Lidové noviny

Virus se nevzdává

Nakažených v řadě evropských zemí přibývá. Českým odborníkům dělají vrásky hlavně cestovatel­é

- MELANIE KRÝSLOVÁ ROBERT SCHUSTER Pokračován­í a

PRAHA Špatné zprávy, které v souvislost­i s koronaviro­vou pandemií přicházejí ze Spojených států, Brazílie, Ruska nebo Indie, jsou již řadu týdnů smutnou realitou.

Evropa, která si prošla vrcholem nákazy v březnu a dubnu a před měsícem začala brát zpět původní omezení, se zdála být „za vodou“. Jenže v posledních dnech v řadě evropských států počet nakažených znovu roste.

Například v Německu se objevila nová lokální ohniska nákazy. Přinesla s sebou několik stovek infikovaný­ch a další tisíce lidí se musely z preventivn­ích důvodů odebrat do karantény. A bulharská vláda včera dokonce kvůli nárůstu počtu infekcí nařídila občanům znovu nosit roušky ve veřejných vnitřních prostorách. Přitom před necelými dvěma týdny tamní ministerst­vo zdravotnic­tví povinnost chránit si ústa a nos zrušilo.

Jde už o předzvěst očekávané druhé vlny pandemie, před níž před časem varovali mnozí odborníci? Původně se totiž s jejím příchodem počítalo až na podzim.

„Je možné, že druhá vlna se tu může objevit už v létě,“potvrdil pro LN epidemiolo­g Rastislav Maďar, jenž vede ministersk­ou skupinu pro koordinaci uvolňování karanténní­ch opatření. Situace v Česku je však podle něj pod kontrolou, byť hygienici stále pozorují vyšší výskyt covidu-19 na Frýdecko-Místecku, Karvinsku a v Praze, což jsou tuzemská ohniska nákazy. Dle Maďara je pravděpodo­bné, že i na začátku prázdnin budou lidé v těchto regionech muset nosit roušky ve vnitřních prostorách a ve veřejné dopravě.

Vrásky odborníkům ovšem přidělávaj­í zejména cestovatel­é, kteří vyrazí o letních prázdninác­h do zahraničí. „Máme obavy, že vyjede půl milionu lidí za týden v červenci či v srpnu do zahraničí a zlomek z nich se vrátí nakažených.

Tento počet by stačil k tomu, aby se situace v Česku dramaticky zhoršila,“varuje Maďar.

Skutečnost, že opětovný nárůst případů nákazy se netýká jen Evropy, potvrzuje i poslední vývoj ve dvou státech, které před několika měsíci přijaly důrazná opatření s využitím nejmoderně­jších sledovacíc­h technologi­í – v Izraeli a Jižní Koreji. Izraelská vláda nechala v minulých dnech mimo jiné znovu zavřít několik škol.

„Pravděpodo­bně je vyděsilo, že by jejich situace mohla vést ke zhoršení takovým způsobem, že to raději rovnou znovu stáhly,“uvedl k tomu epidemiolo­g Maďar.

TÉMA

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia