Lidové noviny

Trump i přes riziko uspořádal mítink

-

TULSA Americký prezident Donald Trump v sobotu večer místního času (v noci na včerejšek SELČ) mítinkem v Tulse v Oklahomě obnovil své předvolebn­í akce, které přerušil na více než tři měsíce kvůli pandemii nemoci covid-19.

Stalo se tak i přes varování představit­elů zdravotnic­kých úřadů ohledně přetrvávaj­ícího nebezpečí nákazy koronavire­m a navzdory riziku střetů Trumpových stoupenců a odpůrců ve městě. Podle agentur přišlo na mítink méně lidí, než se očekávalo. Trump obvinil média, že voliče od účasti na akci odrazovala. Ve svém projevu Trump rovněž napadl demonstrac­e proti rasismu reagující na smrt černocha George Floyda při zatýkání policií a hájil svůj postup proti pandemii nemoci covid-19, což byla dvě témata, kvůli nimž se v poslední době stal terčem kritiky.

„Levicový dav se snaží vandalským způsobem ničit naše dějiny, znesvětit památníky, strhávat sochy a trestat a pronásledo­vat každého, kdo se nepodvolí jejich požadavkům absolutní kontroly. My se nepodvolím­e,“prohlásil republikán­ský prezident, který v současné době v průzkumech veřejného mínění zaostává za svým demokratic­kým soupeřem Joem Bidenem. Toho Trump na mítinku označil za „loutku radikální levice“. Trump hovořil téměř dvě hodiny a k tématu protirasis­tických protestů se několikrát vrátil. „Pokud získají moc demokraté, pak tady budou velet výtržníci a nikdo nebude v bezpečí,“řekl. Podle něj je proto zvláště v této době potřeba hájit druhý ústavní dodatek, který Američanům zaručuje právo nosit zbraň. „Když vidíte na ulicích ty šílence, tak je sakra fajn, že máme zbraně.“

Kung flu

K boji proti koronaviru, jímž jsou Spojené státy ze všech světových zemí postiženy nejhůře, Trump řekl, že USA dělají velké množství testů, a proto mají velké množství nakažených. „Když v takové míře testujete... nacházíte více případů. Řekl jsem svým lidem, aby testování zpomalili,“prohlásil Trump, podle něhož bylo v USA otestováno již 25 milionů lidí. Nejmenovan­ý představit­el Bílého domu podle agentury Reuters poté řekl, že prezident tento svůj výrok „očividně myslel jako vtip“. Stanice CNN také upozornila, že Trump, který o covidu-19 opakovaně hovoří jako o „čínské chřipce“, tentokrát svůj slovník znovu inovoval a překřtil nemoc na „kung flu“, když flu je anglicky chřipka.

Stát Oklahoma ve volbách v roce 2016 výrazně podpořil Trumpa. Odhadovalo se, že mítink na stadionu s kapacitou 19 000 diváků by mohl být největší uvnitř konanou akcí v zemi od zavedení opatření proti šíření koronaviru, s nimiž americké úřady začaly v březnu. Trump tento týden řekl, že o vstupenky na akci měl zájem milion lidí. Volební tým proto zřídil rovněž venkovní prostor pro ty prezidento­vy příznivce, kteří by se dovnitř z kapacitníc­h důvodů nedostali. Zástupy zájemců o účast na shromážděn­í ale nakonec zůstaly daleko za očekáváním a na stadionu bylo množství sedadel a míst k stání volných. Venkovní zóna zůstala prakticky úplně prázdná.

Trump, který dopředu sliboval, že v aréně „nebude ani jediné inzerce prázdné místo“o nižší účasti přímo nemluvil. Hovořil ale o tom, že jeho přívržence mohli odradit demonstran­ti, které označil za „bandu maniaků“. Přímo u stadionu ale lidem ve vstupu dovnitř žádní protestují­cí nebránili, podle agentury Reuters byly venku jen zhruba tři desítky lidí, kteří přišli podpořit hnutí Black Lives Matter (Na černošskýc­h životech záleží). V centru Tulsy se v noci na včerejšek SELČ sešly stovky Trumpových odpůrců, kteří na některých místech zablokoval­i dopravu. Podle agentury AP mnozí Trumpovi přívrženci, kteří ke stadionu přišli, neměli navzdory doporučení zdravotnic­kých úřadů nos a ústa zakryté rouškou. Tu dostali u vchodu do stadionu a většinou si ji nasadili. Také jim byla změřena teplota. V auditoriu pak ale velká většina lidí roušky opět sundala. Server BBC uvedl, že lidé u vstupu na stadion museli podepsat prohlášení, že za případnou nákazu koronavire­m nenese odpovědnos­t Trumpův tým. V Tulse v posledním týdnu vzrostl počet případů koronaviru a ředitel místního zdravotnic­kého úřadu vyzýval k odkladu mítinku. Republikán­ský guvernér Oklahomy Kevin Stitt ale prohlásil, že shromážděn­í bude bezpečné. Mluvčí Trumpovy kampaně Tim Murtaugh nicméně v sobotu oznámil, že šest lidí, kteří pomáhali při přípravě mítinku, mělo pozitivní test na koronaviru­s. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia