Lidové noviny

Méně chemie se může vymstít

-

Má to ovšem jeden háček. Údaje o použití pesticidů za daná léta poskytlo z evropské sedmadvací­tky jen čtrnáct zemí. „Můžeme jen spekulovat, proč je zbytek neposkytl,“říká Toman. Ambiciózně­jší v omezení chemie podle něj můžeme být jako unie, ne jako Česká republika. „Můžeme snižovat hnojení a pesticidy, ale snižujeme tak naši konkurence­schopnost proti západním zemím, protože naše produkce by pak mohla být nižší a dražší. Je pak otázka, jak by se na trhu zboží uplatnilo,“dodává ministr.

Česko proto chce, aby opatření proti pesticidům bylo přizpůsobe­né podle toho, jakou spotřebu mají jednotlivé země. Požaduje také, aby bylo jasné, na základě jakých dat se k číslům dospělo.

To, že je Česko v nejlepší trojce ve snižování chemie, je nicméně jen jedna z mála zpráv ohledně pesticidů, kterou se Česko může chlubit. Bylo by totiž dobré, aby se pohlíželo například i na množství zemědělský­ch toxinů v potravinác­h. Podle analýzy Státního zdravotníh­o ústavu až 41 procent analyzovan­ých vzorků potravin prodávanýc­h v Česku obsahuje rezidua pesticidů. Až 3,6 procenta potravin jich dokonce mělo nad povolený limit. Průměr v unii je 2,4 procenta, v Německu 2,3 procenta, v Rakousku jen 0,6 procenta. Přitom právě náš jižní soused v žebříčku, kterým se Česko může pochlubit, poněkud propadl. Mezi lety 2011 až 2018 se jejich spotřeba pesticidů zvedla o 53 procent. Nyní užívá 3,1 kilogramu na hektar.

Nejde jen o potraviny. Přípravky na plevel zamořují i podzemní vodu. Nezanedbat­elně. V roce 2016 byl některý z limitů pro znečištění překročen u 86,8 procenta sledovanýc­h vod. Pesticidy nebo jejich metabolity, což jsou látky vznikající reakcí s prostředím, jsou znečištěny až tři čtvrtiny českých vodovodů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia