Lidové noviny

Co je dobré vědět:

-

Hrad Trosky: v červnu otevřeno denně ■ kromě pondělí, o prázdninác­h denně, vstupné 100/70 Kč, rodinné 260 Kč, děti do 6 let zdarma, www.hrad-trosky.eu

10 TIPŮ KAM V ČESKÉM RÁJI:

1. V Rovensku pod Troskami mají neobyčejno­u zvonici: zvony tu nejsou zavěšené, ale obrácené srdcem vzhůru a zvoník je uvádí do provozu šlapáním. Otevřeno je v pátek, sobotu a neděli, o prázdninác­h denně kromě pondělí.

www.rovensko.cz

2. Hrad Kost se uhnízdil na dně údolí mezi skalami a i v celé kráse se vyloupne až v okamžiku, kdy budete stát téměř pod hradbami. Letos je kvůli opravám otevřený pouze jeden okruh, v červnu o víkendech, o prázdninác­h denně.

www.kost-hrad.cz

3. Blízko hradu Kost je jeden z mnoha skalních bytů Českého ráje. Skalní byt Barušky se jmenuje podle dvou vdov, které tu žily od roku 1882. Ke skále vede značená trasa kolem Černého rybníka.

4. Naopak k Psímu hřbitovu nad Bílým rybníkem, kam panstvo z Kosti pohřbívalo své čtyřnohé mazlíčky, žádná cesta nevede, pomoci vám musí

GPS 50.4919150N, 15.1358069E

5. Nenechte si ujít výlet údolím Plakánek. Od Oborského rybníka pokračuje žlutá značka do Střehomi k pohádkovém­u mlýnu, který si zahrál ve filmové pohádce S čerty nejsou žerty.

6. Malé dřevěné Trosky najdete v přírodním zábavním parku Šťastná země v Radvánovic­ích. Otevřeno má od soboty 13. června a kromě pískovišť, trampolín a lanovek tu najdete také nafukovací atrakce a geopark.

www.stastnazem­e.cz

7. V Motomuzeu v Borku pod Troskami si prohlédnet­e historické motocykly, bicykly či motokola. Na dětském hřišti se děti mohou zhoupnout v sajdkáře.

www.motomuzeum­borek.cz 8. Hruboskals­ké skalní město se stovkami pískovcový­ch věží, roklí a soutěsek se táhne mezi zámkem Hrubá Skála a Turnovem. Nejhezčími místy prochází vrcholová cesta zvaná Zlatá stezka Českého ráje.

9. Dovede vás také k romantické­mu skalnímu hradu Valdštejn; otevřeno tu je denně. www.hrad-valdstejn.cz

10. Kopicův statek je nádherná roubená chalupa z roku 1787. Jedním z jeho majitelů byl Vojtěch Kopic, který v okolních pískovcový­ch skalách vytesal řadu plastik s historický­mi motivy. Statek volně přístupný není, skalní galerie ano.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia