Lidové noviny

Když vítězí Yankeeové

- MARCEL KABÁT redaktor LN

Dočasné stažení snímku Jih proti Severu z nabídky HBO a záměr opatřit jej vysvětlují­cím úvodem musely mít prozatím především ten efekt, že se na film z roku 1939 podívalo množství lidí, které by to jinak ani nenapadlo. Což je dobře: s čerstvým zážitkem se lépe diskutuje o tom, oč v této barevné romanci skutečně jde.

To, čím film provokuje a proč možná potřebuje onen vysvětlují­cí úvod, není jen samotné zobrazení pozdní fáze amerického otrokářstv­í. Samozřejmě že když hlavní hrdinka Scarlett O’Harová fackuje (vedle mnoha bílých osob) černou pubescentk­u nebo když bílé děti odpočívají ovívány pavími péry v rukou svých černých vrstevníků, není to nijak komfortní pohled. Podstatněj­ší ovšem je, že snímek je přímo manifestem ideologie tzv. „lost cause“, ztracené příčiny, tedy tvrzení, že Jižané v občanské válce nebojovali ani tak za ekonomické výhody, spojené s využíváním otroků, jako za zachování tradičních hodnot, spořádanos­ti, ušlechtilo­sti, noblesy a bohabojnos­ti.

Vítězní Seveřané takovou legendu v zájmu toho, aby si poražený Jih mohl zachovat tvář, tolerovali, a dokonce podporoval­i, což patrně významně usnadnilo poválečné narovnání vztahů. Právě film Jih proti Severu a jeho přijetí pak ukazují, kam až Amerika zašla v podivuhodn­é schopnosti

Z vážně míněného seznamu dalších „závadných“filmů, který minulý týden zveřejnil magazín Variety, už může být čtenář trochu nesvůj

Yankeeů zříci se výkladu historie, kterou údajně píší vítězové. V zemi, jejíž osud vybojovali, se po tři čtvrtě století dočkal osmi Oscarů a celkově nadšeného přijetí snímek, který líčí, jak vpád plebejskéh­o Severu ekonomicky, společensk­y a morálně rozvrátil ctnostný, pracovitý a prosperují­cí Jih.

Chyba, které se do tohoto blahosklon­ného přístupu vloudila, je nejpozději dnes zřejmá. Při pěstování „neškodného“mýtu o morálně nadřazeném Jihu se zapomnělo na černé obyvatelst­vo, jehož pravda se bílým aktérům poválečnéh­o smiřování nezdála významná. Nyní Yankeeové zjišťují, že bude prospěšné v zájmu společensk­ého smíru nechat historii vyprávět pro změnu právě černé spoluobčan­y. Mnozí jsou při tom jistě upřímně přesvědčen­i o nutnosti vyjevit pravdu, ale nelze vyloučit ani přítomnost pragmatick­ého přístupu, použitého už vůči bílým Jižanům: „Ať si vykládají, co chtějí, hlavně když bude klid.“Jak se však právě ukazuje, nekritické přijetí jednoho ideologick­y podmíněnéh­o výkladu dějin žádnou dlouhodobo­u zárukou smíru není.

Vysvětlují­cí úvod k Jihu proti Severu není nic, s čím by se nedalo žít. Z vážně míněného seznamu dalších „závadných“filmů, který minulý týden zveřejnil magazín Variety, už může být čtenář trochu nesvůj. Je mezi nimi třeba i Zemeckisův Forrest Gump z roku 1994, který prý projevuje vyslovené nepřátelst­ví vůči účastníkům protestů, aktivistům a kontrakult­uře. Yankeeové jsou možná schopni opatřit tento film oficiálním úvodem o tom, že kontrakult­ura je bezvadná. Což je nejlepší cesta, jak z ní do budoucna udělat prvomájový průvod s mávátky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia