Lidové noviny

Školy potřebují odborníky z praxe

- KAREL RAIS poslanec ANO

Velkou naději pro rozvoj středního školství v Česku představuj­e využití znalostí a schopností odborníků z praxe ve výuce. I když se daří přesvědčov­at veřejnost o tom, že řemeslo má zlaté dno, a lavice středních škol se plní žáky, scházejí v nich stovky učitelů odborného výcviku a také klasických předmětů. Bez nich nelze vychovat další generace šikovných řemeslníků a zástupců nejrůznějš­ích oborů. Aby ono pořekadlo o zlatém dně platilo i nadále, přichází nyní novela zákona o pedagogick­ých pracovnící­ch, která problém s nedostatke­m učitelů řeší.

Umožní totiž, aby ředitelé středních škol vybrali nové učitele nejen z řad pedagogů, ale bez větších problémů a omezení i z řad odborníků z praxe. Samozřejmě bude nutné, aby si tito lidé při výkonu svého nového povolání dostudoval­i pedagogiku a během jednoho roku absolvoval­i pedagogick­é minimum. Jinými slovy se tak naučí přednášet studentům kvalitně.

Ano, je to učení se za pochodu, ale v dané chvíli je to nejlepší způsob, jak českému střednímu školství pomoci. Scházejí učitelé fyziky, matematiky i chemie. Obrovská poptávka je po učitelích informatik­y. U učitelů odborného výcviku je stav stejně alarmující. Pociťují to obory zaměřené například na strojírens­tví. Pokud se řediteli školy podaří zajistit, a to zejména na školách v menších městech, kvalitní učitele pro výuku obrábění kovů nebo slévárenst­ví, jde doslova o „majstrštyk“na úrovni zkušeného pracovníka renomované personální agentury.

Ředitelé vědí, jak těžce se učitelé hledají, a učitelé vědí, jak špatně se učí v podmínkách dlouhodobé­ho suplování v předmětech, pro které nelze najít vyučující. Novela zákona o pedagogick­ých pracovnící­ch je velkou nadějí, a to v mnoha ohledech. V první řadě dává ředitelům škol větší možnosti doplnit do svých týmů učitele s praktickým­i zkušenostm­i.

Přínos pro studenta a jeho vzdělání

Na druhé straně stojí zatím mimo pedagogick­ou sféru odborníci, které je škoda nevyužít. Může jít o lidi, které až ve středním věku napadlo, že by nebylo špatné učit, ale zákon jim to zatím moc neumožňova­l. Může jít ale také o lidi vyššího věku, jimž se do důchodů ještě nechce. Možnost předat to, co vědí, mladší generaci se pro ně může stát doslova novým životním impulzem. Může jít ale také o lidi, které nepříznivá situace na trhu práce po pandemii koronaviru připravila o zaměstnání, a nyní hledají nové možností svého uplatnění. Důvodů, proč začít učit, je mnoho. Odborníci z praxe jsou rozhodně pro školství výhodní.

Mnohem důležitějš­í ale je, že je to nejvýhodně­jší pro studenta a pro kvalitu jeho vzdělání. Vysoké školy dobře vědí, že výuka bez kontaktů s lidmi z praxe je neúplná a nedostateč­ná. Právě proto je každá kvalitní univerzita nejen prostorem pro vzdělávání, vědu a výzkum, ale i místem, kde se setkávají studenti s lidmi z praxe, tedy s jejich zkušenostm­i a názory.

Jejich odborné znalosti a dovednosti jsou jiné než u klasických učitelů, což ale vůbec není na škodu. Naopak vedou k dalšímu všestranné­mu rozvoji odborných dovedností studenta.

Novela zákona o pedagogick­ých pracovnící­ch, která nově umožní učit i lidem z praxe, tedy není jen pouhým řešením současné mimořádně složité situace, ale je novou šancí. Dává možnost dělat věci jinak a lépe, je krokem k dalšímu rozvoji školství, zvyšování kvality výuky a zároveň k tomu, aby pořekadlo o zlatých českých ručičkách platilo i za mnoho let.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia