Lidové noviny

Studentský­ch brigád ubylo

Nabídka letních příležitos­tí pro studenty se zúžila. Vydělají si nejčastěji od 100 do 150 korun za hodinu

-

poslední termíny budou vypisované i v září. Střední vzdělávací instituce zachovaly tradiční podobu dvouměsíčn­ích letních prázdnin. „Nakonec jsem alespoň zkusila obeslat několik inzerátů slibujícíc­h přivýdělek na léto, ale od většiny adresátů jsem ani nedostala odpověď,“přidává ještě Vanda svoji zkušenost. než ve stejném období v minulém roce. Nejvíce nabízenými a zároveň vyhledávan­ými jsou teď pozice pokladních, obsluhy v gastronomi­i a úklidové práce,“dodává. Dle Dombrovské­ho patří mezi nejčastěji inzerované také řemeslné manuální práce, drobné činnosti v oblasti marketingu, roznášky, práce hostesky a zaměstnání v administra­tivě.

Brigáda v oboru se hledá těžko

Vysokoškol­ačka Radka v létě pravidelně pracuje jako instruktor­ka příměstský­ch táborů a hosteska na ochutnávká­ch. Žádný pokles pracovních nabídek v těchto oborech v porovnání s minulými léty ale zatím nepozoruje: „Brigády na léto hledám na internetov­ých stránkách jako Jobs.cz nebo Prace.cz a zdá se mi, že je jich dostatek.“

Podobný pocit má i student Michal: „Přijde mi, že nabídek je na pracovním trhu mnoho. Vidím ale problém v tom, že firmy mají obecně buď moc vysoké požadavky, které jako pouhý student nemohu splňovat, nebo nenabízejí odpovídají­cí finanční ohodnocení, anebo ta pozice pro mě není příliš atraktivní. A sehnat práci v oboru je teď pro studující skoro nemožné.“

V určitých oborech mají vysokoškol­ští studenti skutečně problémy sehnat placenou brigádu, a proto se uchylují spíše k neplaceným stážím v průběhu školního roku. Peníze se pak snaží vydělat mimo obor, a to právě ve volných letních měsících.

Co se ale týká šíře nabídky brigádních míst, situace se neustále mění. Někdy přibyde na portálech i pár desítek nových inzercí denně, jindy je to jen v řádech jednotek. Podle údajů ze serveru Fajn-brigady.cz je letos výběr letních přivýdělků oproti minulým rokům menší, ale s postupným uvolňování­m opatření se nábory začínají rozjíždět a počet nabízených pozic každým dnem roste. Jen za poslední měsíc se množství zadaných brigád na tomto portálu zvýšilo o 60 procent.

Průměrný brigádník pracuje za 122 Kč / hod

Výše mezd za brigády zůstává přibližně stejná, jako tomu bylo loni. Nejlépe jsou na tom větší města jako Praha či Brno, kde průměrná mzda činí okolo 148 Kč / hod, nejméně si pak studenti vydělají ve Zlínském a také Ústeckém kraji. Podle serveru Indeed.com je letos průměrný plat brigádníků v ČR 122 Kč / hod. Nejčastěji se pohybuje v rozmezí zhruba od 100 Kč / hod do 150 Kč / hod, ale samozřejmě záleží na typu brigády. Nejvíce si v České republice studenti vydělají v marketingu, např. jako hostesky, či v IT oborech, nejméně při doplňování zboží či jako řadová obsluha v řetězcích rychlého občerstven­í.

Někteří šťastlivci mají na prázdniny zajištěné místo v rodinných firmách, které mohou za slušných podmínek zaměstnat i někoho z jejich přátel. „Syn a jeho dva kamarádi mi během prázdnin často pomáhají s chodem našeho e-shopu. Jsem takhle spokojeněj­ší, celá domluva byla jednodušší a vím, že se na ně můžu spolehnout,“vypráví vlastník obchodu s nářadím pan Žilka. I středoškol­ák Tomáš je se svou letní prací v rodinné restauraci spokojený: „Jsem rád, že si nemusím nic hledat, chodit na pohovory a pak třeba i řešit nějaké rozpory se zaměstnava­telem.“

Toto je ovšem značně specifický, možná pro některé až nedostupný druh letních brigád, protože se k němu lze často dostat jen přes doporučení od někoho známého.

Za hranice jako animátor? Zatím hlavně na Balkán Studentka pedagogiky Lenka jela loni jako animátorka do jednoho ze španělskýc­h hotelů. Letos zůstává doma v Plzni a plánuje dělat servírku v jedné z místních restaurací, protože si do zahraničí zatím netroufá a minulý zaměstnava­tel ji ani s žádnou nabídkou neoslovil. „Doufám ale, že příští léto bude epidemiolo­gický stav příznivějš­í, a já bych si tím pádem mohla najít práci znovu jako animátorka v nějakém přímořském letovisku,“plánuje Lenka.

„Nabídka brigád do zahraničí byla dlouho omezená kvůli uzavřeným hranicím, ale postupně se začíná navyšovat. Převážně se nyní hledají ošetřovate­lé pro seniory do Německa, avšak shání se už také animátoři do států na Balkáně nebo třeba au pair. Očekáváme, že poptávka bude po celé léto obdobná a možná se budou hledat lidé také na různé zemědělské práce, kde je predikován nedostatek pracovních sil,“komentuje aktuální brigádní příležitos­ti v zahraničí Hrtáň z Fajn-brigady.cz. Letní práce v cizině lákají mladé lidi nejen příslibem většího finančního ohodnocení, než by získali v tuzemsku, ale také možnostmi poznat odlišnou kulturu, zlepšit si komunikačn­í schopnosti v cizím jazyce a nasbírat nové zkušenosti z různých oblastí.

Za normálních okolností by nyní měla už řada studentů brigády nasmlouvan­é, ale letos ještě zdaleka není pozdě, naopak. „Nyní je ten nejlepší čas se po nějaké brigádě poohlédnou­t. Hlavně vzhledem k opětovnému zahájení náborů po koronaviru, kdy počet nabídek rychle roste. Uchazeči mají více šancí se uchytit a získat brigádu třeba nejenom na letní měsíce,“doporučuje Daniel Hrtáň.

Nejvíce nabízenými jsou teď pozice pokladních, obsluhy v gastronomi­i, hostesek, roznášky či administra­tivní a úklidové práce

Nejlépe placené letní brigády studenti najdou ve větších městech, jako je Praha či Brno, kde průměrná mzda činí okolo 148 Kč / hod.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Léto na poště. Jednou ze snadno dostupných brigád pro studenty je doručování listovních zásilek a balíků. ŠÁRKA VLASÁKOVÁ
FOTO SHUTTERSTO­CK Léto na poště. Jednou ze snadno dostupných brigád pro studenty je doručování listovních zásilek a balíků. ŠÁRKA VLASÁKOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia