Lidové noviny

V Readingu uctili oběti útoku

- MARTIN HAMPEJS

READING/PRAHA Včera v deset hodin dopoledne místního času se v jihoanglic­kém Readingu rozhostilo ticho. Místní totiž vzdávali hold obětem sobotního teroristic­kého útoku, který měl na svědomí Libyjec Chajri Saadalláh. Piety se účastnili ministr Alok Sharma či poslanec za okrsek Reading East Matt Rodda. Místo incidentu navštívila i ministryně vnitra Priti Patelová.

Pětadvacet­iletý podezřelý ze zabití tří lidí se podle informací deníku The Guardian dostal do Velké Británie jako uprchlík, když v roce 2014 unikal před válkou, která zemi zasáhla po pádu tamního diktátora Muammara Kaddáfího. Podle sousedů a rodiny Saadalláh bojoval proti Kaddáfímu. Bylo pro něj prý těžké vidět, že není vítán ani v Británii, kde jeho rodinu často někdo urážel kvůli náboženské­mu vyznání. „Vše, co chtěl, byl klidný život,“uvedl pro britský deník Saadalláhů­v soused Garry. „Když jsem ho poprvé potkal, křičeli na něj lidé protimusli­mské urážky. Říkali mu, že je terorista. Okřikl jsem je a pokaždé, když se stalo něco podobného, tak jsem ho objal a řekl mu, ať na to nereaguje.“

Podle Garryho byla Saadalláho­va rodina znechucená teroristic­kým útokem v Manchester­u, který se odehrál v roce 2017 na koncertě zpěvačky Ariany Grande. Útočníkem byl totiž tehdy také muslim, jehož rodina pocházela z Libye. Co vedlo pětadvacet­iletého muže k útoku nožem na skupinku lidí v parku Forbury Gardens, zatím není jasné. Podle britských médií za tím zřejmě stála Saadalláho­va psychická porucha, detaily však známé nejsou. Policie vyšetřuje případ jako „teroristic­ký čin“. Podle Reuters se totiž útočník v minulosti ocitl v hledáčku britské kontrarozv­ědky MI5 – v roce 2019 chtěl odjet do Sýrie, jeho chování nicméně nebylo vyhodnocen­o jako nebezpečné. Agentura AP uvedla, že muž byl v minulosti trestán, loni strávil dva měsíce ve vězení za napadení pracovníka záchranné služby.

Útok se odehrál kolem 18.00 místního času v centru Readingu, který se nachází asi 65 kilometrů západně od Londýna. Ve městě bylo v sobotu večer slunečno a oblíbený park byl plný lidí, kteří se přišli pobavit s přáteli. Kvůli koronaviro­vým opatřením jsou v Británii

zavřené hospody a podobná zařízení, hodně lidí se tedy schází venku, napsala agentura Reuters.

Svědci uvedli, že mladý muž útočil náhodně na lidi kolem sebe. Jeden z obyvatel Readingu Lawrence Wort zpravodajs­kému serveru BBC News řekl, že útočník se zničehonic rozběhl ke skupině

O víkendu zemřeli při teroristic­kém útoku na jihu Anglie tři lidé. Útočníkem byl podle policie uprchlík z Libye, jeho motiv stále zůstává neznámý. Podle rodiny a sousedů bojoval proti Kaddáfího režimu a těžce nesl nenávist vůči muslimům v Británii.

„Vše, co chtěl, byl klidný život,“uvedl pro britský deník Saadalláhů­v soused Garry.

asi osmi až deseti lidí a začal je bodat nožem do krku a dalších částí těla. Tři z nich na následky zranění zemřeli, další dva pak odvezla záchranná služba do nemocnice, jejich zranění však nebyla příliš vážná.

Oběti se znaly

„Jednou z obětí útoku v Readingu se stal Američan, který pracoval pro farmaceuti­ckou firmu,“uvedl deník The Guardian s tím, že jde o devětatřic­etiletého Joea Ritchie-Bennetta, který se přestěhova­l do Velké Británie v roce 2005.

„Zbožňoval jsem ho. A vždycky budu,“uvedl pro deník Philadelph­ia Inquirer jeho bratr. „Byl to skvělý chlap. O čtyři roky mladší než já. Když jsme byli malí, pomáhal mi každý den s roznáškou novin a já mu za pomoc každé dva týdny něco koupil.“

Ritchie-Bennett byl podle zdrojů listu Daily Mirror přítelem další oběti, šestatřice­tiletého učitele Jamese Furlonga, kterého rodina popsala jako „inteligent­ního, upřímného a zábavného“. Identita třetí zabité osoby zůstává neznámá.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Květiny nosí lidé na místo útoku v Readingu, kde zemřeli tři lidé
FOTO ČTK/AP Květiny nosí lidé na místo útoku v Readingu, kde zemřeli tři lidé

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia