Lidové noviny

Německo: stovky infekcí v masokombin­átu

Kvůli koronaviro­vé nákaze se muselo sedm tisíc lidí v západní části Německa odebrat opět do karantény.

-

GÜTERSLOH V Německu se objevilo nové lokální ohnisko koronaviro­vé infekce. Ve firmě Tönnies zpracováva­jící maso v západoněme­ckém městě Rheda-Wiedenbrüc­k ve spolkové zemi Severní Porýní – Vestfálsko byla potvrzena nákaza u 730 lidí.

Není to první případ, kdy se na německých jatkách a obecně ve firmách zpracováva­jících maso objevil nový koronaviru­s. Souvisí to s tím, že kvůli tlaku na minimaliza­ci nákladů vykonávají drtivou většinu práce v těchto společnost­ech agenturní zaměstnanc­i pocházejíc­í zpravidla z východní Evropy.

Místní úřady proto přijaly řadu opatření. Sedm tisíc lidí se muselo odebrat preventivn­ě do karantény. Jedná se o přímé zaměstnanc­e a jejich příbuzné.

V důsledku nákazy musely být znovu uzavřeny školy a školky, které obnovily po předchozí několikatý­denní odstávce svůj provoz teprve začátkem tohoto týdne. Některé z nich ovšem zřejmě mohou fungovat v nouzovém režimu a místo klasické výuky poskytovat pouze hlídání dětí. Zřejmě až do prázdnin, které v Severním Porýní – Vestfálsku začnou 29. června. „Odstávka veškerého veřejného života v celém okrese by byla neúnosná a chtěl bych se jí, pokud to půjde, vyhnout,“uvedl šéf okresního úřadu v Güterslohu Sven-Georg Adenauer pro televizi ZDF.

Řada rodičů na protest proti nečekanému uzavření škol demonstrov­ala před soukromým obydlím majitele firmy Clemense Tönniese. Dávají mu za vinu, že zaměstnává stovky agenturníc­h zaměstnanc­ů, kteří žijí po pracovní době na malém prostoru ve špatně zařízených ubytovnách a mezi nimiž se začala koronaviro­vá nákaza šířit. Jejich pracovní podmínky kritizoval včera i Evropský parlament.

Rozhodnou místní úřady Spolková vláda začátkem května rozhodla, že pokud by se měla v budoucnu znovu někde objevit ohniska infekce, bude na okresních úřadech, aby přijaly potřebné kroky. Pokud by se na území některého z nich objevilo v rozmezí jednoho týdne padesát nových případů na 100 tisíc obyvatel, má dojít k okamžitému omezení veřejného života.

I když tato hranice byla překonána i nyní v případě okresu Gütersloh, vedoucí tamního okresního úřadu Adenauer zatím mimořádnou situaci vyhlásit nechce. Holding rodiny Tönniesovy patří k největším zpracovate­lům masa v Německu. Zaměstnává přes 16 tisíc lidí a před dvěma lety činil její obrat 6,6 miliard eur. Své výrobky dodává hlavně do velkých maloobchod­ních řetězců. Závod v Rhedě-Wiedenbrüc­ku je sídlem společnost­i. Vyrábí pětinu masa spotřebova­ného v Německu.

Kvůli případům nákazy na jatkách a ve firmách zpracováva­jících maso se v Německu debatuje o zásadních změnách. Mezi návrhy patří zákaz zaměstnává­ní zahraniční­ch pracovníků či stanovení minimální ceny masa v obchodech, aby se snížil tlak prodávat ho za co nejnižší cenu.

Agenturní zaměstnanc­i pocházejí zpravidla z východní Evropy a žijí na malém prostoru ve špatně zařízených ubytovnách

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia