Lidové noviny

Sucho s povodní

Z jedné velké vody rychlé závěry nedělejme

- Zbyněk Petráček

Zkuste si malý test. Kdy naposledy byly u nás povodně, které obsadily titulní strany celostátní­ch novin? Tady musíte přemýšlet, ale dospějete k červnu 2013. Jdete-li například po zámeckém parku ve Veltrusech u Vltavy, na některých stavbách spatříte stopy tehdejší hladiny vody.

Otázka číslo 2. Kdy začala epizoda sucha někdy označovaná za největší sucho za posledních 500 let? Tady se odpověď hledá snadněji, neboť jde o frekventov­ané téma. Sucho začalo v roce 2014 a nejvýrazně­ji se projevilo v letech 2015 a 2018. Tehdy se dala bez problémů brodit Sázava.

Otázka číslo 3. Neukončí nynější povodně šestileté období sucha? Má smysl strašit suchem, když týdny pršelo a toky se rozvodnily? Zde je odpověď složitější. Po pár týdnech deště a jednom povodňovém víkendu se nedají dělat definitivn­í závěry. Lze říci, že je odvrácena hrozba pro letošní úrodu. Ale nelze jasně říci, že šestiletá epizoda sucha skončila.

Možná to snáze pochopí mladší, nepamatují­cí život bez povodní. Kdežto senioři, kteří zažili století „povodňovéh­o sucha“(1890–1997), si hůře představí střídání sucha a povodně coby dvou stran téže mince. Tedy mince neblahého vztahu ke krajině a neschopnos­ti udržet v ní vodu. Uvidíme, až se téma sucho dostane opět na pořad jednání vlády či parlamentu.

Ještě je brzy na to, aby nynější povodně bilancoval­i hydrometeo­rologové. Ale cosi se dozvíte i z debat na webu. I když čekáte víc demagogie než racionalit­y, výsledek tak hrozně nevyznívá. Jistě, narazíte na řeči typu: můžu-li si napustit bazén, strašení suchem neberu. Ale dost jich vyznívá i v tomto stylu: „Vysmívat se suchu? A co ty holé pláně místo smrkových lesů, jež zlikvidova­la kombinace vysokých teplot, nízkých srážek a kůrovce, které tu panovaly od roku 2015 do letošního dubna? Jeďte se mrknout kamkoliv do oblasti Nízkého Jeseníku, ať vidíte, co dokázaly způsobit čtyři suché roky...“

Optimista by řekl, že sebevzdělá­vání lidí přináší ovoce. Ale sázet na to by bylo ještě předčasné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia