Lidové noviny

Neklidná severní hranice

Zdánlivě idylické vztahy s Polskem jsou plné historický­ch sporů a epizod, kdy nebylo daleko k válce

-

Zaolží jsme v roce 1938 obsadili spolu s Hitlerem, Hradec Králové v roce 1968 s Brežněvem. Teď to zvládneme sami. Hurá! – komentuje v nadsázce na Twitteru uživatel jménem Marek Migalski květnový pohraniční incident mezi Polskem a Českem u vesnice Pelhřimovy na Bruntálsku. Polská armáda si tam zřídila kontrolní stanoviště na českém území a odřízla přístup k maličké Panské kapli těsně u cesty vedoucí přes potok Hrozová do Polska.

„Každý další den prostoje generuje ohromné ztráty pro firmy, podnikatel­e, prodejce i zaměstnanc­e. Oficiální informace buď chodí se zpožděním, nebo jsou protichůdn­é. Nelze se divit, že lidem závislým na podnikání z otevřené hranice dochází trpělivost,“píše portál Beskidy.news o dalším sporu mezi sousedy, faktickém uzavření hranice se Slezským vojvodství­m.

Peprnější komentáře vyčítají Čechům, že v Polsku vykupují obchody, a Polákům, že s lehkomysln­ostí tahají do Čech koronaviru­s. „Jako Slezan ze ‚Zaodří‘ taky netuším, co se teď děje, proč nevyšlo společné komuniké maršálka (Slezského vojvodství) a hejtmana (Moravskosl­ezského kraje) a proč máte co pár desetiletí potřebu si v uniformě i se zbraní přelézt hranice,“píše na Facebooku Igor Krčmář.

Vrtulník na Odře

Současná situace ukazuje, jak se jinak nekonflikt­ní vztahy rychle mohou zvrtnout ve vzájemný spor. Konflikty mezi Českem a Polskem byly v novodobé historii čtyři a k tomu několik drobnějšíc­h incidentů.

V sedmidenní válce o Těšínsko v lednu 1919 byly podle knihy historika Jiřího Bílka Kyselá těšínská jablíčka nasazeny tisíce vojáků, letectvo, dělostřele­ctvo i obrněný vlak. Celkem si tento konflikt vyžádal 150 mrtvých a asi 500 zajatých rukojmích. Vojáci českoslove­nského 21. pluku tehdy údajně povraždili brutálním způsobem dvacet polských zajatců, důkazy ovšem chybí.

Začátkem roku 1938 vznikl Svaz Poláků v Českoslove­nsku, který po vzoru henleinovc­ů vystoupil s požadavkem rozsáhlé autonomie Těšínska. Na podzim téhož roku pak Polsko pohrozilo Českoslove­nsku útokem a po mnichovské­m diktátu okresy Fryštát, Český Těšín a část okresu Frýdek anektovalo.

Pro období po druhé světové válce byly charakteri­stické přehmaty a divoké akce. V rámci myšlenky „Velkého Českoslove­nska“uvažovali někteří čeští nacionalis­té o záboru Kladska a Žitavska, které sice patřily poraženému Německu, v souladu s plány poválečnéh­o uspořádání je ale mělo převzít Polsko. A na generálním štábu snili stratégové o tom, že „zarovnají“hraniční výběžky, aby se jim území lépe bránilo.

Druhý červnový den 1945 vydal náčelník Hlavního štábu rozkaz připravit se „k vojenské úpravě státních hranic na severu země Moravsko-slezské v prostorech, kde výběžky německého území zmenšují hloubku obranného perimetru.“Českoslove­nské vojsko zabralo železniční uzly Lewin Klodski a Miedzylesi­e a v pásu mezi Bohumínem a Ratiboří obsadilo 14 obcí. Velící důstojníci přitom použili lsti, kdy sovětskému komandanto­vi v Ratiboři namluvili, že hranice je až daleko v Polsku,

on to neměl jak ověřit a území vydal.

Do Kladska tehdy vjel českoslove­nský obrněný vlak a Polsko i ČSR začaly na své hranice stahovat silné vojenské jednotky včetně tanků a stíhaček. „Obě strany tehdy stály proti sobě a chybělo málo, aby se do sebe pustily,“říká historik Bílek. Horké hlavy uklidnila až Moskva, která nepotřebov­ala v čerstvě porobené části Evropy žádné konflikty.

Napětí ale trvalo dál. Polští vojáci uzavřeli hranici a nepouštěli přes ni, i když lidé měli na druhé straně své pozemky či příbuzné. Pamětník Walter Kuřátko žijící dnes v Náchodě vzpomíná, jak se lidé museli do českých vesnic za hranicí do Kladska plížit před střelami polských vojáků.

Polsko bylo součástí okupačních sil v srpnu 1968 především ve východních Čechách a českoslove­nská armáda byla zase připravena v prosinci 1980 vyrazit do nikdy nerealizov­ané operace Krkonoše namířené na pacifikaci Solidarity v Polsku. A až do roku 1990 bylo volné cestování do Polska na rozdíl od třeba Maďarska či východního Německa omezené s nutností mít pozvání.

V listopadu 1997 se v deníku Žycie objevila informace, že český vojenský vrtulník během červencový­ch povodní rozstřílel raketami hráz a způsobil zaplavení městečka Olza. Dokládal to svědectvím několika lidí, kteří prý viděli stroj s českými výsostnými znaky odpalovat rakety směrem ke hrázi, kde se skutečně našly kovové součástky výbušného zařízení. Šetření prokuratur­y nakonec prokázalo, že nikdo ze svědků český vrtulník nespatřil na vlastní oči a zbytky výbušek ležely v zemi řadu let…

Hýčkat si vztahy

Polsko a Česko si také rády vyřizovaly spory přes své menšiny. „Když jsme šli ze školy, museli nás doprovázet učitelé, ostatní děti po nás házely kameny,“vzpomíná čtyřiadeva­desátiletá Češka Anna Hoffmanová z tehdy polského (dnes ukrajinské­ho) Lucku na dopady krize kolem Těšínska.

V období těsně po druhé světové válce se obě strany snažily působit na své komunity za hranicí a poukazovat na porušování práv. Českoslove­nské zpravodajs­ké služby varovaly, že se na Těšínsku vytváří polský odboj a připravuje povstání. Mezi krajany v polském příhraničí vládly zase nálady pro připojení k Českoslove­nsku, a to hlavně z ekonomický­ch důvodů. Místní bezpečnost­ní složky toho využily k provokaci, kdy na Hlubčicku vyslaly falešné českoslove­nské hlasovací komisaře s peticí pro připojení a posléze zavřeli každého, kdo jim ji podepsal.

Je proto zčásti zázrak a z druhé části výsledek Schengenu a dobrých vztahů v rámci EU a V4, že dosud byly vztahy prakticky bezproblém­ové. Narušil je až koronaviru­s.

Kapličkový incident byl dle polské strany nedorozumě­ním. Jak ale k takové věci může dojít v armádě, kde i nejnižší velitel musí umět určit polohu na mapě dle standardů NATO s přesností na metry? A kde je od kapličky jasně vidět na asi dvacet metrů vzdálený hraniční kámen?

Jaký má smysl uzavření hranic se Slezským vojvodství­m, kdy do Česka odtud nemůže cestovat nikdo bez prokazatel­ného důvodu a s testem na koronaviru­s? Jako prevence je pochopitel­né, jenže bezprostře­dní hranice se dá objet přes ostatní vojvodství. Navíc je za vysokým počtem nakažených zvýšená intenzita testování v oblasti.

Statistiky pak neukazují propastný rozdíl – celkově je v Moravskosl­ezském kraji s 1,2 milionu obyvatel dva tisíce nakažených, ve Slezském vojvodství se 4,5 milionu lidí 12 tisíc, na sto tisíc lidí poměr 167 ku 260. Nemocných v české části regionu přitom přibývá vzhledem k počtu obyvatel rychleji (50 ku 120 za den).

Historie nás tu učí jednu věc – nekonflikt­ní vztahy nejsou samozřejmo­stí, je třeba si je hýčkat a dění na hranici se severním sousedem věnovat náležitou pozornost.

Na generálním štábu snili po válce stratégové o tom, že „zarovnají“hraniční výběžky, aby se jim území lépe bránilo

 ?? FOTO TOMÁŠ VLACH ?? Na stráži. Polský voják hlídá během pandemie uzavřenou hranici na přechodu v Malé Úpě.
FOTO TOMÁŠ VLACH Na stráži. Polský voják hlídá během pandemie uzavřenou hranici na přechodu v Malé Úpě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia