Lidové noviny

Syn Aliho: Otec by s Black Lives Matter nesouhlasi­l

- TEREZA JANOVSKÁ NEW YORK

Legendární boxer Muhammad Ali za svůj život proti rasismu ostře bojoval, přesto si jeho syn nyní myslí, že by se mu současná kampaň nelíbila. „Táta by z toho byl znechucený,“řekl v rozhovoru pro NYPost.com Muhammad Ali mladší.

Jsou to čtyři roky, kdy svět opustil jeden z nejlepších boxerů historie, který se proslavil nejen svými výkony v ringu, ale také konverzí k muslimské víře a boji proti rasismu.

Podle jeho syna by ale se současnou kampaní, která se strhla po smrti černošskéh­o občana George Floyda strhla, nesouhlasi­l. „Můj otec by řekl, že nejsou nic jiného než ďáblové. Podle něj záleželo na všech životech stejně, s tímhle by nesouhlasi­l,“myslí si.

Ali mladší míní, že jeho otec by byl znechucený z toho, kdyby viděl, jak se protesty zvrhly v rabování a ničení majetku. Souhlasí také s prezidente­m Trumpem, že by Antifa (krajně levicové antifašist­ické hnutí, které americký lídr viní za nepokoje při demonstrac­ích) měla být zakázána.

„Není rozdíl mezi muslimským­i teroristy a jimi. Měli by dostat, co si zaslouží. Rabují, mlátí lidi v sousedství, ničí policejní stanice a obchody. Jsou to teroristé, terorizují komunitu. Souhlasím s klidnými protesty, ale Antifa jen zneužívá situace. Black Lives Matter není klidný protest. Antifa ho nikdy klidný nechtěla,“tvrdí.

Policisté dělají svoji práci Sedmačtyři­cetiletý Američan také nesouhlasí s heslem celé kampaně. „Nezáleží jen na životech černochů, bílých, Číňanů. Záleží na všech životech. Bůh miluje všechny, nikdy neukázal jen na některé. Zabíjení je špatné a nezáleží na tom, kdo to je,“vzkazuje.

Vlna protestů se spustila po dalším zabití černošskéh­o občana bělošským policistou. Ali mladší si ale nemyslí, že by Floyda policista zabil úmyslně. „Policisté ráno nevstanou a neřeknou si, že je super zabít černocha nebo bílého. Snaží se jen dělat svou práci a chtějí se vrátit vcelku domů za svou rodinou,“vysvětlil svůj pohled na věc.

Sám na své osobě prý nikdy nepocítil, že by se k němu chovaly bezpečnost­ní složky jinak než k ostatním.

„Všichni policisté nejsou špatní, je jich jen pár. Jen někteří jsou křiví a měli by sedět. Já třeba s žádným policistou nikdy problémy neměl. Vždy byli milí a chránili mě,“dodal syn boxerské legendy, která vybojovala třikrát titul mistra světa mezi profesioná­ly, kam zamířila po olympijské­m zlatu z Říma 1960.

Ali, který dokázal porazit všechny své velké rivaly v čele s Joem Frazierem a Georgem Foremanem a který zemřel 3. června 2016 ve věku 74 let zplodil se čtyřmi manželkami devět dětí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia