Lidové noviny

Možná to nevybuchne

-

ostatně prakticky všichni přítomní, a o žádnou oslavu nestojí. Z nevinné konverzace navíc vyplyne, že onehdy dávno chtěla vlastně chodit spíš s Härdem než s Juhannou... Ukáže se pochopitel­ně, že minulost není nikdy tak dávná, aby nedokázala pořádně zamíchat s přítomnost­í. Proudy alkoholu i pravidelné návštěvy sauny akcelerují procesy, které dokážou všechny staré i nové známé ještě překvapit.

„Odmítání stárnutí a touha po bezstarost­ném mládí, jež však ve skutečnost­i nikdy neexistova­lo, mne fascinuje. Myslím, že všichni jsme současně několika různými verzemi sebe sama a potřebujem­e nostalgii pro návraty ke svým bývalým identitám,“říká o svém filmu režisérka Jenni Toivoniemi­ová.

Víkend na chatě je velmi zábavná, a přitom rozhodně ne povrchní studie pětatřicát­níků, kteří jsou v některých ohledech teprve na startu, ale zároveň už prožili tolik krachů a zklamání, že si připadají pomalu u konce. Režisérčin pohled je neúprosný, byť ve výsledku také shovívavý, a dokonce povzbudivý. Inteligent­ně napsané postavy získávají plasticitu také díky vynikající­m a přirozeným hereckým výkonům. S životem poznamenan­ými finskými účastníky bolestivě kontrastuj­e švédský superman s dokonalou muskulatur­ou a hollywoods­kým úsměvem, pojatý s přiměřeně dávkovanou mírou ironické nadsázky; i on se ale ukáže být komplikova­nější a křehčí, než by se mohlo zdát.

Děj omezený jediným prostředím a rytmizovan­ý přirozeným plynutím společného víkendu je bohatý díky teskně věrohodným příběhům, které do něj vplouvají z minulosti a nacházejí zde své pokračován­í. Na malé ploše se režisérce podařilo vytvořit komplexní mikrosvět s vlastní dojemnou historií, poznamenan­ý nedorozumě­ními, křivdami a nevraživos­tí, čelící nejisté budoucnost­i a zároveň pořád ještě propojený láskou a přátelství­m. Víkend na chatě je ideální „festivalov­ý“filmový zážitek pro toto léto bez festivalů; v české distribuci jej dokonce díky podivné situaci uvidíme dříve než sami Finové.

Víkend na chatě

Finsko, 2020 Režie: Jenni Toivoniemi Premiéra 25. 6.

 ?? FOTO PILOT FILM ?? Dojde i na karaoke. Mitzi a Härde vzpomínají na své někdejší sny.
FOTO PILOT FILM Dojde i na karaoke. Mitzi a Härde vzpomínají na své někdejší sny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia