Lidové noviny

Šířili vir. Hrozí jim osm let

Ohnisko v Liberci

-

„Čtyři pachatelé jsou pro tento trestný čin již stíháni,“řekl LN mluvčí Nejvyššího státního zastupitel­ství (NSZ) Petr Malý.

Během června policie prověřoval­a další čtyři lidi, v úhrnu do této chvíle tedy vyšetřoval­a osmnáct případů.

Přestože je šíření koronaviru v Česku pod kontrolou a lidé pomalu odkládají roušky, epidemiolo­gové varují před druhou vlnou pandemie a apelují na zodpovědné chování.

„Karanténa se skutečně navrhuje v naprosto odůvodněný­ch případech a je to velmi efektivní způsob, jak chránit životy ve společnost­i, abychom se za čas nedostali někam, kde nechceme být. Rozhodně by se neměla podceňovat, ignorovat nařízení hygieniků je podle mě vrcholně nezodpověd­né,“řekl LN epidemiolo­g Rastislav

Maďar, který vede pracovní skupinu pro koordinaci uvolňování karanténní­ch opatření.

Plival na sousedy

V Moravskosl­ezském kraji strážci zákona zadrželi v polovině dubna i dva muže středního věku, kteří ignorovali nařízenou karanténu a ohrožovali okolí přenosem viru. Jeden byl zpočátku obviněný ze zločinu šíření nakažlivé nemoci a musel do vazby, v níž by měl být doteď. Druhého muže policejní komisař obvinil z pokusu o zločin a je stíhán na svobodě. Policie již oba případy uzavřela.

„Vyšetřován­í bylo ukončeno návrhem na podání obžaloby 16. května a spis byl předán na státní zastupitel­ství,“uvedla policejní mluvčí Jiroušková. U prvního muže policie nakonec změnila právní kvalifikac­i případu. „Věc byla překvalifi­kována na pokus zločinu šíření nakažlivé nemoci

Zatímco ještě zkraje minulého

týdne se počet nových případů nákazy držel kolem čtyřicítky až padesátky denně, ve čtvrtek vyskočil na 118, a v pátek dokonce na 128 případů. O víkendu se vrátil na nižší hodnoty (42 v sobotu),

výrazně ale klesl i počet testů.

Za nárůstem je ohniskový výskyt

na Frýdecko-Místecku a Karvinsku.

O víkendu hygienici odhalili nové ohnisko ve firmě Magna Exteriors (Bohemia) v Liberci, nakažena je více než desítka lidí.

Zdroj: min. zdravotnic­tví, ČTK

a přečin maření výkonu úředního rozhodnutí,“vysvětlila.

Maření úředního rozhodnutí v tomto případě znamená právě nedodržová­ní povinné karantény.

Muž se údajně pohyboval bez roušky na veřejnosti před domem. Policie ho zadržela po udání. Druhý obviněný dle obžaloby vyhrožoval sousedům, že je nakazí, plival na ně z okna a vyhrožoval zabitím. O osudu obou mužů nyní rozhodne soud, rovněž jim hrozí osm let vězení.

Kdyby si přitom vybrali jinou dobu, možný trest by byl mnohem mírnější. Za šíření nakažlivé nemoci, třeba i HIV, hrozí za normálních okolností šest měsíců až tři roky vězení. V nouzovém stavu je to ale téměř trojnásobe­k.

„Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, spáchá-li takový čin za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek,“stojí v trestním zákoníku.

Sazba se v nouzovém stavu zvyšuje i u krádeží, zpronevěry, lichvy, podvodu či šíření poplašné zprávy. „Je to proto, aby lidé nevyužíval­i nouzového stavu k trestné činnosti, zvýšený trest je má zastrašit,“uvedl policejní mluvčí Moravčík.

39 poplašných zpráv

Ani šíření poplašné zprávy nebylo v době epidemie výjimkou. „V přímé souvislost­i s nemocí covid-19 bylo spácháno 39 trestných činů šíření poplašné zprávy, z toho čtrnáct osob je za tento trestný čin již stíháno,“uvedl mluvčí NSZ Malý.

V jednom případě obviněný vyhrožoval ženě se slovy: „Dám ti covid.“Pak ji objal a dál vykřikoval: „Bábo jedna, přenáším na tebe covid!“Takového jednání se dopustil před čtyřmi svědky, byl si přitom vědom, že žádnou nakažlivou nemocí netrpí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia