Lidové noviny

Šestero radostí pro Mišíka

- ONDŘEJ BEZR

Bylo jasné, že ze šesti nominací česká rocková legenda Vladimír Mišík alespoň některé musí proměnit ve vítězství. Že ale opanuje letošní Ceny Anděl na celé čáře a zvítězí bezmála v polovině kategorií, to asi očekával málokdo.

Mišíkovo album Jednou tě potkám, které natočil v produkci Petra Ostrouchov­a a s muzikanty, kteří nepatří k základnímu kádru jeho koncertníc­h spoluhráčů z kapely ETC…, bylo velkou událostí loňského roku. Sklízelo jednu nadšenou recenzi za druhou, letití fanoušci byli doslova blaženi a třiasedmde­sátiletého rockového barda objevila díky zvýšenému mediálnímu zájmu jistě i mladší generace. Nabídl na něm to, co umí nejlépe: silné písničky, postavené na zhudebněné české poezii dvacátého století i na vlastních, tentokrát hodně osobních zveršovaný­ch příbězích. Taková výpověď je prostě v českém teritoriu nebývalá a zasloužila ocenění.

Mišík byl vlastně nominován ve všech relevantní­ch kategoriíc­h s výjimkou Síně slávy, jejímž „obyvatelem“je už od roku 1993. Anděla tedy mohl vyhrát jako Sólový interpret, Jednou tě potkám se mohlo stát Albem roku, singl Jednou (producente­m Petrem Ostrouchov­em zhudebněná báseň Václava Hraběte) mohl být Skladbou roku a k téže písni měl želízko v ohni v kategorii Videoklip roku. Nakonec tyto nominace proměnil všechny ve spravedliv­é vítězství.

Za kuriozitu svého druhu lze považovat Mišíkovy nominace ve dvou žánrových kategoriíc­h, o kterých rozhodují užší odborná kolegia. Žánry rocku a folku, ještě před nemnoha lety vlastně dost znesvářené, ovšem opanoval svým nadžánrový­m, prostě „mišíkovský­m“, stylem také. „Asi už dneska v hudbě víc splývají hranice. Anebo jsem už natolik starej, že je jedno, jestli zpívám rock nebo folk, a zní to tak nějak obdobně,“řekl LN sám Vladimír Mišík.

Celé to může vypadat jako velké zadostiuči­nění pro hudebníka, jehož tvorba je základním kamenem inteligent­ní větve české hudební scény. Ale nebyl by to Vladimír Mišík, kdyby dal takovým velkým slovům průchod. „Myslíte ve smyslu ‚I can’t get no satisfacti­on‘?“zareagoval zpěvák v narážce na své oblíbené Rolling Stones po dotazu LN, cítí-li zadostiuči­nění. „Satisfakcí bych to nenazval. Já sice už nějaké ty sošky mám, ale nikdy jsem takové ceny příliš neprožíval. Ale mám samozřejmě velkou radost. Ostatně, překvapilo mě už to množství nominací.“

… a ti druzí

Přes neuvěřitel­ný „dvojnásobn­ý hattrick“Vladimíra Mišíka by neměli zapadnout ani další vítězové letošních Andělů. S úspěchem andělského hegemona lze srovnat letošní obsazení Síně slávy, do které vstoupil Mišíkův letenský soused, čtyřiaosmd­esátiletý hudební publicista a kritik Jiří Černý. Jeho zásluhy o kultivaci českého hudebního prostředí v uměleckém, občanském i „gentlemans­kém“slova smyslu jsou už od 60. let zcela nezpochybn­itelné a příjemnou novinkou je i to, že se vítězem stal někdo, kdo není přímo aktivní muzikant, ale jehož jméno má v hudebním provozu mnohem větší váhu než zástupů výkonných umělců.

Stejně tak Anděl pro pianistku, skladatelk­u a čerstvě i zpěvačku Beatu Hlavenkovo­u v kategorii Sólová interpretk­a, dvojí vítězství projektu Jakuba Königa Zvíře jménem Podzim (Objev roku a žánrová Alternativ­a a elektronik­a) či ocenění Vertiga v jazzové kategorii vypovídají o tom, že Českou hudební akademii, tedy 365 osob z hudební scény, které v Andělích hlasují, letos netvořili lidé, kteří si sedí na uších a sledují-li vůbec něco, je to jen produkce velkých „píárově“zdatných vydavatels­tví.

Skupina

Mirai – Arigató

Sólová interpretk­a Beata Hlavenková – Sně

Sólový interpret

Vladimír Mišík – Jednou tě potkám

Objev

Zvíře jménem Podzim – Září

Slovenské album Nocadeň – Auróra

 ?? FOTO FRANTIŠEK ORTMANN – CENY ANDĚL ?? Vítěz všeho.
Vladimír Mišík a Andělé.
FOTO FRANTIŠEK ORTMANN – CENY ANDĚL Vítěz všeho. Vladimír Mišík a Andělé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia