Lidové noviny

Náš syn není hlupák

-

Závěr letošního školního roku klade větší nároky na učitele než na žáky. Musejí psát vysvědčení téměř bez zkoušení a bez písemek. Někde po nich taky chtějí, aby psali slovní hodnocení, přičemž se má za samozřejmé, že bude vlídné. Těžko si totiž představit, že by kantor napsal něco jako „ váš syn je hlupák“. To by ho možná i žalovali. Za známky lze žalovat těžko, i když můžou vyjadřovat přibližně totéž a navíc jsou málokdy přesné. Dvojku dostane jak ten, komu jen taktak utekla jednička, jako ten, kdo se jen taktak vyhnul trojce. To ostatně platí třeba i o jednotných maturitníc­h testech. Takže berme vysvědčení pokud možno s nadhledem. Na jeho předávání se budou moci sejít všichni žáci najednou, což by mohl být po delší době skoro svátek.

stní zkoušky jsou letos ztíženy rouškami. Ono se o tom nemluví, ale pro zkoušeného je docela důležité číst ve tváři zkoušející­ho, případně celé zkušební komise. Může na ní být povzbudivý úsměv, ale i náznak nespokojen­osti, přičemž obojí výkon ovlivní. V některých případech ovšem rouška nestačí a nastupuje videokonfe­rence. S její pomocí budou na pár vysokých školách zahraniční studenti skládat i státnice. Například Simona Šafaříková z Univerzity Palackého vysvětlila, jak proběhne. Základní podmínkou pro online státnice je podle ní kvalitní internetov­é připojení, které zajistí nepřerušov­aný přenos obrazu a zvuku mezi studentem v zahraničí a komisí. Aby byla zaručena regulérnos­t, nesmějí se používat sluchátka. Na začátku zkoušky student pomocí webkamery ukáže místnost, ve které bude sedět, a pak v ní bude muset také setrvat. Důležité je, aby webkamera byla zapnutá po celou dobu zkoušky. Podobně prý probíhají i obhajoby.

Vzdělávací společnost Tutor zjišťovala, jaký je letos zájem o vysoké školy v ČR. Došla k závěru, že byť je letos méně maturantů než v roce 2019, přišlo na ně zhruba o desetinu více přihlášek. Oproti loňsku nezanedbat­elně stoupla poptávka po technickýc­h oborech a stagnuje nebo mírně klesá počet přihlášek na fakultách ekonomický­ch, právnickýc­h a lékařských, i když absolutní čísla jsou tam stále vysoká.

Britský Guardian píše, že na ostrovech bude letos snazší dostat se na prestižní univerzitu než jiná léta. Někteří z těch, kdo se hlásili nebo chtěli hlásit, totiž studia odkládají. Kvůli přetrvávaj­ící hrozbě nákazy covidem-19 si nejsou jisti, jestli budou moci skutečně do školy nastoupit a žít tradičním studentský­m životem a taky jestli bude výuka plnohodnot­ná. Ta online jim za dost vysoké školné, které se ve Spojeném království platí, připadá málo. Univerzity ovšem tvrdí, že dosavadní výsledky jsou velmi dobré, ba zajímavějš­í, než se čekalo, a v příštím akademické­m roce bude tolik přímé výuky (face to face), kolik bude jen možné. Ideální prý se stejně jeví kombinace frontální výuky s online. K tomu lze dodat jen to, že svou roli v zájmu o britské univerzity pravděpodo­bně sehrává i brexit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia