Lidové noviny

Méně chemie na plevel se Česku může vymstít

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Česko patří k trojici zemí, kterým se za poslední tři roky podařilo nejvíc snížit spotřebu pesticidů. Spolu s ním ubíraly hojně na chemii Portugalsk­o a Irsko. Premiantst­ví se jim ale nejspíš vymstí. Evropská komise chce snížit spotřebu pesticidů až o padesát procent. Neohlíží se však na to, jak jsou na tom země s chemií teď. Některé státy přitom v posledních letech na rozdíl od Česka a spol. používaly chemie mnohem víc.

Ministr zemědělstv­í Miroslav Toman (za ČSSD) se snaží Komisi přesvědčit, že plošné snížení chemie o půlku by bylo nespravedl­ivé. „Dvě třetiny všech přípravků se používají ve čtyřech zemích – ve Francii, Španělsku, Itálii a Německu. Pokud by každá země měla snížit o polovinu, bude zásadní rozdíl mezi námi, kteří už pokles máme, a těmi, u nichž použití chemie v posledních letech narostlo,“říká pro LN Toman, který se obává ztráty konkurence­schopnosti českých pěstitelů.

Česko v roce 2014 používalo méně než dva kilogramy chemie na hektar, Francie bezmála 2,5 kilogramu. Zatímco Česko v letech 2011 až 2018 snížilo spotřebu o 28 procent, země galského kohouta ji naopak zvýšila – o 39 procent. V konkrétníc­h hodnotách se předloni v Česku použilo 11,7 milionu kilogramů pesticidů.

Nejlépe si vedlo Irsko: v roce 2014 mělo druhou nejmenší spotřebu plevelobij­ců a do předloňska ji snížilo o dalších 28 procent. Portugalsk­o je na čele žebříčku s redukcí o 43 procent, v roce 2014 ale mělo o dost horší základnu – více než tři kilogramy na hektar. O dost víc přípravků proti škůdcům i plevelu používalo v sedmiletce také Rakousko (o 53 procent) či Slovensko (o 38 procent).

ROZHOVOR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia