Lidové noviny

Vučić po drtivém vítězství řeší vztahy s Kosovem

Poté, co srbský prezident se svou stranou vyhrál volby, jedná s velmocemi o dalším směřování země.

- TOMÁŠ VLACH

BĚLEHRAD/PRAHA Roušky, dezinfekce a rozestupy – tři všem dobře známé atributy nerozlučně provázely i první evropské volby po epidemii koronaviru. Část opozice hlasování bojkotoval­a, a tak z volební neděle vzešel jednobarev­ný parlament dosud vládnoucíc­h umírněných nacionalis­tů, Srbské pokrokové strany (SNS) prezidenta Aleksandar­a Vučiće, která získala 63 procenta hlasů a pohodlnou ústavní většinu 189 mandátů v zákonodárn­ém sboru o 250 lidech.

Z parlamentu prakticky zmizeli oponenti. Postmiloše­vičovská Socialisti­cká strana Srbska (SPS) spolupracu­jící se SNS dostala 11 procent a tříprocent­ní hranici překonal i pravicově populistic­ký Srbský vlasteneck­ý svaz (SPAS).

Opoziční Aliance pro Srbsko volby bojkotoval­a s poukazem na autoritati­vní způsob vládnutí Vučiće i spojení jeho SNS s mafií i proto, že v dané situaci během omezené kampaně nezaručova­ly, že budou svobodné a poctivé.

Ukazuje se tak, že volby vzešlé z kampaně během boje s koronaviro­vou nákazou zvýhodňují toho, kdo je právě u moci. Zvlášť pokud boj s pandemií zvládne, a to se o Srbsku říci dá. Sedmimilio­nová země měla necelých 13 tisíc nakažených, dnes je nemocných už jen asi 700, zemřelo 261 lidí.

Srbsko tak přechází na model podobný ruskému, kdy je faktická opozice z parlamentu vyšachován­a a vládní většina si může dělat, co chce.

Diplomatic­ké kolečko

„Dostali jsme od lidí obrovskou důvěru. Dosud největší, co Srbsko pamatuje, a v podmínkách, kdy v to málokdo věřil,“prohlásil Vučić. Podle něj to ale znamená taky více odpovědnos­ti. „Jako strana se musíme změnit, protože to je jediná cesta, jak ukázat, že chceme v budoucnu změnit Srbsko,“řekl také.

Například podle ruského listu Kommersant znamená absolutní většina i to, že bude mít Vučićova strana volnější ruce v řešení situace kolem své někdejší provincie Kosova. Ta se vydala samostatno­u cestou po bombardová­ní Jugoslávie v roce 1999, o devět let později vyhlásila nezávislos­t a dnes ji uznává většina zemí EU včetně Česka.

„V srbské ústavě je napsáno, že Kosovo a Metohije zůstávají nadále součástí země,“píše Kommersant a předpovídá, že by se zrušení této preambule, nyní pro SNS snadno proveditel­né, mohlo stát dalším posunem směrem ke členství v Evropské unii.

Bělehrad vede přístupové rozhovory už od roku 2014 a současně s členstvím v EU chce zachovávat nadstandar­dní vztahy s Ruskem a Čínou, přitom odmítá vstup do NATO. Problémem je však Kosovo. Dokud se vzájemné vztahy nevyřeší, není EU nakloněna Srbsko přijmout.

„Pokud si myslíte, že uznáme Kosovo nebo že vstoupí do OSN a nedostanem­e nic kromě členství v EU, naše odpověď bude ne,“odmítl minulý týden při návštěvě ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova prezident Vučić diplomatic­ký obchod, který je na stole už delší dobu. Další návrh z americké dílny předpoklád­á výměnu části Srbska s albánskou populací za Srby osídlené okresy Kosova.

V příštích dnech se dá na toto téma očekávat diplomatic­ká ofenzíva. V pondělí jednal Vučić s vyslancem EU pro srbsko-kosovský dialog. Dnes míří do Moskvy, kde ve středu shlédne vojenskou přehlídku a promluví si s ruským protějškem Vladimirem Putinem. A v sobotu by se měl srbský lídr potkat v Bílém domě s Donaldem Trumpem, kosovským prezidente­m Hashimem Thacim a americkým diplomatem odpovědným za kosovská jednání Richardem Grenellem.

 ?? FOTO REUTERS ?? Vučiće volby posílily, přestože nemá výkonné pravomoci
FOTO REUTERS Vučiće volby posílily, přestože nemá výkonné pravomoci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia