Lidové noviny

Civilní dovolání se vyřizují i léta

Na rozsudek ve sporu o 130 milionů korun čeká banka pátý rok Podle soudu případ zdržela ústavní stížnost, to ale není pravda

- TOMÁŠ NAHODIL

Nový předseda Nejvyššího soudu (NS) Petr Angyalossy si jako jeden ze svých cílů vytyčil snížit počty nedodělků. Tak se v justiční hantýrce říká nevyřízený­m soudním spisům. „Naši soudci vyřizují v průměru osm až devět tisíc věcí ročně. O poznání větší nápad mají senáty civilního kolegia. Každý z jeho soudců připraví k projednání ve tříčlenném senátu přibližně 130 případů ročně. Za rok tedy rozhodne okolo 390 věcí,“komentuje mluvčí NS Petr Tomíček.

Protože snižování nedodělků u NS označil za svůj cíl sám Angyalossy, požádaly LN o jejich přehled. Na rozdíl od Ústavního soudu (ÚS), který počty nedodělků LN sdělil až po zásahu Úřadu pro ochranu osobních údajů (příloha Právo a justice z 11. května), NS žádosti LN ochotně vyhověl.

Angyalossy má pět nedodělků Nový předseda NS má pět nevyřízený­ch trestních kauz, z nichž tři obdržel po jmenování do čela NS (20. května). Všechny jsou z letoška. Takový počet nedodělků je pod průměrem toho, kolik jich nyní u NS připadá na každého z 23 trestních soudců (6,69).

Loni v dubnu trestní kolegium posílili soudci Radek Doležel a Petr Škvain. Oba dříve působili

Nevyřízené civilní případy (celkem 1987)

Nejstarší nerozhodnu­tý případ vyřizuje Zdeněk Krčmář. Jde zároveň o nejstarší nevyřízeno­u civilní věc. U Nejvyššího soudu leží od 8. ledna 2016.

Nejvíce nevyřízený­ch civilních případů má Jiří Zavázal

– 93.

Nejvíce nevyřízený­ch trestních spisů má Petr Škvain – 15. jako státní zástupci, Škvain býval též advokátem.

Zatímco Doležel má osm nedodělků (všechny z letošního května), Škvain jich má 15 (osm z letoška a sedm z loňska). S tímto počtem má též nejvíc nerozhodnu­tých trestních kauz u NS. Nejstarší jím vyřizovaný případ, jemuž se věnuje od loňského července, se podle informací LN týká trestné činnosti ve vietnamské komunitě na Plzeňsku. Není to však nejstarší trestní věc.

Tu u NS už rok a půl zpracovává soudkyně Blanka Roušalová. „Jde o celkem devět dovolání. Trestní řízení před nižšími soudy se ale vedlo proti 45 obviněným. Případ se týká hospodářsk­é kriminalit­y, jež je obecně považována za jednu z nejsložitě­jších. Trestní spis čítá 88 svazků a každý z nich okolo 450 listů,“popisuje podrobnost­i kauzy mluvčí NS Tomíček s tím, že rozhodnutí o ní se předpoklád­á už v tomto měsíci.

S pouhým jedním nedodělkem z letošního května je u NS patrně nejrychlej­ším trestním soudcem Tomáš Durdík.

Problém: civilní dovolání Podstatně horší situace je s mimořádným­i opravnými prostředky podle občanského soudního řádu. Nejvíce nevyřízený­ch (93) civilních dovolání má soudce Jiří Zavázal. Na jeho stole už dva roky a devět měsíců leží též druhá nejstarší nerozhodnu­tá kauza u NS. Její podstatou je spor v rámci insolvenčn­ího řízení, jemuž se odborně říká incidenční.

„Jde o složitý dosud neřešený problém. Jednotliví účastníci řízení na NS opakovaně zasílali svá nová vyjádření k dovolání. Soud je opakovaně odesílal protistran­ě k replice. Rozhodnutí se dá očekávat do konce června,“komentuje tento případ mluvčí NS Tomíček. Tuto informaci podle něj obdržel i advokát žalovaného, když se dotazoval, kdy NS případ rozhodne.

Nejstarší kauza: skoro pět let Nejstarším nerozhodnu­tým případem u NS je dovolání banky Sberbank, které vyřizuje soudce Zdeněk Krčmář. Banka napadá rozsudek pražského vrchního soudu z roku 2015, který jí uložil zaplatit protistran­ě téměř 130 milionů korun. „Délku řízení poznamenal­a ústavní stížnost, na jejíž vyřízení musel soud v mezidobí čekat. Jedná se o složitý problém. Rozhodnutí se očekává v řádu týdnů,“říká k tomu Tomíček.

Banka si u ÚS stěžovala dvakrát. Poprvé, když NS zůstal nečinný a nerozhodl o jejím návrhu odložit vykonateln­ost rozsudku napadeného jejím dovoláním. A podruhé, když tento její návrh zamítl. Soudní spis však u ÚS neležel déle než deset měsíců, když vyřizoval první ze stížností. Podruhé ho již ÚS zaslat nevyžadova­l.

 ?? Zdroj: Nejvyšší soud ??
Zdroj: Nejvyšší soud
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia