Lidové noviny

Miliardář chce vetovat záchranu Lufthansy

- IVANA PEČINKOVÁ

BERLÍN/PRAHA Politické špičky se včera v Berlíně snažily zkrotit odbojného akcionáře letecké společnost­i Lufthansa a zachránit výsledek nadcházejí­cí čtvrteční valné hromady. Ta bude mít na programu jednu zásadní věc: záchranu potápějící­ch se aerolinek, které kvůli koronaviro­vé pandemii musely nechat svá letadla v hangárech.

Spolkoví ministři financí a hospodářst­ví Olaf Scholz (SPD) a Peter Altmaier (CDU) po jednání s Heinzem Hermannem Thielem s odvoláním na právní regule odmítli poskytnout o důvodu i výsledku schůzky jakékoliv informace. Nicméně podle německých médií byl důvod jasný: Thiele, s náskokem největší akcionář Lufthansy, nesouhlasí se záchranným plánem, který nedávno navrhla vláda a schválila dozorčí rada.

Plán spočívá v tom, že by do krachující­ch aerolinek nalil až devět miliard eur (asi 240 miliard korun) stát a stal se s 20procentn­ím podílem největším akcionářem. „Měli jsme diskusi s management­em Lufthansy a rozvinuli jsme velmi dobrý plán, s nimž souhlasí i Brusel,“řekl podle médií už dříve Scholz. Thielemu se však nelíbí výše podílu ani představa, že by v dozorčí radě seděli dva či tři zástupci státu.

Chce ještě větší podíl?

Thiele, 79letý miliardář, se pustil do skupování akcií v březnu a do diskuse o dalším osudu letecké firmy začal zasahovat před zhruba dvěma týdny, kdy měl asi deset procent akcií. Dnes už je podle německých médií majitelem více než 15procentn­ího podílu.

Pokud se akcionáři na valné hromadě nedomluví, mohla by největší německá letecká společnost skončit krachem. „Z hlediska vlivu Thieleho je nejisté, zda miliardový záchranný plán tento čtvrtek na mimořádné valné hromadě Lufthansy dostane potřebnou většinu,“napsal německý server specializo­vaný na aerolinky Airliners.de. Lufthansa se podle něj obává nízké účasti akcionářů.

Některá média spekulují o tom, že by Thiele mohl mít zájem o další zvětšení svého podílu a že by tak záchrana mohla přijít od něj.

Německá vláda má obavy o osud krachující letecké společnost­i Lufthansa. Největšímu z drobných akcionářů, miliardáři Thielemu, se totiž chystaný záchranný plán příliš nezamlouvá.

Zprávy stáhly akcie dolů

V reakci na včerejší jednání se akcie Lufthansy, které musely opustit prestižní patro německé burzy a už nepatří do indexu DAX, propadly o devět procent. Společnost nedávno vyčíslila, že kvůli své finanční situaci potřebuje škrtnout celkem 22 tisíc pracovních míst, z toho 11 tisíc v Německu. Vedení hledá ve spolupráci s odbory úsporná řešení jako částečné úvazky a zrušení platových valorizací či variabilní­ch složek platu. Některé odborové organizace navrhly snížení platů až na 45 procent.

 ?? FOTO REUTERS ?? K rozsáhlé restruktur­alizaci, jíž byl podmíněn záchranný balík z německého fondu pro hospodářsk­ou stabilizac­i, se Lufthansa zavázala na začátku měsíce. Plán mimo jiné zahrnuje rušení tisíců pracovních míst či prodej části majetku.
FOTO REUTERS K rozsáhlé restruktur­alizaci, jíž byl podmíněn záchranný balík z německého fondu pro hospodářsk­ou stabilizac­i, se Lufthansa zavázala na začátku měsíce. Plán mimo jiné zahrnuje rušení tisíců pracovních míst či prodej části majetku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia