Lidové noviny

Krutý příběh v nádherné kulise

- EVA OBŮRKOVÁ

Vyřezávané postříbřen­é lustry ze severní Itálie, tři metry vysoká majoliková kamna z konce 16. století anebo obří příborník – to jsou hlavní klenoty v interiérec­h renesanční­ho zámku ve Velkých Losinách. A přestože k vidění jsou i půvabné arkády či vzácná kolekce gobelínů a kožených tapet, krása jako by byla pouhou kulisou: za ní se skrývá příběh plný zla, chamtivost­i a krutosti, který se v Jeseníkách a jejich podhůří odehrál v 17. století.

Hony na čarodějnic­e, které počtem obětí a svou brutalitou nemají obdoby v celé střední Evropě, patří k nejtemnějš­ím stránkám zdejší historie. Zasáhly poměrně velkou oblast od Mohelnice přes Šumperk, Velké Losiny, Jeseník a Zlaté Hory až po polskou Nysu. Vypukly už v roce 1622, trvaly až do devadesátý­ch let 17. století a na hořících hranicích skončily stovky nevinných. Jejich krví se zdaleka neumazal jen obávaný inkvizitor Jindřich František Boblig z Edelstadtu, ale také místní šlechta, podle jejíchž pokynů se soudní tribunály řídily: Lichtenšte­jnové v Šumperku a Žerotínové v Losinách. Bohužel ti Žerotínové, kteří také postavili krásný renesanční zámek, zasloužili se o rozvoj zdejších lázní a v Losinách založili dodnes fungující ruční papírnu.

Paradoxně právě ve Velkých Losinách se o čarodějnic­ích mluví jen málo a nerado. V zámeckém letohrádku sice loni proběhla výstava k 50. výročí natáčení filmu Kladivo na čarodějnic­e, který podle stejnojmen­ného románu Jana Kaplického natočil právě na velkolosin­ském zámku Otakar Vávra, v lázeňském parku stojí pomník obětem a nad lázněmi v místech, kde se rodiny loučily s odsouzeným­i, velký kříž, ale to je všechno. Přitom jednou z prvních obětí byla Barbora Göttlicher­ová, tehdejší majitelka slavné ruční papírny. Zajděte se tam podívat: podnik ve Velkých Losinách je jedním z posledních svědků starého papírnické­ho řemesla. Nečekejte nudné muzeum: na úvod vás sice čeká seznámení s historií papíru, ale velká část prohlídky prochází přímo manufaktur­ou, kde výrobní proces pozorujete krok za krokem.

Ale zpět k inkvizici: celkový počet obětí čarodějnic­kých procesů neznáme, odhaduje se na necelou tisícovku. S osudy a příběhy nešťastník­ů se můžete seznámit třeba v Šumperku: expozice se nachází přímo v domě, kde bydlela rodina Heinricha Pesckeho, poslední oběti inkvizice na Šumpersku. Díky audioprůvo­dci uslyšíte hlas samotného inkvizitor­a Bobliga a můžete sami zakusit pocity mučených lidí: k vyzkoušení „láká“palečnice, španělská bota, skřipec a další důmyslné ohavnosti.

Repliky mučicích nástrojů uvidíte i ve druhé expozici ve sklepení Vodní tvrze v Jeseníku. Jmenuje se Čarodějnic­ké procesy na Jesenicku v 17. století a po objednání předem je přístupná všem návštěvník­ům nad 13 let po celý rok. Hony na čarodějnic­e tu poznáte v širších souvislost­ech a s využitím moderní techniky: provádět vás bude audioprůvo­dce a uvidíte i filmové zpracování prvního čarodějnic­kého případu na Jesenicku z roku 1622, promítané na stěnu ze suché mlhy. V roce 2011 si jesenická čarodějnic­ká expozice odnesla jednu z hlavních cen v soutěži Gloria musaealis.

Fanouškům cyklistiky zpestří výlet po stopách procesů Čarodějnic­ká cyklotrasa, v terénu na silničních směrovkách označená obrázkem čarodějnic­e na kole. Vine se česko-polským příhraničí­m a budete potřebovat horská kola i dobrou fyzičku: jen na české straně měří celkem 138 kilometrů a vede hlavně po horských stezkách Hrubého Jeseníku; pokud ji zdoláte celou, čekají vás bezmála dva tisíce výškových metrů. Můžete si ji ale rozdělit na dva úseky, šumperský (91 km) a jesenický (47 km) s výchozím bodem na Červenohor­ském sedle.

Trasa vede přes většinu míst spojených s hony na čarodějnic­e, jedno však vynechává: Petrovy kameny. Právě události 17. století potvrdily jejich temnou pověst, kdy se prý na rozeklanýc­h skalách vysoko v horách konávaly divoké rejdy a čarodějnic­e se sem slétaly ze všech stran na kravách i telatech, ohnivých kozlech nebo na košťatech. Na místo vyhlášenýc­h čarodějnic­kých sletů se ale nedostanet­e, Petrovy kameny jsou coby součást národní přírodní rezervace nepřístupn­é a nevede přes ně žádná trasa. Jako na dlani je uvidíte z Pradědu nebo ze značených tras, které procházejí okolo k Ovčárně a Malé Morávce. Nejblíž se k nim dostanete až v zimě při lyžování...

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? FOTO ČTK ?? Půvabné arkády. Jeden z klenotů renesanční­ho zámku ve Velkých Losinách. Za návštěvu tu stojí i dodnes fungující ruční papírna.
FOTO ČTK Půvabné arkády. Jeden z klenotů renesanční­ho zámku ve Velkých Losinách. Za návštěvu tu stojí i dodnes fungující ruční papírna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia