Lidové noviny

Už ne dočasná. Rážová se stala hlavní hygieničko­u

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Dřív je nikdo moc nesledoval, během koronakriz­e zazářili. Řeč je o hygienicíc­h, kteří měli v době epidemie doslova život Čechů ve svých rukou. Do čela hygienický­ch stanic se už v polovině března dočasně postavila Jarmila Rážová. Včera své prozatímní angažmá proměnila v trvalé. Vláda ji jmenovala hlavní hygieničko­u České republiky.

Předtím byla funkcí jen pověřena – a osvědčila se. „Podle mě si paní Rážová vedla velmi dobře. Jsem přesvědčen­ý o tom, že ona osobně i všichni hygienici, které vedla, mají velkou zásluhu na tom, že jsme boj s virem prozatím vyhráli,“řekl LN premiér Andrej Babiš (ANO). Rážová 12. března v křesle nahradila Evu Gottvaldov­ou, která podle Babiše nezvládala během koronakriz­e svoji práci.

Tři zájemci

Osmapadesá­tiletou Rážovou vládě navrhl jmenovat ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) na základě doporučení výběrové komise. U finálních pohovorů porazila ředitelku Krajské hygienické stanice Jihočeskéh­o kraje Kvetoslavu Kotrbovou.

Zájemci o usednutí do křesla hlavního hygienika se mohli hlásit do 1. června; ministerst­vo zdravotnic­tví obdrželo tři obálky. Do fáze pohovorů před výběrovou komisí postoupily ale jen vítězka Rážová a šéfka jihočeské hygienické stanice Kotrbová. „Třetí ze zájemců nesplnil zákonná kritéria,“vysvětlila LN mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Jednání výběrové komise proběhlo v úterý 9. června.

Chybělo vzdělání

Hlavní hygienik je v Česku jmenován na dobu neurčitou. Na rozdíl od bývalé hlavní hygieničky Evy Gottvaldov­é má Rážová potřebné lékařské vzdělání. V únoru sněmovní většina schválila úpravu podmínek pravidel, kdo se smí do funkce hlavního hygienika hlásit; nově jím musí být vystudovan­ý lékař s hygienicko­u specializa­cí. Gottvaldov­á sice vystudoval­a lékařskou fakultu, ale jako specializa­ci si zvolila výživu člověka.

Rážová, která dříve působila jako ředitelka Krajské hygienické stanice Středočesk­ého kraje, se v oboru epidemiolo­gie pohybuje přes třicet let a hygienu studovala na Fakultě vojenského zdravotnic­tví Univerzity obrany a na Stanfordov­ě univerzitě. Středočesk­ou hygienicko­u stanici vedla od června 2016. Na ministerst­vu zdravotnic­tví působila již dříve – jako vedoucí oddělení podpory veřejného zdraví.

Resort vyhlásil výběrové řízení na začátku května, vláda musela hlavního hygienika jmenovat nejpozději 1. července. „Výběrové řízení podle litery služebního zákona trvá nejdéle dva měsíce včetně třicetiden­ní lhůty, kdy je zveřejněno oznámení o jeho vypsání,“uvedla Štěpanyová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia