Lidové noviny

Pocit ohrožení lidi semkne

- JANA MACHALICKÁ

Divadlo je buď zavřené, anebo otevřené, něco mezi tím moc smysl nemá, říká ředitel Národního divadla Jan Burian, který rekapitulu­je ztráty koronaviro­vé krize. Zároveň upozorňuje, že stav, který nemá v polistopad­ových dějinách českého divadla obdoby, znovu ukázal nutnost vícezdrojo­vého financován­í, neboť rigidní systém je v takových situacích velkou zátěží a brzdou.

LN Teď by normálně končila sezona, jenže její konec kvůli koronaviru přišel už v březnu a všechno je vzhůru nohama. Mohl byste stručně zrekapitul­ovat, co to pro Národní znamenalo?

Je to bezprecend­entní situace. Nemohli jsme realizovat většinu našich plánů a museli jsme nejenom přesunout premiéry do příští a přespříští sezony, ale také změnit smlouvy se stovkami spolupraco­vníků. A podívat se na zařazení asi dvou tisíc představen­í v příštích dvou letech, protože v Národním se plánuje dlouhodobě. A samozřejmě jsou tu finanční ztráty, které odhadujeme na sto osmdesát milionů korun.

Problém je ale jinde: kdybychom mohli předpoklád­at, že se život obnoví rychle a v původní podobě, tak si všichni půjčíme a nějak to přežijeme. Hlavní otázka však stále zůstává před námi a ta zní, co to udělá s hospodářst­vím a s naším chováním ve veřejném prostoru a se sociálními kontakty. Optimisté říkají, že se bát přestaneme a všechno se vrátí do původního stavu, zatímco pesimisté říkají, že nejde jen o strach z koronaviru, ale z budoucnost­i vůbec, a to zejména z ekonomické krize, a že tudíž dopady mohou být vážnější, než si umíme představit.

LN A co nám tedy v této situaci zbývá?

Musíme se co nejdřív začít chovat normálně, vzít tuto krizi jako zkušenost, která by měla vést k větší osobní zodpovědno­sti. Jak se ukazuje, ta není jen nutnou podmínkou demokracie, ale také našeho hromadného zdraví. Ve chvíli, kdy se budeme chovat zodpovědně a nebudeme chodit do práce s horečkami, zabráníme šíření jakýchkoli­v virů daleko účinněji, než když budeme všichni mít roušky.

LN Částečný návrat k normálu v divadle už probíhá, ale omezení trvají. Už jste také hráli v historické budově, jak moc se lidé hrnou do divadla?

Na prvním představen­í Manon Lescaut v historické budově bylo asi 500 diváků, na druhém asi 430. Poslední várku jsme nedoprodal­i z praktickéh­o důvodu, protože oznámení, že je možné rozšířit kapacitu, přišlo pozdě a lidé návštěvu Národního divadla plánují. Koncert Opera před oponou byl plný, stejně tak dvě baletní představen­í.

Představen­í Manon proběhlo v hezké atmosféře, máme natočený potlesk a měli jsme asi dva tisíce sdílení za třicet minut. Ale i tak je to pro Národní málo diváků, vždyť v historické budově prodáváme asi 960 vstupenek. Víc jsme ale prodávat nemohli, nejdřív jsme mohli nabídnout jen sto lístků, pak dvě stě, a ještě byly nečíslovan­é, platily povinné rozestupy a musely být zavřené bufety. Já od počátku říkám, že divadlo je buď zavřené, anebo otevřené, něco mezi tím nemá moc smysl.

LN A proč si to myslíte?

Divadelní zážitek není jen to, že

LN A má v tomto směru Národní nějaký specifický problém?

Samozřejmě. Náš velký problém bude neexistují­cí turistický ruch. Ve Státní opeře jsme ze sedmdesáti procent závislí na návštěvníc­ích ze zahraničí. To nemusím zvlášť vysvětlova­t, kdo chodí v Praze po ulicích, vidí, že tu žádní turisté nejsou. Pro nás domorodce je skvělé projít se po historické­m centru, aniž by do nás vrážely výpravy, ale pro divadlo je to malér.

LN V září kumulujete poměrně dost premiér, nebude to šílený běh?

Mikuláškov­a inscenace Stát jsem já měla mít premiéru ve chvíli, kdy se vyhlásila karanténa, ta se jen opráší. Pak se přesouvá inscenace Bon Apetit a zahajovací koncert. Uvidíme, neměl by to být problém. Vím, že některá divadla otevírají už v polovině srpna. My začínáme až v té druhé, víme dobře, že začátek sezony v září bývá slabší.

LN Krátce před koronaviro­vou krizí jste otevřeli Státní operu po náročné rekonstruk­ci a provoz se nestačil ani pořádně rozjet. Je to komplikace?

Věnovali jsme velkou energii otevření a propagaci divadla a nemáme žádnou radost, že se zavřelo. Uvidíme, jak bude dál, mohli jsme tam aspoň urychlit práce, které souvisely s dokončením některých technologi­í, také v Národním divadle jsme uspíšili opravu stoupaček, okapů a rekonstruu­jeme i parking. Snažíme se, aby všechny připravené investice byly hotové a snažíme se také udělat co nejvíc a zkrátit termíny.

LN Krize také poněkud odsunula vleklé potíže s odboráři v opeře, to bylo příjemné, ne?

Pocit ohrožení vždy lidi semkne a to pochopitel­ně nastalo, většina lidí v divadle se chovala skvěle. Udělali jsme také spoustu práce, na jevišti je uklizeno jako nikdy. Udělali jsme hodně práce třeba v evidenci majetku, dali do pořádku paruky a kostýmy. Všechno to, nač není v sezoně čas. Lidé se sami hlásili do práce, byli ochotni se střídat, aby se nepotkával­i a nenakazili, a byli všichni skutečně velmi vstřícní. Ale je tu ještě jedna důležitá věc, na které jsme se shodli s řediteli ostatních divadel. Léta usilujeme o změnu postavení příspěvkov­ých organizací, aby byly spravovány z více veřejných zdrojů a měly flexibilně­jší podmínky pro vnitřní ekonomický život. A tahle situace jasně ukázala, jak je to potřebné.

LN Myslíte, že by vám jiný finanční systém pomohl krizi překonat lépe?

Určitě, ekonomická svázanost, nemožnost převádění prostředků a obtížné účetní standardy, které neodpovída­jí průběhu sezony, to vše nám komplikuje život. Byli bychom schopnější lépe se vyrovnat s takovými krizemi vlastními silami, kdyby systém v ekonomické oblasti nebyl tak rigidní. Byl bych rád, kdybychom se kromě poučení, že každý má být zodpovědný vůči zdraví svému i druhých, také konečně začali zabývat postavením veřejných divadel a způsobem jejich správy a financován­í.

Ve chvíli, kdy budeme pracovat ve víceletých ekonomický­ch cyklech, pak taková krize nepovede k bezprostře­dnímu náporu na veřejné rozpočty. Ztráty velkých kulturních institucí, jako je Národní divadlo nebo Národní památkový ústav, jsou dnes ohromné. A jejich ředitelům, i když maximálně šetří a hledají cesty, se v tom špatně operuje. Nemohou třeba platit osoby bez pracovních poměrů, což je u nás třeba drastické v případě uvaděček, z toho mně není lehko u srdce. A nakonec to stát stejně musí zaplatit.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Mírný optimismus. K tomu vede Jana Buriana skutečnost, že si diváci kupují předplatné.
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Mírný optimismus. K tomu vede Jana Buriana skutečnost, že si diváci kupují předplatné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia