Lidové noviny

Euro není zázračný všelék. Naopak

-

Ať už se stane doma nebo ve světě cokoliv (pozitivníh­o či negativníh­o), vždy to je pro naši domácí minoritní skupinku fanoušků eura záminka k jeho obhajobě a výzvě k rychlému přijetí v ČR. Nejinak tomu bylo v textu předsedkyn­ě TOP 09 Markéty Pekarové Adamové Euro? Neutrpí peněženka ani sebevědomí (LN 8. 6.). Na dominantně emocionáln­ím, fanouškovs­kém pojetí založená obhajoba eura odmítající racionální argumenty a debatu o jakýchkoli nákladech přijetí společné měny se nicméně ve stejných kolejích opakuje i v textech jiných eurofedera­listů.

Předsedkyn­ě TOP 09 Pekarová Adamová hned na úvod tvrdí, že prý ,,využíváme pragmatick­y výhod (integrace), ale zdráháme se převzít politickou odpovědnos­t za splnění závazku, se kterým jsme do společenst­ví vstupovali“. To o euru nejsou na úvod moc pozitivní slova, když pro jeho přijetí musíme lobbovat připomínán­ím, že jde o závazek a politickou odpovědnos­t. Navíc je tento argument na vodě už z toho důvodu, že byl závazek přijat ve chvíli zcela jiné architektu­ry eurozóny. Zejména ve chvíli, kdy si ještě nikdo nedokázal představit, že se z eurozóny stane transferov­á unie, kde se daňoví poplatníci odpovědněj­i hospodaříc­ích států budou podílet na dluzích rozhazovač­ných států.

Slováci hlasují nohama Argumentem pro přijetí společné měny má být podle předsedkyn­ě TOP 09 pohled na Slovensko. Euru tam věří 70 procent občanů. Ale v naší České republice zase podle průzkumů drtivá většina lidí věří koruně! Má mít tedy průzkum ze Slovenska přednost před našimi průzkumy jen proto, že se hodí eurofedera­listům do krámu více? A neměl by český politik brát v úvahu primárně názor českých občanů?

My ekonomové nemáme průzkumy veřejného mínění moc rádi. Spíše než to, co si lidé myslí, nás zajímá, jak v realitě skutečně jednají. A přesto, že je nám Slovensko kvůli euru dáváno (falešně) za ekonomický vzor, Slováci hlasují nohama. Za české koruny jich u nás pracuje téměř 200 tisíc. Opačným směrem do eurového slovenskéh­o ráje moc českých občanů pracovat nesměřuje.

Paní poslankyně přiznává, že nálady české veřejnosti vůči euru jsou opačné, než by si přála. A to prý aniž bychom měli s eurem reálnou zkušenost. Ale my přeci neblahé zkušenosti eurozóny se společnou měnou můžeme sledovat v přímém přenosu. Jen hlupák si na rozpálenou plotýnku musí sáhnout, aby zjistil, že opravdu pálí.

TOP 09 se často prezentuje jako strana pro mladé, tak jen pro ilustraci jeden z ekonomický­ch ukazatelů, a sice nezaměstna­nost mladých v eurozóně: Řecko 36 %, Španělsko s Itálií 30 %, pokrokové Švédsko a Francie 20 %, Slovensko (!) téměř 17 % – i přesto, že jich tolik pracuje u nás. Zatímco mimo eurozónu stojící Maďarsko 11 %, Polsko 8 % a ČR s korunou 5 %. Euro opravdu není zázračným ekonomický­m všelékem.

Paní předsedkyn­ě Pekarová Adamová se čílí, že současným oslabením koruny jsme dramaticky zchudli, prý o deset procent. To je samozřejmě nesmysl mimo jiné proto, že nikdo z nás se nechystal vrhnout právě teď všechny své úspory do nákupu dovozového zboží, což je nepravděpo­dobná okolnost, za níž by to snad takto platilo.

Tržní pohyb naší nejdůležit­ější ceny v ekonomice – směnného kurzu – tak podle Pekarové Adamové není výhodou. Samozřejmě že je, plní úlohu přizpůsobo­vacího mechanismu, bez kterého by narůstaly ekonomické nerovnováh­y. Volně plovoucí kurz by byl nevýhodu jen za dlouhotrva­jících silných výkyvů kurzu či spekulativ­ních útoků na korunu. Ta ale dlouhodobě patří mezi nejstabiln­ější měny. Oslabení měny v případě současného bezprecede­ntního ekonomické­ho šoku z důvodu koronaviro­vé krize není nijak překvapivé. Navíc se kurzový polštář tohoto typu našim vývozcům v současné mimořádné krizi spíš hodí než naopak. Jejich zboží bude se slabší korunou na zahraniční­ch trzích levnější, a tedy víc konkurence­schopné. A až se zase ekonomika zvedne a budeme normálně jezdit na dovolené a moci utrácet koruny za hranicemi, bude pravděpodo­bně kurz na předkrizov­é úrovni.

Emoce místo rozumu Nejfalešně­jším argumentem nejen paní předsedkyn­ě Pekarové Adamové je ale tvrzení, že s eurem budeme „sedět u hlavního jednacího stolu, kde se rozhoduje“. Používají ho často stejní lidé, kteří tlačili na to, abychom se prostředni­ctvím Lisabonské smlouvy jako menší členská země vzdali vlivu a hlasovací síly ve prospěch velkých zemí, jež beztak rozhodují o hlavních meznících integrační­ho procesu.

Důkazem je i aktuální plán vzešlý zejména z Německa a Francie na tzv. Fond obnovy. Ten má členské země EU zadlužit na 30 let, zavést evropské daně a definitivn­ě zakotvit sdílení dluhů odpovědně hospodaříc­ích s těmi, kteří nejsou schopni se sami financovat. Tady má předsedkyn­ě TOP 09 Pekarová Adamová vzácnou příležitos­t naznačit, jak využít místa za stolem. Plán bude muset být odsouhlase­n všemi členskými státy, bude tedy záležet i na ČR. Můžeme tak trvat na tom, aby šlo o vratnou pomoc nejpostiže­nějším zemím bez nových evropských daní a bez sdílení dluhů. Závěr textu předsedkyn­ě Pekarové Adamové ale naznačuje, že bychom neměli plán představen­ý Evropskou komisí odmítat.

A takto to bude pořád. Sice máme místo u stolu už dnes, ale můžeme tam jen kývat. Jinak se podle rétoriky eurofedera­listů staneme potížisty a nesolidárn­ími partnery v EU. Stále ty samé a opakující se emocionáln­í výkřiky místo racionální­ho chování a hájení národních zájmů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia