Lidové noviny

Čekání na Dylana se vyplatilo

- ONDŘEJ BEZR

Na prahu osmdesátky přišel „král písničkářů“Bob Dylan s novým, devětatřic­átým řadovým albem Rough And Rowdy Ways. Po osmi letech přináší výhradně jeho vlastní písně. Kritika po pátečním vydání hovoří o jeho nejlepším titulu za řadu let, možná i několik dekád.

Byl pátek 27. března, kdy hudební svět prořízla nečekaná zpráva: Bob Dylan bez varování na sociálních sítích zveřejnil novou píseň Murder Most Foul. Spekuloval­o se, zda jde o jednorázov­ý čin, nebo naopak předzvěst něčeho většího. Další týdny ukázaly, že správná byla druhá úvaha. 17. dubna totiž vyšel další song, I Contain Multitudes, ještě bez dalších informací, a 8. května pak píseň False Prophet. U té už bylo připsáno, že nové album vyjde 19. června a ponese název Rough And Rowdy Ways. Což je, mimochodem, odkaz na píseň klasika country, tzv. „zpívajícíh­o brzdaře“Jimmieho Rodgerse, z roku 1929. A je to první z desítek odkazů na hudbu všech žánrů posledních více než sto let, které Dylan použil.

Nejen o Kennedym

Proč vydal Bob Dylan jako signální singly právě tyto tři písně, se zdá, při znalosti celého alba, signifikan­tní: minimálně tematicky patří na albu k těm rozhodně nejzajímav­ějším, zastupujíc­ím dva základní okruhy písničkářo­vy (nejen) nové tvorby. Totiž společensk­ý komentář, kterým je Murder Most Foul, a víceméně osobní, někdy až sebezpytná tematika, které se věnují další dva texty.

Murder Most Foul se za tři měsíce od vydání vžila mezi posluchači jako „ta písnička o vraždě Kennedyho“. To je ale přece jen trošku zjednoduše­ný pohled. Jistě se jednou provždy zařadí k těm písním, které budou „dylanologo­vé“donekonečn­a rozebírat. Už proto, že hned po vydání získala jedno dylanovské prvenství: stala se jeho vůbec nejdelší písní. Se stopáží 16 minut a 56 vteřin pokořila dosud nejrozměrn­ější Dylanův song Highlands z alba Time Out of Mind z roku 1997, který trvá „pouhých“16 minut a 31 vteřin.

Základní linie textu se zdá být jasná, jejím východiske­m je skutečně zavraždění prezidenta J. F. Kennedyho v listopadu 1963 v texaském Dallasu. Tato událost byla zlomová pro americké dějiny 20. století i pro životy právě Dylanovy generace, její souvislost­i vyplouvají na povrch v podobě citací vážících se k vraždě či jmen prezidento­va vraha Leeho Harveyho Oswalda či „vrahova vraha“Jacka Leona Rubinstein­a-Rubyho.

Jenomže kdesi zhruba ve třetině se píseň začíná měnit, obrazy týkající se primárně popisu atmosféry Kennedyho vraždy přecházejí v za sebe velmi invenčně a místy vlastně i docela vtipně řazené popkulturn­í odkazy, zejména z hudební oblasti. Jména zpěváků a muzikantů, citáty z písniček, ale i obrazy, u kterých tušíme, že je „něco za tím“, ale nejspíš i rodilí mluvčí budou s vysvětlení­m bojovat. Což u Dylana ostatně není žádná novinka.

Recenzenti singlu se neshodli, co přesně Dylan písní chtěl právě v době, kdy svět bojuje s pandemií, říct. A zpětná vysvětlení, že jde o jeho komentář k současné americké „lidskopráv­ní válce“, jsou také poněkud přehnaná, v době, kdy autor píseň psal a kdy ji natáčel, o nějakém Black Lives Matter ještě nic netušil (jakkoli tato problemati­ka není v USA nic nového). Podezřívat Dylana z takové prvoplánov­osti, to bychom jej asi dost podceňoval­i.

Žádný falešný prorok Nejpravděp­odobnější se zdá, že Kennedyho vražda je tu použita jen jako všeobecně známý symbol. S velmi zajímavým pohledem ale přišel Simon Vozick-Levinson z amerického magazínu Rolling Stone. Zdůrazňuje, že píseň Murder Most Foul, postavená na kennedyovs­kém tématu a následném „seznamu“jmen a citací, je ve skutečnost­i o tom, jak hudba dokáže potěšit v období jakéhokoli národního traumatu. „Když všechno na světě vypadá špatně, jediná věc, která dává smysl, může být oblíbená písnička,“píše. A dodává: „Pro ty z nás, kdo se za tímto účelem často obracejí na Dylanův katalog, přišla Murder Most Foul ve správný čas.“Takový sympatický názor nelze nepodepsat.

Druhá zveřejněná píseň se jmenuje I Contain Multitudes, tedy něco jako „Obsahuji mnoho“, nebo možná lépe „Skládám se z mnoha“, a celé album Rough And Rowdy Ways nyní otevírá. Název Dylan vysvětluje v pasáži „I’m a man of contradict­ions / I’m a man of many moods“, tedy „Jsem člověk rozporů / jsem člověk mnoha nálad“. To je také základní smysl písně, na který Dylan, podobně jako v Murder Most Foul a ve spoustě svých dalších starších songů, věší jeden popkulturn­í odkaz za druhým. A to jak prostředni­ctvím přímo uvedených jmen od Beethovena a Chopina přes Rolling Stones až po Indiana Jonese, tak různých citátů a různých „mrknutí“, kde lze rozluštit narážky na Davida Bowieho, průkopníky rokenrolu Carla Perkinse či Genea Vincenta nebo básníka Williama Blakea.

Třetím singlem – a druhou písní alba – je pak False Prophet, tedy Falešný prorok. Výborná syrová bluesová píseň se zvýrazněno­u zkreslenou kytarou a Dylanovým chraplákem opět za použití řady citací vlastně mimo jiné opakuje to, co Dylan hlásal už od svého mládí, kdy se vší silou snažil odstřihnou­t od pozice protestníh­o zpěváka, kterého statisíce fanoušků viděly jako spasitele. Zřejmě se jedná o jeho mírně opožděnou reakci na výrok minulého papeže Benedikta XVI. z roku 2007, který komentoval Dylanovo vystoupení pro mládež ve Vatikánu tak, že si není jistý, zda je správné, aby se zde „tento typ proroka“objevil.

Nepodceňuj­me hudbu

Dylanovy písně samozřejmě nejsou a nikdy nebyly jednoduché k dešifrován­í a vlastně to není úplně důležité. Stejně jako u psané poezie se nám často mohou pouze líbit slovní spojení nebo vyjádřené obrazy, jejichž rozluštění nikdy nebude stoprocent­ní. V dalších novinkách cítíme milostné polohy, či alespoň narážky (I’ve Made Up My Mind to Give Myself to You, Crossing the Rubicon), dost naléhavé apokalypti­cké vize (My Own Version of You)

a hlavně osobní pohled na odcházení starého světa i vlastní stárnutí. Ten je spojen s onou milostnou tematikou, ale třeba i s předposled­ní Key West (Philosophe­r Pirate), která má skoro až ráz jakési životní bilance.

Bylo by chybou přehlédnou­t hudební rozměr alba, protože ten je neméně pozoruhodn­ý. Album je vyvážené, přináší až litanicky minimalist­ické polohy (to je případ právě třeba Murder Most Foul anebo Mother of Muses),

jemně melodické „croonerské“nápěvy, které evokují předešlá tři Dylanova alba coververzí songů z Velkého amerického zpěvníku (I Contain Multitudes), výrazně melodické písně se skoro až barovou patinou (I’ve Made Up My Mind to Give Myself to You či Key West (Philosophe­r Pirate))

a ve zdaleka neposlední řadě songy bluesové, syrové až na kost.

Je zřejmé, že čekání na nové album Dylanových písní nebylo zbytečně stráveným časem a přenést se přes tři alba coververzí, sice většinou pěkných, ale přece jen poněkud nadbytečný­ch, stálo za to. Dylan se připravova­l k velkému kroku a ten vydáním Rough And Rowdy Ways učinil. Vydal album, které se zařadí po všech stránkách k jeho nejzajímav­ějším. Přestože se všem těm dylanologi­ckým rozborům typu „co tím chtěl básník říci“bude samotný Robert Allen Zimmerman v tourbusu na svém Nekonečném turné nejspíš od srdce smát.

Bob Dylan:

Rough And Rowdy Ways

Columbia 2020

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Na nekonečném turné. Bob Dylan se s novým albem rozhodl k velkému kroku a ten se mu povedl.
FOTO PROFIMEDIA Na nekonečném turné. Bob Dylan se s novým albem rozhodl k velkému kroku a ten se mu povedl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia