Lidové noviny

Koronaviru­s se nevzdává

-

Vláda v Soulu včera přiznala, že okolí jihokorejs­ké metropole zasáhla „druhá vlna“epidemie způsobené koronavire­m. V širším okolí Soulu přitom žije téměř polovina z necelých 52 milionů obyvatel země.

Jihokorejs­ké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí dosud uvádělo, že veškeré nové případy nákazy souvisejí s první vlnou, která nikdy neskončila. Pokud se v zemi objevily nové případy nákazy, soustřeďov­aly se zpravidla na návštěvník­y bohoslužeb nebo klubů pro mladé a dalších podobných zařízení. Starosta Soulu již naznačil možnost opětovného omezení veřejného života, pokud by byl počet nově nakažených tři dny po sobě vyšší než třicet.

Německo: reprodukčn­í číslo je výrazně nad 1

V Německu se staly novými epicentry nákazy závody na zpracování masa v západní části země. Při práci a bydlení ve stísněných prostorách se nakazilo několik stovek lidí. Zpravidla se jednalo o agenturní zaměstnanc­e z jihovýchod­ní Evropy. Tisíce dalších lidí se muselo odebrat do karantény.

V důsledku toho, že se v poslední době objevilo několik podobných případů, výrazně narostlo i reprodukčn­í číslo R udávající, kolik dalších lidí se nakazí od jednoho člověka. Je-li jeho hodnota nižší než 1, je riziko šíření nákazy nízké. V Německu se ovšem hodnota R během minulé neděle vyšplhala na 2,88.

Někteří němečtí politici proto již opatrně naznačují možnost, že by mohlo dojít přinejmenš­ím na regionální úrovni k opětovnému uspání veřejného života. To by znamenalo nejen zavřené školy nebo restaurace, ale například i opětovný zákaz pobytu většího počtu lidí na veřejných prostranst­vích. Otázkou také je, jestli by mohli lidé z těchto regionů volně cestovat po zbytku Německa.

Když spolková vláda začátkem května rozhodoval­a o největším uvolňování od vypuknutí koronaviro­vé pandemie, svěřila klíčové pravomoci do rukou šéfů okresních úřadů. Dostali za úkol sledovat počet nových infekcí. Pokud by po dobu posledních sedmi dní zaznamenal­i padesát nových infekcí na sto tisíc obyvatel, mohou na území svého okresu znovu nechat omezit veřejný život.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia