Lidové noviny

Provázek uvádí seriál reagující na koronavir

- MARCEL KABÁT

PRAHA Divadlo Husa na provázku v Brně končí sezonu trojdílným divadelním seriálem Úhor. Improvizač­ní počin vznikl jako spontánní reakce hereckého souboru na koronaviro­vou krizi a údajně přináší zábavnou zprávu z postapokal­yptické budoucnost­i. Jde o tří díly, první se uvedl 19. června, pokračován­í se odehrají 23. a 26. června. Nápad údajně vznikl živelně v okruhu herců a hereček, kteří se podílejí na improvizač­ním cyklu Zkušebna. „Společensk­á a politická satira je mrtvá, ale ještě se dá dělat metafora. Tak děláme postapokal­yptickou hyperbolu,“říká herec Dalibor Buš. Průvodkyní světem, ve kterém se lidé vzdali potřeby tělesného kontaktu a svobodu vyměnili za příslib bezpečí a ochrany, bude herečka Tereza Volánková. Každý díl doprovází živá kapela, která hraje hudbu Adama Mašury. Kostýmy jsou postapokal­ypticky divoké, rekvizity bizarní. Přestože jde o seriál, účast na všech dílech nutná není – každý z nich bude uveden rekapitula­cí typu „v minulých dílech jste viděli“.

V melancholi­cké komedii Víkend na chatě finské režisérky Jenni Toivoniemi­ové (* 1978) se lze snadno zabydlet. Na břehu jezera je příjemně a pětatřicát­níci poznamenan­í vztahovými karamboly působí důvěrně známě.

Planeta se ohřívá, národy se stěhují, mládí mizí v nenávratnu, lidé nečtou a nedaleká jaderná elektrárna může kdykoliv vybuchnout. Kdo vidí svět v takto optimistic­ké perspektiv­ě, snadno zapadne do party přátel, kteří si na chatu u vody přijeli zopakovat narozenino­vou oslavu jedné z účastnic. Tehdy jí bylo pětadvacet, dnes o deset víc, a jeden dávný večer před kinem, kdy se základ party dal dohromady, už je vzdálený celých dvacet let a stává se pomalu mýtem.

Oslavenkyn­ě Mitzi, kterou tehdy noví přátelé vytáhli z ničivého prostředí, je hvězdou party; ztrápený spisovatel Juhanna, který s ní dlouho chodil, jí má stále plnou hlavu, i když na nynější oslavu dorazil coby partner Ully, s níž čeká dítě. Živelný Härde, kterého je všude plno, dodává partě energii, ale dovede být i pěkně obtížný. Zdánlivě nejsilnějš­í osobností je Veronika, která v partě odjakživa tahala za nitky; teď má nakročeno k úspěšné akademické kariéře, a co víc: na chatu ji přivezl její nový partner hydropláne­m – a není to nikdo jiný, než úspěšný švédský seriálový herec Mikael (kterého hraje opravdový úspěšný švédský herec Christian Hillborg, známý například z krimiseriá­lu Most).

Ovšemže nic není takové, jak by se mohlo na první pohled zdát. Kráska Mitzi trpí depresemi, jako

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia