Lidové noviny

Děti bez sítí? Chudé či šikanované

- EVA PRESOVÁ

PRAHA Sociální sítě zřejmě nejsou mezi dětmi a náctiletým­i zdaleka tak oblíbené, jak se obecně soudí. Alespoň to vyplývá ze studie dětského chování HBSC. Průzkum mapující životní styl mladé generace zjistil, že Facebook, Instagram a podobné služby nepoužívá více než pětina (22 procent) českých školáků. V přepočtu na třídu základní školy o 28 žácích jich tak „na síti“není šest.

Prezidento­vi Asociace ředitelů základních škol Michalu Černému připadá i tak počet dětí, které používají sociální sítě, příliš vysoký. Upozorňuje hlavně na to, že Facebook a spol. nejsou původně určeny školákům. „Děti si účet na podobné síti smí oficiálně zřídit až od 13 let se souhlasem rodičů, bez jejich přitakání dokonce až od 15. Nejméně tři čtvrtiny žáků tak uvedené online služby nesmí vůbec používat,“řekl LN Černý.

Podle něj zřejmě polovina mladých uživatelů při registraci online profilu uvádí nesprávný věk, a tudíž vědomě podvádí.

V kontaktu s přáteli

„Těch dvaadvacet procent budou tedy zřejmě hlavně děti, které prostě nechtějí podvádět. Jiný důvod mne nenapadá, podle mé zkušenosti je ani kyberšikan­a a další otřesné zážitky většinou neodradí,“dodal.

Podle zmíněného průzkumu intenzita online života náctiletýc­h strmě roste právě mezi jedenáctým a třináctým rokem života. Materiál HBSC tak dotvrzuje slova prezidenta ředitelské asociace.

Šetření se ovšem na přítomnost dětí ve virtuálním prostředí nedívá pouze negativně. Průzkum uvádí, že mladí lidé, kteří jsou často online, žijí aktivně, nedostávaj­í se příliš do konfliktů a ve svém kolektivu se cítí dobře.

To dokládá i fakt, že se svými spolužáky často komunikují i po vyučování. Celkem šestnáct procent dospívajíc­ích je pak denně v kontaktu s přáteli, s nimiž se poprvé potkali na internetu.

„Sociální sítě patří mezi nejčastějš­í zdroje informací a prostředek kontaktu s okolním světem pro většinu žáků, přičemž jejich vliv je rok od roku silnější,“sdělil LN náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Současně odkázal na tematickou zprávu České školní inspekce (ČŠI) zaměřené na mediální výchovu na základních a středních školách, která konstatuje, že „za hlavní zdroje informací žáků o současném světě jsou stále silněji označovány sociální sítě a internet“. Z dokumentu také vyplývá, že 70 procent starších žáků si prostředni­ctvím internetu a sociálních sítí ověřuje informace.

Dívky jsou více ohroženy, své profily ale neruší

Online prostředí však rozhodně není bez rizika. Přináší například hrozbu závislosti. „Čtyřicet procent žáků přiznává nepříjemný pocit, že by během offline pauzy něco důležitého zameškali, třeba při komunikaci s přáteli nebo domlouvání společných akcí, neboť tyto dvě činnosti jsou nejčastějš­í formou využívání sociálních sítí ze strany žáků,“tvrdí zpráva ČŠI.

Šetření HBSC zase ukázalo, že většímu riziku problémové­ho užívání sociálních sítí čelí dívky než chlapci: ve skupině třináctile­tých slečen má problémy 12 procent z nich. Jen málokteré však najdou dost vnitřní síly na to, aby zrušily všechny své profily a přestaly sociální sítě používat.

Pětina školáků nemá Facebook, Instagram ani TikTok. Někteří z principu, jiní kvůli finanční situaci rodičů nebo proto, že nechtějí obcházet věková omezení při registraci na sítě.

Proč ne? Příčin je mnoho Důvodů, proč někteří školáci nepoužívaj­í sociální sítě, je podle odborníků mnoho. Některé děti nevlastní chytrý mobil ani tablet či notebook. Nejčastěji to souvisí se špatnou finanční situací rodiny, ale také s alternativ­ním způsobem života, do něhož moderní přístroje nezapadají.

Právě rodinné prostředí hraje ve využívání sociálních sítí dětmi velkou roli. Záleží na tom, jak spolu jednotliví členové komunikují, kolik času spolu tráví a zda podnikají společné aktivity. Někteří rodiče svým potomkům koupí mobil, ale nezaplatí datové služby. Děti tak mohou jen telefonova­t a psát esemesky.

To ale není všechno. Najdou se i mladí lidé, které na sociálních sítích nic neláká, protože mají dost jiných a zajímavějš­ích koníčků, kterým se ve volném čase věnují. „Mám i žáky, kteří na sítě nechodí z principu, protože slyšeli, co všechno užívání sítí obnáší,“řekla LN učitelka ze základní školy ve Velkých Opatovicíc­h Markéta Illová.

Poslední skupinu mladých lidí, kteří zůstávají „offline“, tvoří ti, kteří v minulosti zažili na sítích šikanu od svých spolužáků, a proto s nimi přestali takto komunikova­t.

Vliv sociálních sítí na většinu žáků je rok od roku silnější.

Ondřej Andrys Ústřední školní inspekce

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Nejčastějš­í zdroj informací a prostředek kontaktu s kamarády. Sociální sítě jsou mezi dětmi a dospívajíc­ími populární.
ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK Nejčastějš­í zdroj informací a prostředek kontaktu s kamarády. Sociální sítě jsou mezi dětmi a dospívajíc­ími populární.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia