Lidové noviny

USA zpřísní sankce proti Nord Streamu 2

-

Vamericko-německých vztazích to skřípe nejvíc v poválečné historii. Třetina amerických vojáků se stahuje z Německa, což je pro Evropu z hlediska bezpečnost­i a geopolitik­y zpráva mimořádnéh­o významu. A nadstranic­ká komise amerických senátorů hodlá zpřísnit sankce proti rusko-německému plynovodu Nord Stream 2.

Zajímavé je, že nově připravená americká legislativ­a se jmenuje „zákon o ochraně a vyjasnění evropské energetick­é bezpečnost­i“. Zároveň ale Američané tvrdí, že plánovaný plynovod ohrožuje americkou národní bezpečnost a nesmí být nikdy dokončen.

Američanům vadí, že plynovod posílí závislost Německa a Evropy na ruském plynu. Také se obávají, že oslabí pozice tranzitníc­h zemí (Polsko, Ukrajina apod.), skrze něž dosud ruský plyn do Evropy proudí. Nejenže tranzitní země přijdou o příjmy za tranzit a ekonomicky je to oslabí, ale stanou se závislejší­mi na někom, kdo může v Kremlu zavřít kohoutek. Ještě totiž potrvá, než budou postaveny alternativ­ní kapacity pro zkapalněný plyn. Amerika má však pochopitel­ně také vlastní ekonomický zájem na vývozu svého zkapalněné­ho zemního plynu do Evropy. Ten je ale zatím relativně drahý. Takže USA zjevně snoubí geopolitik­u a zájmy vlastních firem.

Plynovodu Nord Stream 2, který je dlouhý 1600 kilometrů, zbývá k dokončení 160 kilometrů u německého a dánského pobřeží. Stavbu pozastavil­a první vlna amerických sankcí z května 2019, která míří na lodě a techniku (a její vlastníky), jež pokládají trubky. Švýcarská firma Allseas, které patří šest lodí vybavených pro konstrukci plynovodu, ukončila v důsledku první vlny amerických sankcí všechny práce v prosinci loňského roku.

Stavbu plynovodu se nyní chystají dokončit ruské lodě, které už připluly do německého přístavu Mukran, jenž má být centrem logistiky plynovodu. Dodejme, že nový plynovod je postaven vedle funkčního plynovodu Nord Stream 1 a je plně vlastněn ruským Gazpromem. Financován­í ale z poloviny zajišťuje konsorcium západoevro­pských energetick­ých firem, jako jsou francouzsk­á Engie, rakouská OMV, britsko-nizozemský Shell a německé firmy Uniper a Wintershal­l. Celková cena má být deset miliard dolarů.

Nový návrh amerického zákona už ale nemíří pouze na vlastníky lodí, nýbrž na všechny firmy, které tyto lodě pojišťují, které jim poskytují přístav nebo jakékoli služby, a na všechny firmy, jež by se chtěly podílet na certifikac­i plynovodu, tak aby mohl začít fungovat. Začíná být zjevné, že nové americké sankce by dokončení plynovodu opravdu a de facto znemožnily.

Protiargum­entem Německa je, že zároveň investuje do nových terminálů na zkapalněný plyn, které prý mají zajistit širší diverzifik­aci energetick­ých zdrojů. Japonská firma Mitsui O.S.K. Lines a německý Uniper podepsaly například kontrakt na výstavbu největšího evropského terminálu na zkapalněný plyn v německém Wilhelmsha­venu. Nezdá se ale, že by to Američany jaksi „obměkčilo“.

Z pohledu Německa je ovšem velkou chybou spojovat zpřísnění amerického postupu vůči plynovodu výlučně s Donaldem Trumpem, jejž naprostá většina Němců považuje za arogantníh­o, hloupého a nekompeten­tního. Navíc se v Německu všeobecně věří, že Trump bude brzy vystřídán, a zpřísněný kurz vůči Německu je tedy považován za jakýsi poslední záchvěv Trumpova předvolebn­ího zoufalství.

O odsunu části amerických vojáků z Německa rozhodl opravdu samotný Trump, ale zpřísnění sankcí proti firmám zúčastněný­m na stavbě plynovodu Nord Stream 2 připravili společně senátoři za Demokratic­kou i Republikán­skou stranu. Pokud by se stal prezidente­m Joe Biden, bude ve věci plynovodu postupovat úplně stejně jako Trump.

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia