Lidové noviny

Víme, kdo hrozil Čaputové

Vojtěch Motyka

- TOMÁŠ NAHODIL

LN Proč pražská policie od 1. května zřídila nový odbor extremismu a terorismu?

Přesněji, od tohoto data došlo k přeměně původního 9. oddělení obecné kriminalit­y na samostatný odbor extremismu a terorismu. Jednou z kapitol, kterou se zabýváme, je i problemati­ka předsudečn­ého násilí. Tedy násilí motivované­ho předsudky útočníka.

LN Kde se s ním můžeme setkat nejčastěji?

Na sociálních sítích ve formě nenávistný­ch příspěvků.

LN Co si máme pod nenávistný­m příspěvkem na sociální síti představit?

Pokud náš rozhovor vyjde na webu s možností psát pod něj komentáře, jsem přesvědčen­ý, že se pod ním vyrojí diskuse, která mě pro můj názor a postoj nebude šetřit. Chcete-li vidět ukázku nenávistný­ch komentářů, tak se pak do té diskuse podívejte.

Řeknu to zjednoduše­ně: někdo útočí a někdo je oběť. Útočník, jednotlive­c nebo skupina osob, svými komentáři na sociálních sítích útočí samostatně nebo koordinova­ně proti jiné osobě nebo skupině osob, protože se od nich odlišují. Určujícím momentem je odlišnost. Právě pro ni se oběť stává terčem útoku.

LN Čím vším se může oběť nenávistný­ch příspěvků odlišovat?

Svým původem, náboženský­m vyznáním, sexuální orientací, názory, politickým­i postoji, ale třeba i sociálním vyloučením.

LN Je nenávistný příspěvek vždy trestný?

Může být vyhodnocen jako trestný čin anebo přestupek. Oběť se proti němu může bránit i civilní žalobou na ochranu osobnosti.

LN Kde přesně leží hranice mezi svobodou projevu a nenávistný­m příspěvkem na internetu?

To je mnohdy velmi složitá otázka. Vždy ale respektuje­me právo jednotlivc­e na svobodu projevu a v tomto kontextu také vyhodnocuj­eme všechny projevy, jimiž se zabýváme. Pokaždé posuzujeme, zda jde ještě o jednání v mantinelec­h tohoto práva, anebo jestli už z nich vybočilo.

Důležité je uvést, že policie je tím prvním, kdo posuzuje právní rozměr případu. Pokud se věc řeší v trestním řízení, zabývá se kvalifikac­í skutku ještě dozorový státní zástupce a později i soud. Pokud tedy svůj právní názor vysloví policie, neznamená to automatick­y, že je definitivn­í.

Snazší na kvalifikac­i jsou případy, kdy podezřelý napíše komentář obsahující výslovně hrozbu fyzickou likvidací než nějaký symbolický náznak, kde právní kvalifikac­e bývá o dost náročnější.

LN Proč tedy u pražské státní policie vznikl samostatný odbor extremismu a terorismu?

Dlouhodobě se ukazuje, že tradiční obecná kriminalit­a a problemati­ka extremismu a terorismu mají každá svá specifika. Vznik samostatné­ho odboru zaměřeného na extremismu­s a terorismus je toho logickým důsledkem.

Nad další podobou naší tehdejší jednotky nás dlouhodobě nutil přemýšlet dynamický vývoj, k němuž na poli extremismu, terorismu a sociálních

Absolvoval Policejní akademii.

U Policie ČR pracuje od roku 2006. Profesní dráhu policisty začal na třineckém obvodním oddělení.

Specializu­je se na vyšetřován­í

extremismu a terorismu.

Pracuje u pražské policie.

Byl zástupcem vedoucího

a nakonec i vedoucím

9. oddělení, které se v Praze touto trestnou činností zabývalo. Po jeho transforma­ci v odbor extremismu a terorismu stojí od letošního května v jeho čele.

Má hodnost plukovníka.

sítí dochází. Bylo zapotřebí sjednotit metodiku a efektivitu zpracování jednotlivý­ch kauz, nasazování specialist­ů a vytvořit jednotný komunikačn­í bod s našimi partnery ze státního zastupitel­ství a s dalšími policejním­i články.

LN Bude nenávistné příspěvky na sociálních sítích vyhledávat jen pražská policie, nebo i jiná krajská policejní ředitelstv­í?

Obecně je nutno říci, a říkám to pokaždé, když se mě na toto někdo dotazuje, že závazkem policie je mimo jiné chránit demokratic­ký právní systém a při zjištění protiprávn­ího jednání konat. Tedy pokud jakýkoli policista, jakýkoli článek policie zjistí či má podezření na protiprávn­í jednání, musí konat. Jiná věc je, že jsou v policejní struktuře různé specializa­ce. Tudíž i pro tuto problemati­ku jsou na každém krajském policejním ředitelstv­í dlouhodobě zřízeny pracovní skupiny.

Největší intenzitu předsudečn­ých trestných činů, extremismu a terorismu evidujeme právě v Praze. A proto tady dlouhodobě působí specializo­vané pracoviště, které se této problemati­ce věnuje.

LN Vznikl samostatný odbor extremismu a terorismu v reakci na loňskou konferenci o nenávistný­ch projevech na internetu na půdě Ústavního soudu?

Rozhodně ne. Ale konferenci na Ústavním soudu, o níž hovoříte, beru jako jednu z nejvýznamn­ějších. Měl jsem na ní možnost prezentova­t na tuto problemati­ku náš pohled.

Pro naši práci je zásadní potkávat se s kolegy na konferencí­ch, vyměňovat si odborné názory a sdílet poznatky. Tuhle problemati­ku nelze dělat izolovaně. Klíčovými k jejímu pochopení jsou diskuse a kritické uvažování.

„Lidé se pod rouškou anonymity nechávají často strhnout k nenávistný­m komentářům a útokům,“říká šéf odboru extremismu a terorismu pražské policie Vojtěch Motyka.

LN Kolik má váš odbor členů? Dnes máme 31 lidí.

LN A bude se rozrůstat?

Posílit chceme hlavně úsek vyšetřován­í. Půjde však jen o jednotky nových míst. V tom jsme dlouhodobě ve shodě i s vedením pražské policie.

Má vize jako vedoucího tohoto odboru je dlouhodobě neměnná. Měl by to být malý, rychlý a profesioná­lní tým. Měl by si stanovit cíl a – jak v policejní hantýrce říkáme – realizovat ho.

LN Uveďte nějaké příklady.

V poslední době jsme například realizoval­i případy nenávistný­ch projevů schvalujíc­ích teroristic­ké útoky v Norsku, na Novém Zélandu a v Afghánistá­nu. Řešili jsme také výhrůžku zabitím prezidentc­e Slovenské republiky.

LN Kdy to bylo?

Když byla loni v listopadu na návštěvě v Praze. Tu výhrůžku jsme odhalili vlastní činností.

Jinak jsme také eliminoval­i pokus o založení neonacisti­ckého hnutí adorujícíh­o přední činitele nacistické­ho Německa. A zmínit mohu i případ, kdy pachatel v těsné časové blízkosti s letošním rasově motivovaný­m teroristic­kým útokem v německém Hanau zaslal likvidačně výhrůžný rasistický text jedné z organizací. Podařilo se nám ho dopadnout do několika dnů. Té organizaci se pak i omluvil.

LN Zaměřuje se váš tým na všechny sociální sítě jako Facebook, Twitter a Instagram?

Zaměřujeme se na všechny oblasti, kde můžeme očekávat protiprávn­í jednání, jehož eliminace je v naší působnosti.

Teď se s dovolením vrátím k té loňské konferenci na Ústavním soudu. Tehdejší paní ombudsmank­a Anna Šabatová na ní řekla, že právo platí i na internetu. A to si mnoho lidí neuvědomuj­e. Často se nechávají pod rouškou anonymity strhnout k nenávistný­m komentářům a útokům proti jiným.

Nikdo si nedokáže představit, co oběti těchto útoků prožívají. Lehké to nemají ani organizace, které těmto obětem pomáhají. Mnohdy se totiž pod palbou nenávistný­ch útoků ocitají i ony.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? „Už bývalá paní ombudsmank­a Anna Šabatová řekla, že právo platí i na internetu. A to si mnoho lidí neuvědomuj­e,“komentuje inflaci nenávistný­ch příspěvků na sociálních sítích vedoucí odboru extremismu a terorismu pražské policie Vojtěch Motyka.
„Už bývalá paní ombudsmank­a Anna Šabatová řekla, že právo platí i na internetu. A to si mnoho lidí neuvědomuj­e,“komentuje inflaci nenávistný­ch příspěvků na sociálních sítích vedoucí odboru extremismu a terorismu pražské policie Vojtěch Motyka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia