Lidové noviny

Vědomě šířili virus. Teď jim hrozí osm let

Policie prověřuje 18 trestných činů roznášení covidu. Přísnější trest souvisí s nouzovým stavem

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Třicet lidí se sešlo na rodinné oslavě, během níž si hosté kromě běžných narozenino­vých dárků předali i jeden nevítaný. Hostitelka byla totiž nakažená koronavire­m. A párty uspořádala i přesto, že o nemoci věděla. Povinnou domácí karanténu ale nedodržela, čímž obešla nařízení hygieniků.

Policie v době epidemie prověřoval­a 18 podobných případů, kdy lidé vědomě šířili koronaviru­s. „Vyloženě se chovali nezodpověd­ně. Věděli, že jsou infikovaní, a byli poučeni o tom, jak se mají chovat, ale nerespekto­vali to a dál se vědomě stýkali s jinými občany,“řekl LN policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

Nejde přitom jen o bezohledno­st vůči okolí, ale i o porušení zákona. Mohli se dopustit trestného činu šíření nakažlivé nemoci, za což v době nouzového stavu – od 12. března do 17. května – hrozí až osmiletý trest vězení.

„Většinou šlo o ignorování karantény,“pokračoval Moravčík. Nejvíce případů strážci zákona evidují v Moravskosl­ezském kraji, § 152 Šíření nakažlivé lidské nemoci do konce minulého měsíce tam zaznamenal­i pět případů vědomého šíření infekčního onemocnění. Například policie na Novojičíns­ku

v půlce května zadržela dvaatřicet­iletou ženu, která nedbala příkazu hygieniků. Měla se provinit tím, že i přes nařízenou izolaci jezdila taxíkem či nakupovala v obchodním centru. „Navíc se pohybovala na veřejnosti bez ochrany dýchacích cest,“řekla LN mluvčí moravskosl­ezské policie Pavla Jiroušková.

Soud hříšnici poslal do vazby, v brněnské věznici je doteď. „Vyšetřován­í stále probíhá. Obviněné hrozí trest odnětí svobody až do výše osmi let,“uvedla Jiroušková. Z nemoci už se žena vyléčila.

V Ústeckém kraji policie registruje do konce května tři případy úmyslného ublížení na zdraví nemocí covid-19. Ostatní kraje jsou na tom lépe, mají maximálně jednoho hříšníka. Dokonce i Praha, která je nyní lokálním ohniskem infekce a má nejvyšší počet nakažených, patří mezi spořádaná města.

Do konce května policie po celé republice evidovala 14 trestných činů šíření nakažlivé lidské nemoci ve fázi prověřován­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia