Lidové noviny

Jedna jízdenka na všechny vlaky

-

Možnost jezdit na železnici s jedinou jízdenkou pro všechny dopravce je myšlenka stará už tři roky. Tehdy na projektu začali pracovat experti ministerst­va dopravy. Účelem není vyřadit z oběhu jízdenky, které železniční společnost­i samy prodávají (a jsou často spojené s nějakým věrnostním programem).

Lidé mají mít nově možnost koupit si jízdenku, u níž nezáleží na tom, zda vlak, do něhož nastoupí, je v modré barvě Českých drah (ČD), nebo jde o žlutý RegioJet. Testovací provoz začal o víkendu na tratích, kde se pohybují vlaky celkem pěti dopravců, a cestující si tam tedy mohou zvolit z několika možností.

Zjednoduše­ně řečeno: nově nemusí čekat, než jim přijede dopravce, jehož jízdenku si koupili. Jednotný tarif je k mání v pokladnách na tratích mezi Jirkovem, Mostem, Žatcem a Plzní. Druhou vybranou lokalitou je trasa spojující severočesk­á města Rumburk a Česká Lípa.

„I v omezeném pilotním provozu máme první cestující, kteří jízdenky využívají. Vše zatím běží bez problémů,“řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Tato společnost je jedním z celkem 13 českých dopravců, kteří dohodu o jednotném tarifu s ministerst­vem dopravy podepsali. Pasažéry

na možnost zakoupit si jednu jízdenku pro všechny dopravce upozorňují pokladní. „Máme zatím stovky prodaných jízdenek. V srpnu začne internetov­ý prodej a během listopadu by mělo všechno začít naostro,“vypočítává ministr dopravy Karel Havlíček.

Jaká bude cena?

Nový systém přináší řadu otázek: třeba kolik budou jízdenky stát. Obecně se dá říci, že vyjdou o něco dráž, než kdyby si je lidé koupili u jednotlivý­ch dopravců. Vychází ze základního tarifu společnost­i ČD, určeného cenou za ujetý kilometr. Slevy, které mají lidé u svých dopravců, v tomto případě neplatí. Třeba u zmíněných ČD mohou lidé za 450 korun ročně dostat každou jízdenku o 25 procent lacinější.

„Aby pro ně bylo zajímavé si pořídit jednotnou jízdenku, zavedlo ministerst­vo dopravy tarif nazvaný 25. Když si ho koupí od nás za 550 korun (abychom ČD nezvýhodni­li a neporušili soutěž), získají stejnou slevu, ale na spoje všech dopravců,“uvedl ministr.

Pokud chce mít zákazník zajištěnou sedačku, musí si stejně jako dnes zajistit místenku. U povinně místenkový­ch vlaků, jako je třeba Pendolino ČD, je rezervace nutná. Zda zadarmo, či za poplatek, je na zvážení konkrétníh­o dopravce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia