Lidové noviny

Jak šel čas s Raiffeisen­bank

-

uzavřeným školám doma – a s nimi také právě i jejich rodiče. Také s tím se vám podařilo vypořádat?

Ještě před vyhlášením mimořádnéh­o stavu jsme zavedli práci z domova pro starší kolegy a kolegy ze zdravotně rizikových skupin. K nim se s uzavřením škol a školek přidali i rodiče, kteří se museli postarat o děti. Vlastně jsme se rozdělili do tří skupin.

Dvě skupiny se střídaly po týdnu v kanceláři a třetí skupina, do které patří i rodiče, již se musejí starat o děti, pracovala trvale z domova. Ty střídající se skupiny jsme primárně na centrálníc­h lokacích na začátku minimalizo­vali. Dnes se ještě stále střídáme, ale umožňujeme až 50 procent lidí na pracovišti. Pobočky pracují již v běžném režimu.

To ale znamenalo určitě i „nápor“na technické vybavení...

Celá tato situace velmi urychlila naše uvažování o větší integraci práce z domova do našeho fungování a akceptaci technickýc­h nástrojů, které vzdálenou spolupráci umožňují. V tomto ohledu jsme udělali v několika dnech změnu, která by za běžných okolností trvala měsíce – naše hlavy jsou tedy nastaveny a teď nás ještě čeká dotáhnout některé technické aspekty. Takže pandemie se v tomto ohledu pro nás stala příležitos­tí, které jsme se chopili.

Vraťme se nyní ke klientům. Jak se změnilo fungování banky ve vztahu k nim?

Tady jsme se museli načas spolehnout především na telefony a elektronic­kou komunikaci a diskuse se logicky otočila na téma dopadu koronaviru na jejich byznys a na to, jak je banka může podpořit. Mnoho činností, které jsme sice uměli vzdáleně, ale jež jsme tradičně vyřizovali osobně, bylo přeneseno do elektronic­kého světa. Tento aspekt toho šoku považuji za přínosný. Dnes, kdy už je fyzický kontakt s klienty opět možný, můžeme čas věnovat podstatným věcem místo administra­tivy.

Jak koronaviro­vá krize změnila chování firem ve vztahu k bankám?

Klienti chtěli, logicky, vědět, zda poskytujem­e své služby v plném rozsahu, a jsem velmi rád, že jsme mohli a můžeme odpovědět, že ano. A mnozí klienti poptávali změnu nebo dodatečné financován­í v kontextu bezprostře­dního nebo očekávanéh­o dopadu koronaviro­vé krize na jejich podnikání. Samozřejmě byla silně omezena možnost setkat se například k podpisu smluvní dokumentac­e, tak jsme rychle umožnili podepisová­ní dokumentac­e a vyřizování dalších agend na dálku.

V čem dnes banky českým firmám umí pomoci?

My jsme reagovali velmi rychle a připravili celou škálu opatření, od těch čistě logistický­ch, řešících

problémy s uzavřením provozoven, až po poskytnutí dodatečnýc­h prostředků na financován­í zásob, pohledávek nebo rozložení splátek úvěrů pro prevenci nebo překlenutí dočasného stresu v cash flow. Bankéři tak byli vybaveni pro poskytnutí podpory našim klientům. Poté následoval­o zákonné odložení splátek a ČMRZB COVID programy a teď EGAP COVID pro střední a větší firmy.

Očekáváme, že 15 až 20 procent našich klientů využije nějaké formy podpory. To, co můžeme poskytnout svým klientům navíc, je širší ekonomický a oborový kontext díky zázemí naší silné skupiny Raiffeisen­bank Internatio­nal.

Jsou banky nadále finančně zdravé? Mají dostatek prostředků pro úvěry podnikatel­ů? A zpřísňují se nějak pravidla pro poskytován­í úvěrů?

Pro banky je důležité mít dostatek likvidity a kapitálu. Český bankovní sektor je dlouhodobě velmi stabilní a silnější než v minulé krizi. To koneckonců pravidelně potvrzuje ve svých zprávách Česká národní banka, která navíc preventivn­ě vyzvala banky, aby se tento rok vzdaly výplaty dividend a ještě více posílily svoji kapitálovo­u pozici.

A pokud jde o likviditu?

V tomto směru je situace více než dobrá a v posledních týdnech se dále zlepšuje. Mimořádná situace omezila možnosti domácností nakupovat či, chcete-li, utrácet, což vede ke krátkodobé­mu nárůstu depozit.

Podle toho, jak se budou vyvíjet spotřebite­lská očekávání, jaká bude rétorika vlády a v médiích, se může stát, že část spotřeby se přenese do spoření. Stejně tak mohou domácnosti částečně opustit některé rizikovějš­í investice a prostředky přenést na své běžné účty.

Také mnohé firmy akumulují likviditu, ať už jako rezervu na tuto dobu nejistoty, nebo na případné investiční příležitos­ti, které tato doba určitě přinese. Část prostředků domácností i firem na účtech v bankách bude v čase použita, ale problémů v oblasti likvidity bank se přesto neobávám.

Jak se v této době stavíte k firmám, které se mohou jevit rizikové, například hotely? Mění se nějakým způsobem váš vztah k nim?

Hotely, restaurace, cestovní ruch, byznys z retailovýc­h provozoven, které musely být uzavřeny, a například i automotive jsou odvětví, která byla zásadně zasažena opatřeními na zamezení šíření koronaviru. Ale zpět k hotelům. Situace před nás postavila dvě výzvy. Jednak jak pomoci svým stávajícím klientům, jednak jak se postavit k financován­í hotelů do budoucna.

K jakému závěru jste došli?

Proaktivně jsme prošli své hotelové portfolio a prodiskuto­vali s klienty jejich situaci a mnohým jsme odložili splátky až o 12 měsíců. Všichni přišli o závěr zimní sezony. Hotely závislé na zahraniční­m cestovním ruchu zejména v Praze a větších městech budou mít letos slabý rok, naopak hotelům v domácích prázdninov­ých destinacíc­h přináší omezení spojená s koronaviro­vou krizí příležitos­t. S novým financován­ím hotelových projektů tak budeme muset teď chvíli počkat. Ale jen do doby, než si uděláme obrázek, jaké jsou pravděpodo­bné scénáře vývoje hotelového byznysu. Jsme v úzkém kontaktu se svými klienty a čile o tom diskutujem­e.

Jak predikujet­e budoucnost firemního/korporátní­ho bankovnict­ví? Očekáváte krizi? Myslíte si, že bude srovnateln­á s krizí kolem roku 2009?

Kéž bych měl křišťálovo­u kouli. Na jedné straně dnešní situace nastala rychleji než krize v letech 2008/2009, na druhou stranu přišla rychle naše zmiňovaná podpůrná opatření následovan­á zákonným moratoriem na splátky a různými podpůrnými programy. To rozloží dopady na firemní klientelu i banky v čase, takže očekávám, že případnou krizi všichni zvládneme lépe než tu minulou. Důležité je zmínit, že každý šok, každá krize přináší nové příležitos­ti a my jsme připraveni být u toho a podporovat své současné i budoucí klienty. Firemní/korporátní bankovnict­ví je tradičně velmi vztahové, někdo by mohl říct, že se velmi rádi setkáváme. Myslím, že si setkávání, ať už fyzické, nebo virtuální, necháme na diskuse o byznysu jako takovém a věci kolem a to ostatní budeme čím dál tím více dělat vzdáleně. Poslední týdny a měsíce nám všem ukázaly, že to jde.

1993 - Banka získává bankovní ■ licenci od ČNB, první pobočka v Českých Budějovicí­ch, centrála v Praze na Vodičkově.

Aktiva: 1,7 miliardy korun.

Počet zaměstnanc­ů: 39.

1995 - Banka je poprvé v zisku, ■ který dosahuje 25 milionů korun.

1999 - Začátek poskytován­í ■ hypoték.

2001 - Expanze do retailovéh­o

■ bankovnict­ví, spuštění internetov­ého bankovnict­ví. Počet klientů se blíží hranici 100 tisíc.

2004 - Banka má přes 130 tisíc ■ zákazníků a provozuje na 50 poboček.

2005-2006 - Raiffeisen­bank ■ kupuje eBanku. Zvyšuje počet klientů a zdvojnásob­uje svou obchodní síť.

2007 - Start ojediněléh­o účtu ■ eKonto, inovativní­ho internetov­ého bankovnict­ví se sloganem „Banka inspirovan­á klienty“.

2008 - Zisk prvního titulu

„Banka roku 2008“v prestižní domácí anketě MasterCard, ocenění pro nejlepší banku v ČR od renomované­ho časopisu Global Finance.

2010 – Počet poboček přesahuje ■

120. Počtvrté za pět let je Raiffeisen­bank „Nejdynamič­tější bankou roku“, eKonto je potřetí v řadě nejlepším účtem.

Naše pozornost se jednoznačn­ě otočila na schopnost postarat se o to, co máme. Tedy o naše zaměstnanc­e a naše klienty.

2011 - Spuštění nového

■ konceptu privátního bankovnict­ví pod značkou Friedrich Wilhelm Raiffeisen (FWR), který odkazuje na zakladatel­e skupiny Raiffeisen.

2012 - Příchod účtu eKonto

KOMPLET, kde klient získává všechny služby v rámci jednoho transparen­tního poplatku. Spuštění obsluhy účtu přes chytrý telefon.

2014 – Banka vydává kreditní ■ karty s bezkontakt­ní technologi­í. Při platbách na internetu mohou klienti využívat 3D Secure autentizac­i.

2016 - 135 poboček,

3100 zaměstnanc­ů. Akvizice retailové části Citibank.

2017 - Jako první banka v Česku ■ nabízí zúčtovací služby (clearing) pro obchodován­í na burze

Nasdaq Commoditie­s. Nabytí všech aktiv a pasiv české pobočky ZUNO BANK AG.

2018 - Oslavuje 25 let působení ■ na českém bankovním trhu. Spravuje na 380 miliard korun aktiv, má 128 poboček a zaměstnává přes 3000 lidí.

2019 - Raiffeisen­bank začala ■ od 1. ledna nabízet spořicí účet eKonto XL.

2020 - Banka pokračuje ■ v digitaliza­ci svých služeb.

 ?? FOTO 3x RAIFFEISEN­BANK ?? Klienti chtěli vědět, zda poskytujem­e naše služby v plném rozsahu, a jsem velmi rád, že jsme mohli a můžeme odpovědět, že ano
FOTO 3x RAIFFEISEN­BANK Klienti chtěli vědět, zda poskytujem­e naše služby v plném rozsahu, a jsem velmi rád, že jsme mohli a můžeme odpovědět, že ano
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia