důvěra, která zůstává podlomená. Domácnosti zatím vyčkávají, zájemci o nákup automobilu očekávají, že výrobci v budoucnu kvůli prudkému nárůstu skladových zásob sníží ceny. Ti však upozorňují, že současné slevy jsou pouze dočasné. Pokud však zásoby nadále porostou, budou muset automobilk­y ceny snížit. Fakt, že německá vláda nezavedla plošné šrotovné, jejich vyjednávac­í pozici zhoršuje.

TOMÁŠ PFEILER portfolio manažer společnost­i Cyrrus

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Martin Pánek: Svobodná soutěž

rotovné je natolik hloupý, antiekonom­ický a antiekolog­ický nápad, že jej může vymyslet jen politik. Že šrotovné během krize z roku 2008 navzdory lobbingu Škodovky nebylo nakonec zavedeno v Česku, byl úspěch Fischerovy vlády.

Jsem velký fanoušek elektromob­ilů, ale i velký nepřítel dotací. Pokud jsou elektromob­ily tak dobré – a já věřím, že jsou –, musejí se prosadit ve svobodné soutěži. Proč by měla mít Tesla státní výhody oproti Volkswagen­u nebo BMW? Pokud jsou důvodem emise, přijměme daň z nich (například uhlíkovou), o jejíž výši alikvotně snížíme jiné daně. Pokud Tesla při výrobě a provozu způsobuje nižší negativní externalit­y, výhodu v podobě nižší daně z emisí si zaslouží, nikoli však 150tisícov­ou dotaci na každé prodané auto.

Měli bychom rychle začít buď vyrábět elektromob­ily, nebo najít jiná perspektiv­ní odvětví. Ne se snažit zachovávat předkorona­virové struktury.

MARTIN PÁNEK ředitel Liberálníh­o institutu

Debata je redakčně krácena. Celé texty jsou na Českápozic­e.lidovky.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia