Lidové noviny

Lístek do LM mají Slavia a Plzeň

JAK TO VIDÍ...

- ANTONÍN VAVRDA

Třicet kol základní části nejvyšší fotbalové soutěže v Česku se včera uzavřelo. Jisté zatím je pouze to, že kvalifikac­i o postup do Ligy mistrů si zahrají Slavia a Plzeň.

PRAHA Bylo to velké trápení. Opět. Ševci ze Zlína vyhráli z posledních pěti duelů jediný, přesto byli v Edenu blízko senzační bezbrankov­é remíze.

Slavii nakonec zachránil až šestnáct minut před koncem hlavičkují­cí Lukáš Masopust, pro kterého to byla 30. trefa v nejvyšší domácí soutěži.

„Je to velmi cenné vítězství. Hra byla dobrá, ale neproměňov­ali jsme šance, ke konci ubývaly síly, do toho ten tlak, kdy musíte vyhrát. Dohrávali jsme to silou vůle,“oddychl si při rozhovoru pro O2 TV Sport krátce po duelu domácí kouč Jindřich Trpišovský.

Ano, velmi cenné, možná i klíčové pro resultát celé sezony.

Do nadstavby vstoupí obhájce titulu se šestibodov­ým náskokem na druhou Plzeň, která včera vybojovala stejný výsledek v Olomouci, ale po dominantně­jším a kvalitnějš­ím výkonu.

Sešívaní tak nyní mohou v pětikolové bonusové soutěži ztratit šest bodů, přesto budou moci slavit titul. Při rovnosti bodů totiž rozhoduje postavení týmů v tabulce po základní části soutěže.

Navíc Slavia hostí svého největšího rivala ze západočesk­é metropole na domácí půdě. Pokud by oba soupeři předchozí souboje – v Ostravě (Pražané) a s Jabloncem (Plzeň) – vyhráli a lídr soutěže pak zvládl vítězně i vzájemný

Skupina o titul duel, bude už 24. června tři kola před koncem nadstavby jistým vítězem ligového ročníku. Tedy...

Pokud se ten dohraje. Regule soutěže jsou jednoznačn­é: mistr bude vyhlášen a dekorován jen pokud se dohraje celá ligová sezona do posledního zápasu.

Zajímavé věci se ale budou dít i za tímto neohrožený­m duem, které ví, že si už jistě zahraje o postup do Ligy mistrů (pokud se na podzim hrát bude). Druhá Plzeň má již nyní na třetí Spartu nedostižný náskok šestnácti bodů.

A na Letné by možná nakonec i byli nejraději, kdyby se měsíc zpět na Ligovém grémiu kluby domluvily na ukončení sezony po třiceti kolech.

Díky ztrátám ostatních klubů, především Jablonce, kterému to zatím po koronaviro­vé pauze vůbec nejde – důkazem budiž včerejší výprask 0:3 na Bohemce –, už je Sparta třetí.

Na neoblíbené­m stadionu na Slovácku se sice svěřenci kouče Václava Kotala dlouho nemohli prosadit, nakonec ale góly Vindheima a Kangy vyhráli 2:0 a natáhli vítěznou sérii na pět zápasů.

I přes prohru s Plzní tak má Sparta spolu s „klokany“z Vršovic druhou nejlepší „pokoronavi­rovou“formu, ze šesti výher oba celky vydolovaly 15 bodů. O bod lépe si vedou už jen Západočeši.

Právě Bohemka je největším překvapení­m ligy, díky skvělé formě se posunula na osmou příčku a semifinále play off o postup do Evropské ligy začne na hřišti Slovácka. Druhou dvojici této nadstavby utvořily České Budějovice s Mladou Boleslaví. Ta sice od restartu ligy nevyhrála, nakonec se ale do skupiny o udržení nepropadla.

Boj o přežití o víkendu startuje pro Olomouc, Teplice, Zlín, Karvinou, Opavu a už tak trochu tradičně Příbram.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Masopust, zachránce Slavie proti Zlínu
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Masopust, zachránce Slavie proti Zlínu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia