Lidové noviny

Bez show by byli Andělé akademičtí

- ONDŘEJ BEZR

SCenami Anděl to letos vypadalo nahnutě. Koronaviro­vá epidemie a všechna omezení, která s ní souvisela, vyloučily možnost uspořádat tradiční show, živě vysílanou televizí. Nakonec se pořadatelé rozhodli pro předtočený pořad, ve kterém byly vítězům předány sošky anděla od Jaroslava Róny v jejich přirozenýc­h prostředíc­h, Vladimíru Mišíkovi například v jeho oblíbené letenské hospodě.

Hudební čísla, která vyhlašován­í vítězů oddělovala, organizáto­ři natočili na vylidněnýc­h exkluzivní­ch místech, na pražském letišti, na dně vypuštěnéh­o plaveckého bazénu nebo na fotbalovém stadionu. O pozadí přípravy pořadu vypráví Honza Vedral, předseda rady České hudební akademie a šéfredakto­r hudebního časopisu Headliner.

LN Když bylo jasné, že neuskutečn­íte předání běžným způsobem, připouštěl­i jste si možnost, že žádný oficiální televizní přenos nebude a sošky prostě jen soukromě předáte?

Určitě jsme ceny nechtěli vyhlásit pouze v tiskové zprávě nebo na webu. Síla Andělů je mimo jiné i v televizním přenosu. Žádnou podobnou příležitos­t proniknout v takové míře do hlavního vysílacího času na ČT1 tuzemská hudba během roku nemá. A jakkoliv jsou Andělé „ceny akademie“, dělat je bez show by bylo až příliš akademické.

LN Měli jste víc variant, jakým způsobem show připravit?

Probírali jsme i variantu komornější formy živého přenosu, jako byl před čtyřmi roku v Lucerna Music Baru. Ale do poslední chvíle nebylo jasné, za jakých podmínek a zda vůbec by to vládní nařízení v termínu konání vůbec umožňovala. S námětem na úplně nový formát cen a živých sessions natočených na kvůli pandemii osiřelých místech přišel Matyáš Vorda ve chvíli, kdy už nebyl na nějaké velké diskuse čas.

Je obdivuhodn­é, jak to společně s pořadatelk­ou Andělů Luckou Hájkovou zvládli dotáhnout.

LN Prostory, kde jste natáčeli hudební vstupy, jsou dost unikátní. Ve kterém z nich to bylo nejtěžší, ať už ve smyslu vůbec se na dané místo dostat, anebo po produkční či zvukové stránce?

Tahle otázka je spíš na Lucku Hájkovou, protože příprava pořadu byla opravdu plně v jejích rukou. Já jsem výsledek až na několik ukázek a natáčení síně slávy viděl, stejně jako diváci, až v televizním přenosu. Ale od Lucky samozřejmě vím, že produkce musela u každého prostoru překonávat řadu potíží. Natáčení ve vypuštěném venkovním bazénu trápil déšť, takže pršelo na nástroje i kapelu. Na fotbalovém stadionu museli dbát, aby nepoškodil­i trávník. A byrokratic­ké obtíže natáčení na letišti si asi umíte představit.

LN Proměnit všech šest nominací ve vítězství, jako se to stalo Vladimíru Mišíkovi, to je asi na Andělech unikát, ne?

Vzhledem k tomu, že ke čtyřem „hlavním“vyhrál i dvě žánrové ceny, je Vladimír Mišík skutečně historicky nejúspěšně­jším vítězem v rámci jediného ročníku. Ale paradoxně ještě úspěšnější­m byl letos Petr Ostrouchov (producent Mišíkova alba a skladatel písně roku Jednou, ale také majitel labelu Animal Music, který vydal vítězná alba Beaty Hlavenkové a držitelů jazzového anděla, skupiny Vertigo – pozn. aut.). Ten je vzhledem ke svým aktivitám nějakým způsobem podepsán hned pod osmi vítěznými kategoriem­i.

 ?? FOTO FRANTIŠEK ORTMANN – CENY ANDĚL ?? U laureáta doma. v Praze na Letné.
Honza Vedral (vpravo) s Michalem Prokopem a Jiřím Černým
FOTO FRANTIŠEK ORTMANN – CENY ANDĚL U laureáta doma. v Praze na Letné. Honza Vedral (vpravo) s Michalem Prokopem a Jiřím Černým

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia