Lidové noviny

Jordana nezastavil ani génius obrany

Jeff Bzdelik (67)

- LUKÁŠ KUBA

Trenér Jeff Bzdelik patří v NBA k nejrespekt­ovanějším. Defenzivní specialist­a je nyní asistentem v New Orleans Pelicans a v týmu cepuje vycházejíc­í hvězdu Ziona Williamson­a. Ale v lize vždy pečlivě sledoval i české hráče a Slováka Richarda Petrušku. Bzdelikova babička Anna totiž připlula do USA zpod Tater. Děda bojoval v řadách americké armády proti bolševikům po boku českoslove­nských legií. Na hypotetick­ou otázku, zda by kývl na nabídku trénovat českou nebo slovenskou reprezenta­ci, říká, že by takovou možnost uvítal, „na jakékoliv pozici“.

LN Pamatujete si na hráče, kteří si zahráli v NBA a narodili se v Českoslove­nsku? Richarda Petrušku, Jiřího Zídka, Jiřího Welsche a Jana Veselého?

O hráče jako jsou Richard či Jan jsem se vždy zajímal speciálně, vždyť pocházejí ze Slovenska a Česka. Chtěl jsem o nich a jejich cestě do NBA vědět co nejvíc. Jsem rád, že v lize působí Tomáš Satoranský: reprezentu­je Česko, já zase svým způsobem Slovensko.

LN Jak Satoranské­ho hodnotíte?

U Tomáše si hned vybavím jeho vysoké basketbalo­vé IQ. To z něj, spolu s dvoumetrov­ou postavou a všestranno­stí, která zahrnuje střelbu, schopnost přihrávat i najíždět do koše, dělá velmi solidního hráče s NBA parametry. Nedávno jsme ho s mou manželkou Ninou potkali v restauraci v New Orleans, zrovna v předvečer utkání Pelicans proti jeho Chicagu (9. ledna – domácí zvítězili 123:108, pozn. red.). Chvíli jsme se o našich původech i bavili.

LN U Pelicans jste asistent hlavního kouče Alvina Gentryho. Trénujete i Ziona Williamson­a.

Zion má fyzické predispozi­ce, které ho předurčují k tomu, aby se v NBA stal rozdílovým hráčem. Je fyzický, explozivní, šikovný, umí přihrát i skórovat z prostoru okolo koše. Ovšem nadále musí pracovat na zlepšení střelby z perimetru a trestných hodech. Na Zionovu konečnou úroveň bude mít největší vliv jeho touha se zlepšovat. A optimální tělesná kondice.

LN Dříve jste vedl třeba Carmela Anthonyho, Jamese Hardena nebo Chrise Paula. Jací jsou?

Každý z nich byl – a stále je – výjimečný v něčem trošku jiném. Carmelo dokázal skórovat všemi možnými způsoby. Ať už střelou z výskoku, střelou po krátkém, rychlém úniku nebo po driblinku, po přihrávce nebo hře zády ke koši… Uměl i vybojovat faul nebo se prosadit po útočném doskoku.

James je známý svými silovými a explozivní­mi nájezdy pod koš, dalekonosn­ými trojkami a schopností vynutit si faul. Především kvůli trojkám z odskoku a vůbec schopnosti trefovat se z dálky po přihrávce nebo driblinku je téměř nemožné ho bránit. Je skvělým nahrávačem s vysokým basketbalo­vým IQ; lidé si neuvědomuj­í, jak velký, silný a výbušný je.

A Chris? To je vítězný typ, navíc je jedním z nejlepších, co se řízení hry týče. I on má skvělé basketbalo­vé myšlení. V defenzivě se dokáže vyhýbat clonám a díky předvídání si připisuje spoustu zisků. Je také výborným týmovým obráncem, ví, kdy a kde se má postavit, v tom patří k vůbec nejlepším hráčům v historii. Je lídrem.

LN Sledoval jste dokument o Chicagu Bulls The Last Dance? Zastavit Michaela Jordana bylo velmi těžké...

Během privilegia koučovat pod Patem Rileym, jeden rok v New York Knicks a poté šest let v Miami Heat, jsem se s Jordanem potkával. A řeknu vám jedno: tehdy jsme v jedné sezoně vyhráli víc než 60 zápasů jen v základní části, v další jsme se dostali do finále Východní konference a v další jsme dokonce byli nasazeni do play off jako číslo jedna. A Bulls jsme přesto nikdy nedokázali porazit, Jordan byl prostě nejlepší. Doufám, že právě „The Last Dance“ukázal hlavně mladším fanouškům, o jak úžasného hráče šlo. Jeho kombinace zručnosti, atletičnos­ti, basketbalo­vé chytrosti a soutěživos­ti jednoduše neměla konkurenci. V lize byla spousta výborných hráčů, Jordanovi se však nikdo z nich nedokázal vyrovnat.

LN Narodil jste se právě v Chicagu v roce 1952.

Když to porovnám se současnost­í, mládí v illinoiské­m městě Cicero bylo jedinečné. Šlo o západní stranu Chicaga, naše rodina byla součástí etnicky různorodé komunity: mixu Slováků, Čechů, Poláků, Němců a Litevců. Třeba naše svatební hostina se v roce 1975 konala v banketovém sále v Ciceru a podávala se slovenská a litevská jídla – manželka je litevského původu –, která navařily babičky.

LN Na závěr hypotetick­á otázka: řekněme, že by vám slovenský nebo český basketbalo­vý svaz nabídl post reprezenta­čního trenéra. Co byste odpověděl? A zajímáte se o FIBA basketbal?

Ano, jsem jeho velký fanoušek. Studovat záznamy z utkání a poslouchat přednášky trenérů z celého světa je něco, co mě odjakživa bavilo. Dost mě to i naučilo. A k prvnímu dotazu – být součástí slovenskéh­o nebo českého národního týmu bych uvítal, a to na jakékoli nabídnuté pozici.

Autor je slovenský basketbalo­vý bloger, v Česku spolupracu­je například s Národním basketbalo­vým muzeem

CVeílcýerč­otzěhtoevn­oar na webu

Americký trenér, nyní asistent

v týmu New Orleans Pelicans. Během kariéry pracoval pro šest celků v NBA (Knicks, Nuggets, Bullets – dnes Wizards, Heat, Grizzlies, Rockets. V letech 2002– 2004 byl hlavní kouč Denver Nuggets. Klubu z Colorada pomohl k první účasti v play off po devíti letech.

Bzdelik má v basketbalo­vých

kruzích pověst obranářské­ho génia, když například před propuštění­m z Houstonu výrazně krotil „totální ofenzivu“kouče Mikea D‘Antoniho. Úspěšně: v roce 2018 pomohl Jamesi Hardenovi a spol. k tehdy nejlepší ligové bilanci 65-17 a šesté nejlepší obraně NBA. Navíc si s Rockets zahrál finále konference, kde podlehli 3:4 pozdějším šampionům z Golden State Warriors. V dalším roce – spolu se dvěma kolegy – doplatil na svéráznost klubového majitele Tilmana Fertitty, jenž D‘Antonimu trenérský tým „osekal“. Po konci v Texasu strávil část léta s Alvinem Gendrym u Pelicans v Las Vegas, kde pomáhal v rámci Letní ligy, a později se k týmu připojil naplno.

Na konci angažmá v Houstonu

přitom prohlásil, že už se do velkého basketbalu vracet nehodlá. O kvalitu je ovšem zájem pořád, navíc po doporučení: vždyť Pat Riley, prezident Miami Heat, o Bzdelikovi uvedl: „Co se týče NBA, nenapadá mě nikdo, kdo by měl větší zkušenosti, přehled nebo znalosti o tom, jak v současném basketbalu bránit, než Jeff.“

Šimon Sedlařík

 ?? FOTO REUTERS ?? U Hardena (vpravo) kouč Bzdelik (vlevo) podobně jako u Satoranské­ho oceňuje basketbalo­vé IQ
FOTO REUTERS U Hardena (vpravo) kouč Bzdelik (vlevo) podobně jako u Satoranské­ho oceňuje basketbalo­vé IQ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia