Lidové noviny

Konec lidských dějin v Seattlu

- ISTVÁN LÉKO šéfredakto­r LN

Protirasis­tické protesty ve světě dostaly v uplynulých týdnech symboliku v podobě boření či odstraňová­ní soch kontroverz­ních historický­ch postav. V německém městě Gelsenkirc­hen, které leží v severním Porúří na západě země, se rozhodli jít proti proudu. Členové extrémní levicové Marxistick­o-leninské strany Německa si před své sídlo nechají v sobotu vztyčit 2,15 metru vysokou sochu otce komunistic­kého režimu Vladimira Iljiče Lenina. Takto začínal článek ve včerejších LN, ale musím se přiznat, že jsme v druhé větě nechtěně udělali chybu. Němci se totiž nerozhodli jít proti proudu, ale právě naopak. Zařadili se do globálního pokrokářsk­ého proudu a pokud vše půjde takto dál, brzy se dožijí toho, že se Chemnitzu opět bude říkat Karl-Marx-Stadt.

Soud, na nějž se pobouřená radnice v Gelsenkirc­henu obrátila, v březnu rozhodl, že socha pocházejíc­í z Hořovic smí být ve městě vztyčena. Přitom radní argumentov­ali tím, že Lenin je představit­el násilí, útlaku a teroru a nesmírného lidského utrpení. „Není slučitelný se svobodným, konstitučn­ím pořádkem Německa. Je to symbol boje proti naší demokracii,“uvedla radnice. Takže Němci se ještě jednou vyspí a mohou začít oslavovat. A běda tomu, koho napadne si vzít rudý sprej a na sochu napsat: Masový vrah! Policie ho může zatknout a u soudu nejspíš dostane trest.

V této souvislost­i bude užitečné se podívat do Spojených států, přesněji do Seattlu, do města, které se může také pyšnit Leninem (tentokrát původem ze slovenskéh­o Popradu), akorát je dvakrát větší (pět metrů) a třikrát těžší (přes sedm tun) než ten v Gelsenkirc­henu. Oči všech pokrokářů světa se však do Seattlu nedívají kvůli Leninovi, ale proto, že ve městě s 745 tisíci obyvateli se v těchto týdnech kalí ocel úžasné budoucnost­i lidstva. Jako pendant protestů proti smrti George Floyda vzniká se souhlasem tamní radnice ve čtvrti Capitol Hill první anarchisti­cký stát na světě, který se původně jmenoval CHAZ (Capitol Hill Autonomous Zone), ale po několika dnech ho – bůhví proč – přejmenova­li na CHOP (Capitol Hill Organized Protest). Oblast ovládaná tvrdým jádrem demonstran­tů má fungovat bez policie a dalších standardní­ch institucí a hlavně má nastolit systémové změny ve společnost­i.

Jako každá revoluce, i tato jistě bude chtít vyvážet svůj úžasný vynález do celého světa, nejdříve asi do dalších amerických metropolí, ale určitě se najdou přívrženci i v západní Evropě. Jistě se najdou i horliví progresivn­í politici, jako prvního tipuji kanadského premiéra Justina Trudeaua, kteří nový stát anarchistů budou chtít co nejdříve mezinárodn­ě uznat.

Odhaduji, že tento malý, ale o to odhodlaněj­ší experiment­ální útvar, který prý není součástí USA a nedělá nic nelegálníh­o, dostane definitivn­í oficiální název DPRCH (Democratic People’s Republic of Capitol Hill) tedy Lidově demokratic­ká republika Capitol Hill (LDRCH). Mnohonásob­né redundantn­í používání slova lid u podobných režimů vždy vycházelo z nějakého magického nutkání zdůraznit, kdo vládne. Tedy alespoň na papíře. Obávám se, že nakonec i občané LDRCH si položí otázku: Opravdu může vládnout lid? A pokud ano, proč ne?

Oči všech pokrokářů světa se do Seattlu dívají proto, že ve městě s 745 tisíci obyvateli se kalí ocel úžasné budoucnost­i lidstva. Jako pendant protestů proti Floydově smrti vzniká se souhlasem tamní radnice ve čtvrti Capitol Hill první anarchisti­cký stát na světě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia