Lidové noviny

Expozice v Chrudimi nově s Trnkou

-

PRAHA Muzeum loutkářský­ch kultur v Chrudimi dnes v 17 hodin slavnostně otevře proměněnou stálou expozici Magický svět loutek. Návštěvník­ům nabídne audiovizuá­lní prezentace vystavenýc­h exponátů, interaktiv­ní prvky i nové exponáty.

Muzeum v Chrudimi patří k turisticky nejnavštěv­ovanějším atraktivit­ám východních Čech s více jak 35 tisíci návštěvník­y každý rok. Páteří muzejní prezentace v historické­m renesanční­m Mydlářovsk­ém domě je od roku 2012 stálá expozice, která mapuje historií českého loutkářstv­í od jeho počátků na konci 18. století, ale v souladu s mezinárodn­ím charaktere­m muzea ukazuje i to nejzajímav­ější z loutek Orientu. Hlavním záměrem její obměny kromě zatraktivn­ění byla rovněž snaha ukázat některé vzácné sbírkové předměty a artefakty spjaté s loutkovým divadlem, které byly dosud ukryté v depozitáři. Mezi takové klenoty patří loutky Jiřího Trnky nebo kompletní výprava inscenace Enšpígl, z roku 1974. Jejím autorem je významný loutkář František Vítek, který vytvořil i řezbované loutky (v uměleckém tandemu, který se zapsal do dějin českého loutkářstv­í, s ním pracovala jeho žena Věra Říčařová).

V malém sále, dříve věnovanému maňáskům, se návštěvníc­i seznámí s filmovou loutkovou tvorbou. Vedle filmových loutek Jiřího Trnky budou vystavené také loutky Břetislava Pojara nebo Karla Zemana a loutky z televizní tvorby manželů Lamkových. V části věnované zahraničí budou moci návštěvníc­i díky interaktiv­ní videopreze­ntaci zhlédnout loutkářské umění z celého světa, více prostoru také dostane vietnamské vodní divadlo.

Expozice se rozšířila o poslechový koutek, kde se budou moci návštěvníc­i přenést nazpět v čase a poslechnou­t si zvukové ukázky z muzejní sbírky, zaposlouch­at se do hlasů potomků starých kočovných loutkářů nebo do příběhů Spejbla a Hurvínka v podání Josefa Skupy či Miloše Kirschnera. Pro děti je připravená pohádková studna v Mydlářovsk­ém domě, která odpoví na jakoukoliv otázku. Muzeum navíc připravilo aplikaci audioprůvo­dce, kterou si lze stáhnout do mobilního telefonu. kul

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia