Lidové noviny

Stát musí firmám pomoci proti neplatičům

- LADISLAV VOSTÁREK advokát

Kdysi jsem ve starém vojenském řádu objevil následujíc­í definici: „Kůň je tažné zvíře a zapřahá se zpravidla hlavou po směru jízdy.“Nechápal jsem příliš, komu byla určena. Když ale sleduji konání vlády i opozice, několikrát mne napadlo, že by si tuto poučku měli všichni ti snažilové prostudova­t. Všichni totiž hledají, kam a kolik peněz je třeba do ekonomiky nalít, a nikoho nezajímá, zda ta nádoba, kterou hodlají plnit, má dno a zda neteče.

Kdyby se makroekono­mičtí mágové na chvilku zamysleli, jak to celé v té mikroekono­mii opravdu běží, nemohli by přehlédnou­t hlavní body, které by měl úspěšný podnikatel splňovat.

Samozřejmě to hlavní je vymyslet produkt s velkou přidanou hodnotou. Neméně důležité je ten produkt někomu prodat. Ale to nejpodstat­nější je dostat za produkt také ve sjednané době zaplaceno.

Návrat igelitek s hotovostí Historie se ve spirálách opakuje a dovolím si jako pamětník připomenou­t doby, kdy se za zboží platilo „cash“v igelitkách, protože někteří chytráci zjistili, že chybějící „cash flow“se dá nejlépe refinancov­at cizími penězi. Pokud už splatné faktury vůbec někdy zaplatili, pak to bylo po násobcích lhůt jejich splatnosti.

Obávám se, že jsme na nejlepší cestě se do těch dob vrátit a prostředni­ctvím nezaplacen­ých pohledávek refinancov­at zahraniční podniky.

To jsou ty díry v nádobě, kudy podpory a subvence mohou zase vytéct mimo republiku. Samozřejmě je možné si dodavatels­ké úvěry pojistit. Ale je logické, že zajišťovny (pojišťovny pojišťoven) jsou podnikatel­ské subjekty zřízené za účelem zisku, jako správní žraloci vycítí krev a ceny zajištění zvýší, což se projeví i na ceně pojistného. Podnikatel­é tak budou stát před volbou, zda pojistit, či riskovat, že nedostanou zaplaceno, protože jak všichni víme, nejvíc se utratí při placení.

Uvědomila si to i tak nepružná firma, jako je Evropská unie, a umožnila vládám vstoupit na trh pojištění úvěrů. Podle EU je to účinný nástroj ekonomické podpory a státy spolupracu­jí s pojišťovna­mi úvěrů, aby schopnost odběratelů dostát svým závazkům podpořily. Proto směřují státní garance nyní k zachování stávajícíh­o pojištění, aby při obnovení ekonomiky pojištění pokračoval­o. Zkušenosti z předchozí krize ukazují, že tento systém nezasahuje do stávajícíh­o průběhu pojištěnýc­h obchodů a zároveň je flexibilní při poskytován­í krátkodobé­ho úvěrového pojištění při obnovení obchodován­í.

Pojištěním proti propouštěn­í Nejrychlej­i reagovala německá vláda poskytnutí­m záruky 30 miliard eur výměnou za 65 procent příjmů pojišťoven: pojišťovny zaplatí škody ve výši až 500 milionů eur.

A to mě dovede zpět ke koni a směru jeho zapřažení. V Česku zajišťoval­y pojišťovny v roce 2019 obchody v objemu téměř bilionu korun, ale pokud se „zachránci tuzemské ekonomiky“nechytí za nos a neposkytno­u stejně jako Německo pojišťovná­m garanci, která se rovná zlomku toho, co bylo a bude rozdáno, budou tyto pojišťovny donuceny zrušit pojistné limity. To zasáhne v první řadě financován­í faktur, firmy omezí obchodován­í na odloženou splatnost nebo podniky prostě zavřou, protože nebudou schopny konkurovat státem garantovan­ým dodávkám z Německa či Polska.

Ostudu si utrhneme i před bratry Slováky, kteří pochopili, že druhotná platební neschopnos­t rovná se vlastně propouštěn­í zaměstnanc­ů. Zaměstnava­telé se tam za pojišťovny postavili a vláda podpoří záruky pojišťovná­m. Pojišťovac­í ústavy budou nuceny přepnout do módu sebezáchov­y a přežití, ale mnohé české firmy zavřou krám jen proto, že vláda odmítla užít nástroj, který jim mohl se zanedbatel­ným zlomkem nákladů opravdu pomoci.

Možná ale je to vše konáno s rozmyslem a některý z politiků čeká na výnosnou trafiku ve formě nové Konsolidač­ní banky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia