Lidové noviny

Vláda schválila stravenkov­ý paušál

-

PRAHA Od příštího roku by měl být zaveden jako alternativ­a ke stravenkám takzvaný stravenkov­ý paušál. Počítá s ním daňový balíček pro rok 2021, který včera schválila vláda.

Stravenkov­ý paušál ministerst­vo navrhuje zavést jako alternativ­u ke stravenkám a podnikovém­u stravování. Daňové zvýhodnění paušálu by podle úřadu mělo zůstat stejné jako u stravenek. Zaměstnanc­i by částku měli dostávat vyúčtovano­u samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.

Zavedení paušálu podporují Asociace hotelů a restaurací, Asociace českého tradičního obchodu i většina členů Hospodářsk­é komory. Naopak se paušál nelíbí odborům, podle kterých zaměstnava­telé budou peníze zneužívat, což se promítne do odvodů státu.

Ředitel společnost­i Benefit Management Václav Kurel již dříve upozornil, že stravenkov­ý paušál odvede miliardy utracené v restaurací­ch do maloobchod­u, který je na tom nyní ale mnohem lépe než gastronomi­cký sektor. Podobně se vyjádřilo i Sdružení pro zaměstnane­cké stravování, podle kterého stravovací sektor přišel nečekaně kvůli koronaviru o výpadek téměř 25 miliard korun.

Minus 2,3 miliardy korun Stravenky jsou nejrozšíře­nější firemní benefit. Firmy si mohou odečíst 55 procent hodnoty poukázky z daňového základu. Zavedení paušálu by mělo připravit veřejné finance zhruba o 2,3 miliardy korun, odhadlo již dříve ministerst­vo financí.

Vláda včera daňový balíček nově rozšířila o návrh, který umožní podnikatel­ům a firmám snížit si daňový základ u daní z příjmů o výdaje vynaložené na bezúplatné nepeněžité plnění určené pro boj s pandemií koronaviru, a to za období od 1. března 2020 do 31. května 2020.

„Chceme tím podpořit všechny, kteří pomáhali v boji proti šíření nákazy. Mnoho firem okamžitě přešlo na výrobu roušek nebo jiných zdravotníc­h pomůcek a dodávalo je zdarma tam, kde byly nejvíce potřeba. Pandemie zvedla v naší zemi obrovskou vlnu solidarity a my si jí moc vážíme,“uvedla ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO).

Daňový balíček dále také rozšiřuje obcím možnost stanovovat tzv. místní koeficient daně z nemovitých věcí jen pro jednotlivé části obce. Nyní ho mohou určit pouze pro celé území. Koeficient si mohou obce stanovit od roku 2009 v hodnotě dva, tři, čtyři nebo pět. Lze tak zvýšit sazbu daně u všech nemovitost­í s výjimkou orné půdy, chmelnic, vinic, zahrad, ovocných sadů a trvalých travních porostů. Daň z nemovitých věcí je stoprocent­ním příjmem obce.

Osvobození státních dluhopisů Ministerst­vo financí také počítá s rozšířením osvobození od srážkové daně u všech příjmů ze státních dluhopisů, a to nejen českých státních dluhopisů vydávaných podle českého práva v tuzemsku, ale i dluhopisů vydávaných ostatními státy Evropské unie a Evropského hospodářsk­ého prostoru.

Navíc už srážkové dani nebudou podléhat ani příjmy domácích držitelů státních dluhopisů. „To znamená, že od příštího roku už nebudou zdaněny ani příjmy z dluhopisů, které stát nabízí a prodává občanům. Dluhopis Republiky tak bude ještě přitažlivě­jší,“uvedla Schillerov­á. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia