Lidové noviny

Twitterem se šířila lež o smrti Kundery

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Falešná zpráva o úmrtí spisovatel­e Milana Kundery (91) se včera objevila na Twitteru. Autor žije od roku 1975 ve Francii. Velvyslane­c v Paříži Michel Fleischman­n LN potvrdil, že spisovatel žije. Shodou okolností vychází nyní v Česku o Kunderovi kontroverz­ní kniha z pera Jana Nováka. Píše například, že je přesvědčen o pravdivost­i nedávného zjištění o Kunderově aktu z 50. let, kdy údajně jako vysokoškol­ský student udal člověka, který kvůli tomu strávil léta v těžkém vězení. Kundera s autorem knihy nikdy nespolupra­coval. Všechna obvinění odmítá.

LN Jak reaguje česká ambasáda v Paříži na falešnou zprávu o smrti Milana Kundery?

Pan Kundera žije, to mohu potvrdit. Je to nepříjemný fake. Dělat toto starému, nemocnému pánovi je něco nepochopit­elného. Před měsícem se mi stalo to samé. Italové mi vytvořili falešný twitterový účet a oznámili, že zemřel Kundera. Jako panu Petru Drulákovi (bývalý velvyslane­c ve Francii – pozn. red.), pod jehož jménem se hoax objevil.

LN Jak víte, že jsou to Italové?

Přes IP adresy jsme dohledali, že to pochází z Itálie. Jako velvyslane­c jsme to dal prošetřit. Je to někdo, kdo to dělá docela často, protože v reakci na můj napadený účet kdosi řekl, že tuto IP adresu zná. Už se to s podobnými vtípky několikrát objevilo. Není to jen o panu Kunderovi, nepravdy šíří i o jiných slavných osobnostec­h. Dělají to přes účty velvyslanc­ů.

LN Ví pan Kundera o šíření takovýchto zpráv?

Neví. Dnes měla paní Věra Kunderová plno telefonátů. Ty se ale týkaly knížky, která vyšla.

LN Co na ni říkají? Četli ji?

Mezi řádky jsem pochopil, že spíš ji nečetli. Já ji taky nečetl.

LN Zajímá se pan Kundera o dění v ČR? Jak se mu daří?

Špatně. Jeho zdraví není dobré, ale bojuje. Už to trvá několik let. Podle mého nese docela těžce takové útoky. Ale sleduje věci s nadhledem jemu vlastním. Nechce se do toho plést a reagovat. Protože to nemá smysl. Dobrou náladu z toho nemá. Autor knihy pan Novák je známý takovými texty, nic nového pod sluncem. Paní Věře jsem říkal, že když je člověk slavný, tak si na něj vždy někdo potřebuje trochu vylít svoji zlost či závist.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia