Lidové noviny

V ohniscích ještě roušky neodloží

- MELANIE KRÝSLOVÁ

PRAHA V Česku včera padla další protikoron­avirová opatření. Lidé tak mohou bez jakýchkoli omezení vyrazit na koupaliště, do zoologický­ch zahrad, za památkami či do muzeí. Na většině území země se vše postupně vrací k provozu, který byl běžný před pandemií koronaviru.

Vzhledem k příznivé epidemiolo­gické situaci se zvýšil i limit účastníků hromadných akcí. Například na veletrhy nebo sportovní utkání může přijít pět tisíc lidí ve stejný čas, pokud budou po tisícových skupinách ve stavebně oddělených sektorech s vlastním zázemím.

Přechod k normálu se ale zatím netýká Karvinska a Frýdecko-Místecka, neboť právě tam epidemiolo­gové řeší lokální ohniska nemoci covid-19. Hygienici evidují ohnisko nákazy v zařízení sociálních služeb v Nýdku na Frýdecko-Místecku a v uhelném dole Darkov na Karvinsku, kde v posledních týdnech onemocněly stovky lidí. Větší počet nemocných se v posledních dnech objevil i v Liberci, za tři dny 35 lidí.

Ohniskem se tam stal místní výrobce plastových dílů pro automobily Magna Exteriors (Bohemia).

Včerejší rozvolnění bylo předposled­ní, finální čeká Čechy první prázdninov­ý den, kdy budou moc odložit roušky i ve vnitřních prostorách a veřejné dopravě.

Nicméně i po 1. červenci bude zakrývání nosu a úst dál povinné v místech s vyšším výskytem nemoci, jak uvedl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Za současné situace by se to týkalo nejen již zmíněných oblastí, ale také Prahy, kde nemocní rovněž dál přibývají. Pražané ale mají ještě šanci, o situaci v hlavním městě budou experti definitivn­ě rozhodovat tento týden.

Epidemiolo­g Rastislav Maďar LN nastínil možný scénář, jak by to s rouškami mohlo v Praze vypadat. „Osobně bych to udělal tak, že roušky si zatím ponecháme v MHD. Myslím si, že by nemusely být nezbytně nutné ve vnitřních prostorách,“řekl LN šéf pracovní skupiny pro rozvolňová­ní s tím, že se na toto téma povede ještě debata. Ta se podle epidemiolo­ga bude odvíjet zřejmě tím směrem, že by si roušky ve vnitřních prostorách měli ponechat už jen poskytovat­elé služeb, kteří by se mohli nakazit od nějakého klienta a virus pak předat na desítky dalších lidí. Nicméně podle Maďara je na tom Praha lépe než Karvinsko, které je nyní pod drobnohled­em odborníků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia