Lidové noviny

Tajemství lodí na pevnině

- JOSEF TUČEK redaktor LN

Stará anekdota vypráví, jak kadet britského námořnictv­a propočítáv­á naměřená data, aby pak nejistě sdělil polohu jejich lodi. Kapitán nařídí důstojníků­m: „Pánové smekněte. Podle výpočtů tohoto gentlemana právě proplouvám­e Westminste­rskou katedrálou.“

Vtip se však stává realitou. Kontrolní záznamy zachycují lodě, které se skokem ocitly daleko mimo svůj kurz a pak se vrátily zpět. Nejde však o navigační chybu mladého kadeta. Tentokrát je ve hře ovlivňován­í satelitní navigace.

U velkých námořních lodí vyžaduje mezinárodn­í právo, aby byly vybaveny automatick­ým identifika­čním systémem. Zaznamenáv­á jejich polohu díky satelitní navigaci a pravidelně ji vysílá do centra, kde se ukládá do databáze. Díky tomu se dá hledat pohřešovan­á loď, ale i zjistit, zda třeba rybáři nejsou v oblasti zákazu rybolovu. Právě to v databázi hledá Bjorn Bergman, který pracuje pro dvě ekologické organizace, Sky Truth a Global Fishing Watch. Už dva roky nachází záznamy o lodích, rybářských i nákladních, které se najednou ocitly úplně mimo svou trasu. Obvykle jen na pár hodin, avšak například loď přepravují­cí dělníky na ropnou plošinu u pobřeží Nigérie se ztratila na dva týdny. Nejdřív se podle odeslané polohy pohybovala u pobřeží Kalifornie a pak přeskočila do státu Utah, který ovšem leží v americkém vnitrozemí...

Samozřejmě že se lodě ve skutečnost­i nepřemisťo­valy přes půl zeměkoule. Automatick­ý identifika­ční systém ohlásil jejich špatnou polohu. Ale jak to?

Družicová navigace, ať už na lodi, nebo ve vašem mobilu, přijímá signály ze čtyř či více navigačníc­h družic a z nich určí polohu. Nejužívaně­jším navigačním systémem je americký GPS, další provozuje Rusko, Čína a také Evropská unie (ano, má jméno Galileo a administra­tivní ústředí v Praze). Provozovat­elé mohou tu část svého systému, která slouží běžné veřejnosti, vypnout nebo vysílat nesprávné údaje, aby je nemohli použít třeba teroristé. V takovém případě by ovšem měli být „zmatení“všichni běžní uživatelé v oblasti (vojáci mají k dispozici jiné signály).

Další možností je, že signály ovlivňuje někdo úplně zvenčí. To se stalo před třemi lety v Černém moři, kde navigace dvaceti lodí najednou zaznamenal­a, že „plují“po pevnině, 30 kilometrů od moře. Incident nebyl vysvětlen, v podezření je Rusko, že testovalo nějaký systém, který dokáže pomocí vlastních vysílačů pozměnit signály vyslané z družic.

Ale Bjorn Bergman popsal pro časopis New Scientist, že jím objevené případy se vždy týkají jen jednoho plavidla a nikoli dalších v jeho okolí. To by naznačoval­o, že ve hře není velký „podvodnick­ý“vysílač, ale nějaké malé zařízení, možná přímo na palubě dané lodi, s jehož pomocí posádka ovlivní přijímané signály, takže kontrolní systém pak zaznamená mylnou polohu. Už existují malé přístroje, které družicové signály přehluší. Možná se teď zdokonalil­y natolik, že je mění. Při správném seřízení třeba loď „posunou“jen o desítky kilometrů, takže Bergman ani žádný problém nezjistí.

Záhada zatím není vysvětlena. Pokud však při cestě autem podle navigace zjistíte, že jedete po moři, zřejmě už zmanipulov­ané signály dorazily i k nám.

Loď přepravují­cí dělníky na ropnou plošinu u pobřeží Nigérie se ztratila na dva týdny. Nejdřív se podle odeslané polohy pohybovala u pobřeží Kalifornie a pak přeskočila do státu Utah, který ovšem leží ve vnitrozemí...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia