Lidové noviny

Blíží se velké ligové finále

Výsledky ligové nadstavby

- ANTONÍN VAVRDA SKUPINA O TITUL: SKUPINA O ZÁCHRANU:

PRAHA Možná tomu chtěl osud, hlavně se o to zasloužili sami fotbalisté Slavie a Plzně. Na pažit stadionu v Edenu vstoupí ve středu večer všech dvaadvacet přímých účastníků s vědomím, že pokud domácí zvítězí, obhájí titul.

Tedy na hřišti, snažení sešívané party ještě může zhatit případné předčasné ukončení nejvyšší soutěže. V jejích pravidlech totiž stojí, že bez odehrání všech zápasů nelze vyhlásit mistra.

Na to ale teď nikdo nemyslí. „Stará dobrá Slavia. Tak teď ještě ve středu. Moc se těším,“napsal v sobotu večer na svůj Twitter předseda představen­stva pražského klubu Jaroslav Tvrdík.

„Je to jako mít mečbol při vlastním podání. Ve středu chceme rozhodnout o titulu,“doplnil jej kouč Jindřich Trpišovský. „Byly tam krizové momenty, ale zvládli jsme to,“přidal už hodnocení souboje ve Vítkovicíc­h.

Tam Slavia zavítala podruhé během deseti dnů a opět se proti Baníku dostala v úvodním dějství do vedení, když se ve 14. minutě prosadil po rohu Zima.

Následně se mohl opakovat scénář z předchozíh­o remízového střetu (2:2), jenže Kolář lapil hlavičku Potočnému a na druhé straně po krásné kolmici Stanciua zvýšil sváteční střelec Bořil.

Domácí sice v závěru opět snížili zásluhou Buchty, jenže tentokrát se soupeř nesložil a hned vzápětí reagoval Musa – 1:3.

Slavia se tak dostala na čele tabulky do devítibodo­vého trháku a čekala plzeňský vstup do nadstavby první ligy.

Západočeši to proti Jablonci neměli rozhodně snadné, průběžně čtvrtý celek tabulky nepřijel do Doosan Areny odevzdat svůj skalp zadarmo, ovšem domácí poslal už v 19. minutě do vedení Chorý, který se prosadil parádní hlavičkou po rohovém kopu Čermáka. Hosté bojovali, měli šance na vyrovnání, jenže po změně stran přidal pojistku pod veledůleži­té vítězství 2:0 pohotovou trefou z otočky Čermák.

Navíc pomohli také Spartě, která má nyní už na třetí příčce právě na Severočech­y čtyřbodový polštář. Na ten zadělali Letenští sobotním triumfem 4:1 nad Libercem, což bylo pro něj šestým ligovým vítězstvím v řadě.

Přitom se Slovanem oba předchozí duely v letošní ligové sezoně prohráli. Tentokrát ale nebylo o triumfu domácích pochyb, byť na úvodní trefu Hancka navázal nešťastným vlastním zásahem střídající Frýdek. Spartu poslal ještě do poločasu opět do vedení Sáček, ve druhé půli uklidnil úspěšný maturant Krejčí a soupeře dorazil v závěru vlastní gól brankáře Nguyena.

Zajímavé věci se děly na druhém pólu tabulky. Ve skupině o udržení vyhrála Příbram, která si poradila po výsledku 2:0 s Olomoucí, a na poslední, jisté sestupujíc­í místo spadla Opava.

Sparta – Liberec 4:1 (2:1) Branky: 9. Hancko, 43. Sáček, 75. Krejčí, 90.+3 vlastní Nguyen – 28. vlastní Frýdek. Diváci: 1870 (pro všechny zápasy platil limit 2500 osob na stadionu).

Ostrava – Slavia 1:3 (0:2) Branky: 90. Buchta - 14. Zima, 43. Bořil, 90.+2 Musa. Diváci: 1722.

Plzeň – Jablonec 2:0 (1:0) Branky: 19. Chorý, 71. Čermák. Diváci: 2472.

ÚVODNÍ SEMIFINÁLE

SKUPINY O EVROPU:

Slovácko – Bohemians 1:2 (1:1) Branky: 45.+2 Havlík - 15. Vacek, 87. Hronek. Diváci: 1800.

Ml. Boleslav – Č. Budějovice 2:1 (0:1) Branky: 66. Ladra, 89. Mašek

– 14. Novák. Diváci: 1230.

Příbram – Olomouc 2:0 (1:0) Branky: 32. Škoda z pen.,

62. Tregler. Diváci: 1800.

Teplice – Karviná 4:1 (2:0) Branky: 33. J. Mareš, 42. Žitný, 73. Trubač, 87. Moulis - 49. Lingr. Diváci: 1260.

Fotbalisté Slavie a Plzně v prvním kole nadstavby nejvyšší soutěže nezaváhali a tak už nic nebrání středečním­u vzájemnému střetu, ve kterém se může rozhodnout o titulu.

Zlín – Opava 3:1 (2:1)

Branky: 2. Džafič, 30. Matejov, 63. Poznar – 45. Řezníček. Diváci: 1350. 1. Slavia 2. Plzeň 3. Sparta 4. Jablonec 5. Liberec 6. Ostrava

O titul

O záchranu

1. Olomouc 2. Teplice 3. Zlín 4. Karviná 5. Příbram 6. Opava

 ?? FOTO ČTK ?? Po pěti letech dobyli slávisté stadion Baníku Ostrava a díky tomu mohou už ve středu v případě domácí výhry nad Plzní slavit obhajobu titulu
FOTO ČTK Po pěti letech dobyli slávisté stadion Baníku Ostrava a díky tomu mohou už ve středu v případě domácí výhry nad Plzní slavit obhajobu titulu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia